Все по-често ваксиниране: Две дози вече не са достатъчни

Експерти настояват за по-кратък срок между втора и трета доза
13 дек 2021 08:10, Петя Славова
284
Все по-често ваксиниране: Две дози вече не са достатъчни
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Омикрон може скоро да стане доминиращият вариант на коронавируса. Затова според експерти четвъртата доза изглежда неизбежна. Те препоръчват и по-кратки интервали между ваксинациите, предава "Дойче Веле".

Бустерните ваксини в Германия се ползват с все по-голям интерес, като същевременно се вижда, че третата имунизация надали ще бъде последната. "Смятаме, че през лятото или най-късно през есента ще се наложи и четвърта имунизация", казва председателят на Германския съюз на домашните лекари Улрих Вайгелт.

Той се надява, че тогава четвъртата имунизация срещу коронавируса ще е обвързана с имунизацията срещу грип, "за да се превърне защитата от коронавируса в рутина". Това би било наложително и заради новия вариант Омикрон, който вероятно е много по-заразен от доминиращата в момента мутация Делта.

Още по темата

Две дози вече не са достатъчни

От BioNTech/Pfizer предвиждат до март - при условие че получат съответното разрешение - да пуснат препарат, модифициран срещу Омикрон. Те изтъкват, че и сега прилаганите ваксини защитават от тежко протичане на заболяването - но с допълнението, че от гледна точка на Омикрон две дози вече не представляват пълноценна имунизация.

Експертите предупреждават, че Омикрон може да се разпространи много бързо. "Предполагаме, че в началото на следващата година тази мутация бавно ще се превърне в доминираща", казва председателят на Германското обединение на интензивните и спешни медици Гернот Маркс.

Експерти настояват за по-кратък интервал между втора и трета доза

В същия контекст специалисти като инфекциониста Бернд Залцбергер призовават за съкращаване на интервала между втората и третата ваксина. Постоянната имунизационна комисия в Германия към момента препоръчва интервалът да е шест месеца, но в някои федерални провинции това време може и да се съкрати.

По-ранното поставяне на бустерна ваксина би могло да повлияе както на разпространението на Делта, така и на Омикрон - "както показват наблюденията от Израел", посочва Залцбергер. Здравният експерт на Зелените Янош Дамен говори за "предвидлива пандемична политика". "Няма да усетим последствията от Омикрон още утре, но от днес трябва да се въоръжим срещу тях", казва той пред "Райнише Пост".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


284
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цялата тая работа започна С това, че Фон Дер Лайен ни обяасняваше, как е достатъчно само да си миеме ръцете за да се предпазиме.Докъде стигнаха психофантазиите на медици и политици?
112
0
 
30
 
! Отговори
Смешно... преди 2 години
ваксинирирани-зомбита си позволяват да твърдят, че неваскинираните били страхливци. Кой е страхлив бе? Този, които НЕ го е страх да се изправи срещу вируса със собствената си имунна система или тия който под строй като овце се бодат, само защото корумпирани експерти твърдят че трябва. Моите извинения, към всички ваксинирани, които са направили личния си избор БЕЗ да го налагат на останалите. Поста ми е само за д-е-б-и-л-и-т-е, които искат да ни вкарат в своя свят на постоянна параноя.
111
0
 
28
 
! Отговори
Николов преди 2 години
Преди трета доза аз и жена ми се разболяхме. аз стигнах и до болница. Бях в стая с възрастен не ваксиниран, който изписаха на 7-ми ден. Аз стоях 10 дни и никой не успя да ми даде смислено обяснение защо се получи тази разлика. Децата ми нищо не разбраха от вируса. Мисля, мисля че ще пропусна тройката.
110
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези ваксини не пазят от вируса, а пазят от подтисничеството на правителството. Ако си сложите ваксината когато ви наредят ще ви дадат привилегии, а това че може да се заразява по същото време точно както неваксиниран няма никакво значение за властите.
109
1
 
8
 
! Отговори
Чоко преди 2 години
Западна Европа ни води с 3:1 към момента. До пролетта резултата може да нарастне до 4:1.
108
0
 
31
 
! Отговори
една преди 2 години
Ваксинирах се по препоръка на лекаря ми и отключих хашимото. Съжалявам, че ги послушах и няма да си причиня повече такава гадост, всеки организъм реагира различно и някои сме изтеглили късата клечка, поради което не е редно да се натискат хората, а още по-малко децата. Бъдете здрави и весели празници!
107
2
 
35
 
! Отговори
ПАРАГРАФ 22 преди 2 години
Как да убедиш хората в България да се излъжат за първа доза, докато се опитваш да убедиш хората в западна Европа че им наближава времето за четвърта доза.
106
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След споменаването на парниковия ефект на климата ще се отглеждат хора в парнико- оранжерийни лаборатории за вълни на ваксинации еднакви на тип по състав и съдържание срещу непрекъснати вълни от обявени родственици под едно название Ковид по тип на състав и наименования по съдържание с обявен родоначалник и любимец-19 за ваксионерите-селекционерите докат имунната система на хората не се гътне и преди да се споминат от всякакви налазили ги вируси нямащи нищо общо с тези от споменатите родственици
105
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как се нарича човек подписал информирано съгласие, за да участва в експеримент с течности пълни с графен, нанотръбички, които му променят генома, не предпазват от нищо, трябва да си ги биеш безброй пъти, заразяваш околните, умираш от тромбози, получаваш парализи, миокардити и плексити, съучастник си заедно с Рокфелер и СЗО в изтреблението на човечеството?
104
1
 
21
 
! Отговори
Ай стига сте се преди 2 години
гаврили с хората бе. Кои са тия експерти? Имена ще посочите ли? Публикуван материал нещо?
103
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Aз съм ваксиниран, но трета доза няма да си сложа. Вярвам на специалистите, които твърдят, че клетъчния имунитет е за винаги и не е нужно да следиш броя антитела. На всички пребуледували същото говоря, няма по хубаво от естествен имунитет.
102
0
 
20
 
! Отговори
Demonaz преди 2 години
Медицински комунизъм! Смърт на ЕСССР. Свобода за европейските народи.
101
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как се нарича човек, който съзнателно разпространява заразата като се е ваксинирал?
100
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако има застраховка срещу пандемии всички пандемии ще спрат.Всички тия ваксини и медикаменти при пандемии трябва да са безплатни, както е при природните бедствия защото хората нямат никаква вина, а не да им се унищожава живота.Ама с тия вируси май- ще ни научат да живеем постоянно защото някой си трябва да има постоянен бизнес.
99
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
117 икономическа.
98
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
110 Дали си ваксиниран или не няма значение при пренасяни на заразата. Ей простотиятя и страха е страшна комбинация. Преди 10 г. имаше как нямаше маски, дезинфектанти нищо. Мислете малко!!!
97
14
 
1
 
! Отговори
??? преди 2 години
Как се нарича човек, който съзнателно разпространява заразата като не взима достъпните мерки да не я разпространява?
96
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Напълно ваксинирани на територията на България са 1,84 милиона човека. Голямата тайна е колко хора живеят в България, за да видим реалния процент на ваксинираните, а е тайна защото ще лъсне истината за престъпното управление на България през последните години.
95
27
 
4
 
! Отговори
До 111 преди 2 години
АЗ НЕ СЕ ЧУВСТВАМ ИЗЛЪГАН! АМА ЧЕСТНО!!! ЗАЩОТО СЕ ВАКСИНИРАХ ЮНИ, ИМАХ ЕДНО СПОКОЙНО ЛЯТО, РАБОТЯ НА КОРАБ КЪДЕТО Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА СИ ВАКСИНИРАН И ОСВЕН ТОВА СЪМ И ПРЕБОЛЕДУВАЛ! ИМАМ ЕСТЕСТВЕН ИМУНИТЕТ И ОТ ВАКСИНА! НО ПРОДЪЛЖАВАЙ ДА СЕ ЧУВСТВАШ СПЕЦИАЛЕН И ЗНАЧИМ КАТО ПРАСКАШ ПРОСТОТИИ ПО ФОРУМИТЕ!
94
2
 
20
 
! Отговори
Страхливците преди 2 години
Отдавна се ваксинираха