Бустерната доза може да ни опази от Омикрон

Петата вълна е неизбежна
Обновена: 17 дек 2021 21:55 | 17 дек 2021 21:05, Камелия Цветанова
113
Бустерната доза може да ни опази от Омикрон

България утвърди новия евросертификат за бустерна доза. Директорът на Института по микробиология на БАН - проф. Пенка Петрова, заяви в предаването "Денят ON AIR", че е много полезно бустерната доза да бъде от РНК ваксините.

"Проблемът при тях е, че създават антитела срещу спайк протеина, а Омикрон опитва много успешно да заобиколи ваксините. При Омикрон Pfizer продължава да защитава при 2 дози около 70% от хоспитализация и 33% от заразяване. Задължително е да се постави бустерна доза, за да се опазим от Омикрон. Pfizer обяви, че през март ще има достатъчно дози за всички, които желаят да се ваксинират специално срещу Омикрон", обясни тя.

Счита, че Омикрон се кара по-леко и смъртните случаи са по-малко, но пък се разпространява по-бързо.

"Желателно е да минат няколко месеца от втората доза, за да може да си поставим бустерна. Учените твърдят, че смесването на ваксините води до по-добър имунитет. Проблемът на Великобритания e, че населението е ваксинирано само с AstraZeneca", подчерта проф. Петрова пред Bulgaria ON AIR.

И добави, че има по-малък риск от странични ефекти след ваксинация при децата. Дозата е по-малка и е адаптирана за детския организъм.

"Децата разпространяват вируса доста добре и поставят под риск роднините и учителите си. Няма данни доколко са достоверни тестовете за децата. Спирането на учебния процес е фатално за цялата учебна година", каза още проф. Петрова.

Според нея няма проблем хората с висок титър антитела да се ваксинират - няма рискове и няма от какво да се притесняват, убедена е тя.

"Неизбежна е петата вълна у нас към февруари, въпросът е да няма такъв натиск върху здравната система, така че да не може да поеме новите случаи. Всички, които работят с болни от коронавирус, трябва да се ваксинират", смята директорът на Института по микробиология на БАН.

Проф. Петрова изтъкна, че все още няма грипна епидемия у нас, но има повишен интерес към грипните ваксини. Те обаче не ни предпазват от коронавируса. Симптоматика е много близка - болки в гърлото, хрема и висока температура. Разликата е, че при грипа това се случва за часове и веднага ни поваля.

Според нея "зелените сертификати" мотивират населението да се ваксинира, но депутатите са дали лош пример такъв да не се изисква за влизане в парламента.

Новите лекарства за Ковид-19 може да се прилагат само в първите дни и са доста скъпи - между 800 и 1500 лева за един курс на лечение, стана ясно още от думите на проф. Петрова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още по темата: ПетроваОмикрон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
0
 
2
 
! Отговори
Летящият холандец преди 2 години
В Нидерландия без или с първа, втора или трета доза е все *** - всички са заключени. Значи признават, че файда от ваксините няма.
91
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Онези безбустърните ваксажии се водят и те антиваксъри, LOL! Цирка е направо смешен
90
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днес научихме че ваксините са много "полезни" и спайк протеина и той се оказва полезен. Кой ви купи всички наведнъж че с такава мощна пропаганда успявате да заблудите милиони овци....КОЙ и КАК? А, Ками? Обясни ни моля те.
89
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
NAGLA LYJA VAKSINITE NE DEISTVAT OMIKRONA
88
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А бустерна заплата - кога ?
87
0
 
2
 
! Отговори
Ваксиниран с 3 дози преди 2 години
С две дози сте неваксинирани антиваксъри, хаха:)))))
86
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тука някои ваксъри пишат оскотели.
85
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бих си две астри в началото, защото повярвах, че така трябва и за да мога да пътувам. Сега обаче ще спра да се боцкам за известно време 1-2 г, че то стана пълен хаос.
84
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Уха, и по възможност бустера да е от трети вид, защото ще ни направи направо безсмъртни! Зеленият сертификат е принуда и изнудване за ваксиниране с неизвестен и вреден препарат. Прилагането му е лишено от всяка медицинска логика, ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ, ЧЕ ДЪРЖАВАТА НЕ ПОЕМЕ ЦЕНАТА НА ТЕСТОВЕТЕ, защото ваксинираните са фалшиво защитени и по тази причина опасни за другите и за себе си.
83
1
 
6
 
! Отговори
Бустер на бустера преди 2 години
Бустер на бустера на бустера на бустера на бустера на бустера на бустера... Докога така?!?!
82
6
 
1
 
! Отговори
Вили преди 2 години
Тука някои антиваксъри пишат като оскотели.
81
6
 
1
 
! Отговори
Вили преди 2 години
Тука някои антиваксъри пишат като оскотели.
80
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Англия супер ги е спасила, по 100 000 на ден са вече и все наваксани
79
1
 
10
 
! Отговори
Да ви светна преди 2 години
Тези излишни бройки ваксини са купени вече и пари няма да се връщат и отиват на боклуукаа. Такава че вместо да ги изхвърлят искат да ги слагат като бустерки преди новите партиди, които ще се закупят уж безплатни, но с пари от нашите данъци и такси.
78
1
 
11
 
! Отговори
Как ще я бъде тая? преди 2 години
Що могат да се заразяват отново преболедували и ваксинирани каква е логиката да се бутат още дози от ваксини с изтичащ срок на годност до изчерпване на количествата. После като пуснат нови ваксини обновени за новият вариант отново пак бустерно да се боцкат вече боцканите хора.
77
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като не разбираш, слушай специалистите.
76
1
 
10
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Не разбирам как бустерна доза от ваксина,която не е разработена да действа срещу Омикрон,ще ме предпази от този щам.
75
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Италия от 15.12.2021 вяксинираните, но нез бустер нямат право да ходят по заведения и театри. Приравниха ги към неваксинираните :)
74
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кои не е получил инфаркт или инсулт от първите дози, да отива на трета безплатна е,но пък лечението след Инфаркт е доста скъпо.
73
0
 
9
 
! Отговори
А преди 2 години
Ракията вади чипове