Все по-често ваксиниране: Две дози вече не са достатъчни

Експерти настояват за по-кратък срок между втора и трета доза
13 дек 2021 08:10, Петя Славова
284
Все по-често ваксиниране: Две дози вече не са достатъчни
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Омикрон може скоро да стане доминиращият вариант на коронавируса. Затова според експерти четвъртата доза изглежда неизбежна. Те препоръчват и по-кратки интервали между ваксинациите, предава "Дойче Веле".

Бустерните ваксини в Германия се ползват с все по-голям интерес, като същевременно се вижда, че третата имунизация надали ще бъде последната. "Смятаме, че през лятото или най-късно през есента ще се наложи и четвърта имунизация", казва председателят на Германския съюз на домашните лекари Улрих Вайгелт.

Той се надява, че тогава четвъртата имунизация срещу коронавируса ще е обвързана с имунизацията срещу грип, "за да се превърне защитата от коронавируса в рутина". Това би било наложително и заради новия вариант Омикрон, който вероятно е много по-заразен от доминиращата в момента мутация Делта.

Още по темата

Две дози вече не са достатъчни

От BioNTech/Pfizer предвиждат до март - при условие че получат съответното разрешение - да пуснат препарат, модифициран срещу Омикрон. Те изтъкват, че и сега прилаганите ваксини защитават от тежко протичане на заболяването - но с допълнението, че от гледна точка на Омикрон две дози вече не представляват пълноценна имунизация.

Експертите предупреждават, че Омикрон може да се разпространи много бързо. "Предполагаме, че в началото на следващата година тази мутация бавно ще се превърне в доминираща", казва председателят на Германското обединение на интензивните и спешни медици Гернот Маркс.

Експерти настояват за по-кратък интервал между втора и трета доза

В същия контекст специалисти като инфекциониста Бернд Залцбергер призовават за съкращаване на интервала между втората и третата ваксина. Постоянната имунизационна комисия в Германия към момента препоръчва интервалът да е шест месеца, но в някои федерални провинции това време може и да се съкрати.

По-ранното поставяне на бустерна ваксина би могло да повлияе както на разпространението на Делта, така и на Омикрон - "както показват наблюденията от Израел", посочва Залцбергер. Здравният експерт на Зелените Янош Дамен говори за "предвидлива пандемична политика". "Няма да усетим последствията от Омикрон още утре, но от днес трябва да се въоръжим срещу тях", казва той пред "Райнише Пост".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


284
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
3
 
7
 
! Отговори
80% преди 2 години
От неваксинираните са генетично резистентни, нито се заразяват, нито разпространяват заразата.Първо се ваксинира ***@
92
3
 
14
 
! Отговори
ДА вече по 4-ри преди 2 години
Повечко дози трябват и да се прави мешана скара с различните видове ваксини.
91
4
 
20
 
! Отговори
До Факт преди 2 години
Факт: Най-авторитетното медицинско списание, The Lancet установи, че набодените разнасят вируса както и чистокръвните. The Lancet, November, 20, 2021, "Stigmatizing the unvaccinated is not justified" https://thelancet/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(21)02243-1/fulltext
90
3
 
20
 
! Отговори
ами преди 2 години
Какво още трябва да стане,за да го съобщите на ВИСОК ГЛАС,че не е проблема кога се слага третата игла,а че тя няма да е последна,а ПОРЕДНА.С темповете на "защита" с тези ваксини,на година поне 3 пъти трябва да се боднеш,за да имаш някаква защита и да го "преболедуваш по леко".
89
3
 
15
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Ваксинираните заразяват, демек също отговарят на горното описание
88
8
 
10
 
! Отговори
??? преди 2 години
Защо така неваксинирани останаха онези от гетата и общите работници? Дали е случайно?
87
27
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Конспиративните теории най-добре виреят сред хората, които не са умни, каквито са страхуващите се да се ваксинират
86
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А между трета и 4етвърта - още по-кратко време, между 4етвърта и пета още по-кратко..... Може да се изчисли кога ще дпйде време за боцкане през ден или всеки ден: към-то края на 2024 г.! Честито, дами и господа! )))
85
39
 
5
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Страхуващите се да се ваксинират са от една страна обикновени страхливци, но от друга страна са заразоразпространители, т.е. yбийци.
84
35
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жал ми е за неваксинираните как се оставиха да бъдат излъгани.
83
3
 
8
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Мисля, че изоставаме в строежа на центрове за утилизация на потенциални вирусоносители. Може би защото газа е скъп в момента...
82
29
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Много страх и злоба има в страхуващите се да се ваксинират. Страх от вируса и от ваксините. Злоба към хората, които не ги е страх
81
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама много ме кефи тая на снимката с иглата и флакона! Мноо яко!Тю, що не бях учил за фармацевт, доктор или някаква такава медицинска специалност!Що келепир щеше да падне, леле, не е истина!
80
3
 
18
 
! Отговори
Алкохолик преди 2 години
Ас взимам ежедневно по една доза за по сигурно - предимно - бургас -63
79
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е нелепо, необосновано и обидно към интелигентността на хората!
78
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Две са малко три не стигат бой по касите докато издържат.Хора те си го казаха в началото на измислицата, че започват да строят нови фабрики за производство на ваксини какво означава това. И на бебетата им стана ясно вече че проблемът не е здравен или ако има нещо общо то е анти здраве и докато им се позволява да се бъзикат по този гнусен начин няма да има спирка.
77
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
3-та, 4-та, n-та доза, ама без локдаун, вечерен час, концлагер ефектът е слаб. Е вижте с австралопитеците какво правят, или питайте някой санитарен инспектор/математик да ви каже.
76
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има на автогарата едим *** даваш 5 лв и ти удря една яка вакса на убувките те светват и вече си предпазен най вече от зли погледи и коментари виш му на тоя чепика колко е мръсен хахаха
75
1
 
5
 
! Отговори
Леша преди 2 години
До 78 Наистина ли повярвахте, че в Израел някой се инжектира?
74
0
 
0
 
! Отговори
Мод-ец преди 2 години
До Анонимен 75- Хе хе хе хееееее!