Частична амнезия - сред симптомите на постковидния синдром

Факт е, че COVID влияе на централната нервна система, обяснява психиатър
15 дек 2021 22:22, Петя Славова
24
Частична амнезия - сред симптомите на постковидния синдром
Снимка: БГНЕС

Частичната амнезия и прекомерната раздразнителност са основните прояви на постковидния синдром. Това заяви главният психиатър на свободна практика към руското Министерство на здравеопазването Зураб Кекелидзе пред телевизионния канал РБК.

Още по темата
Кекелидзе даде пример с атлети, които страдат от задух няколко минути след началото на интензивни упражнения. Подобно на тях заразените с вируса внезапно забравят думите си и стават прекалено раздразнителни, подчерта специалистът.

Според психиатъра, в началото на постковидния синдром човек не може да прецени правилно нарушенията на паметта си, тъй като в повечето случаи нищо не го притеснява, предава БГНЕС.

"Има и други признаци, по които ние, като лекари, разбрахме, че очевидно COVID-19 по някакъв начин засяга мозъка. Но това е условно, не можем да кажем дали вирусът прониква там или не. Тези данни не са налични и най-вероятно няма да бъдат налични в близко бъдеще. Но фактът, че COVID е свързан с централната нервна система, е несъмнен", заяви психиатърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
0
 
! Отговори
Якоб Кройцфелд преди 2 години
това е луда крава от иглата
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А аз се чудя защо се изпускам в градския транспорт.
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Има и други признаци, по които ние, като лекари, разбрахме, че очевидно COVID-19 по някакъв начин засяга мозъка. Но това е условно, не можем да кажем дали вирусът прониква там или не. Тези данни не са налични и най-вероятно няма да бъдат налични в близко бъдеще" По някакъв начин ,условно ,най-вероятно и т.н. Все предположения ,нито едно доказателство .
15
2
 
5
 
! Отговори
ха наздраве преди 2 години
Верно е ,,***,амка м,у ! Все забравям нещо..и жената ме гълчи..а аз щракам с пръсти,търсейки думата..и след това се ядосвам. Това е ! Но щом не ме изнесоха от болницата в "чувал"..много важно,че съм забравял по нещо!!то такова време настана,че е по-добре нищо да не помниш...Те за забравяне ми говорят.Не Амнезия...а. Аналгезия трябва. С двойно препечена..анасонлийка. Аналгезираш се докато се амнезираш.
14
0
 
3
 
! Отговори
Дора преди 2 години
То разсеяност (и оттам забравяне на някои неща) и раздразнителност има и при/след грип, повишаване на кръвното налягане и др., не е специфично за ковид.
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искате да кажете "сред симптомите на ПОСТ ВАКСИНА - синдрома "?? Объркали сте се нещо.То не е само амнезия между другото.!
12
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ужас! Около нас масово измират ваксинирани!
11
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо не напишат и възрастовата група на алцхаймерите?
10
7
 
14
 
! Отговори
Тъй ли преди 2 години
А на постваксинационния синдром какви са му признаците.
9
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да. Аз от както го изкарах, все си забравям, къде съм оставил ключовете
8
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво ли не измислиха. Карлуково за какво е направено по Тошково време.
7
10
 
39
 
! Отговори
Хаха преди 2 години
Освен ваксаняците няма други с болни мозъци. Наистина трябва да си изключително пpocт за да продължаваш да вярваш на ежедневната пoмия с която "медиите" заливат българина. Между другото една наистина добра новина - всеки ден все повече и повече намаляват желаещите да си сложат отровите. В момента тези "ваксинации", които ги обявяват ежедневно са 90% за 2-ра и 3-та игла, което всеки сам може да си изчисли. Изглежда, че aнтибългapинa Сорос Петков от самото начало на задниколизането ще е в шах.
6
6
 
17
 
! Отговори
Абе преди 2 години
Аз сутрин и вечер все съм си надъ..ен. И това години наред. Това постковид синдром ли е или предковид синдром е? Моля тия доктори да ми разяснят?
5
6
 
29
 
! Отговори
Брях преди 2 години
Значи съвременната медицина е в невъзможност да разцепи черепа на починал от ковид 19 и да види аджеба дали в мозъка му има или нема вируси??????????????Били в "невъзможност"?
4
8
 
34
 
! Отговори
Бизнес-за-милиарди преди 2 години
"Има и други признаци, по които ние, като лекари, разбрахме, че очевидно COVID-19 по някакъв начин засяга мозъка." ... Няма да уточним какви са точно признаците, но бяха под формата на плик с пари и бележка, на която пише "измислете там още някакви страшилки за кови"
3
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, това е така. И те знаят защо. Но нали всички трябва да се правим на изненадани...
2
5
 
26
 
! Отговори
ЦИРК КОВИД преди 2 години
Вече ми е трудно да коментирам все по-безумните статии... Имам пост-ковидпропагандна-травма сигурно... Ама все пак да кажа ХЕЕЕ ХЕХЕ
1
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще си забравяме презимето и ще я караме само на име и фамилия,ну ето за повечето е достатъчно