Бустерната доза може да ни опази от Омикрон

Петата вълна е неизбежна
Обновена: 17 дек 2021 21:55 | 17 дек 2021 21:05, Камелия Цветанова
113
Бустерната доза може да ни опази от Омикрон

България утвърди новия евросертификат за бустерна доза. Директорът на Института по микробиология на БАН - проф. Пенка Петрова, заяви в предаването "Денят ON AIR", че е много полезно бустерната доза да бъде от РНК ваксините.

"Проблемът при тях е, че създават антитела срещу спайк протеина, а Омикрон опитва много успешно да заобиколи ваксините. При Омикрон Pfizer продължава да защитава при 2 дози около 70% от хоспитализация и 33% от заразяване. Задължително е да се постави бустерна доза, за да се опазим от Омикрон. Pfizer обяви, че през март ще има достатъчно дози за всички, които желаят да се ваксинират специално срещу Омикрон", обясни тя.

Счита, че Омикрон се кара по-леко и смъртните случаи са по-малко, но пък се разпространява по-бързо.

"Желателно е да минат няколко месеца от втората доза, за да може да си поставим бустерна. Учените твърдят, че смесването на ваксините води до по-добър имунитет. Проблемът на Великобритания e, че населението е ваксинирано само с AstraZeneca", подчерта проф. Петрова пред Bulgaria ON AIR.

И добави, че има по-малък риск от странични ефекти след ваксинация при децата. Дозата е по-малка и е адаптирана за детския организъм.

"Децата разпространяват вируса доста добре и поставят под риск роднините и учителите си. Няма данни доколко са достоверни тестовете за децата. Спирането на учебния процес е фатално за цялата учебна година", каза още проф. Петрова.

Според нея няма проблем хората с висок титър антитела да се ваксинират - няма рискове и няма от какво да се притесняват, убедена е тя.

"Неизбежна е петата вълна у нас към февруари, въпросът е да няма такъв натиск върху здравната система, така че да не може да поеме новите случаи. Всички, които работят с болни от коронавирус, трябва да се ваксинират", смята директорът на Института по микробиология на БАН.

Проф. Петрова изтъкна, че все още няма грипна епидемия у нас, но има повишен интерес към грипните ваксини. Те обаче не ни предпазват от коронавируса. Симптоматика е много близка - болки в гърлото, хрема и висока температура. Разликата е, че при грипа това се случва за часове и веднага ни поваля.

Според нея "зелените сертификати" мотивират населението да се ваксинира, но депутатите са дали лош пример такъв да не се изисква за влизане в парламента.

Новите лекарства за Ковид-19 може да се прилагат само в първите дни и са доста скъпи - между 800 и 1500 лева за един курс на лечение, стана ясно още от думите на проф. Петрова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още по темата: ПетроваОмикрон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И как ще действа като третата доза прави същите антитела, които и предишните две. И 10 дози да си набиеш същия ефект. Не разбирам на база на какво твърдят това? Логиката е, че щом тези антитела не действат, колкото и дози да биеш от тази ваксина, 100 000 антитела да имаш, няма разлика. Увеличаваш количеството, но качеството е същото.
31
6
 
32
 
! Отговори
Натовеца преди 2 години
a може и да не ви опази :)
30
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Алфа беше много силно заразен. Бета беше супер силно заразен. Делта беше супер скорострелно силно заразен. Омикрон е супер скорострелно високоскоростно силно заразен. Къде остана Му?
29
3
 
33
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
СВЕТИ ДОН БИЛИ: ША ИМА ША ИМА! БУСТЕРИТЕ ТЕПЪРВА ЗАПОЧВАТ И ЗА ОМАКАРОН И ЗА О БАРБАРОН И ЗА О МЕГАТРОН, ЗА ВСИЧКИ РАЗЛИЧЕН БУСТЕР! НО НАЙ-ДОБРЕ Е ДА СЕ СЛАГАТ ПО 3 БУСТЕРА НА ВАРИАНТ ИЛИ ПОНЕ ПО 4! СПАСЕНИЕТО Е В ДОЗАТА, ДОЗАТА Е В СПАСЕНИЕТО
28
3
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чудя се вече кой ви се връзва.
27
3
 
46
 
! Отговори
Ако 3-та доза преди 2 години
не помогне, 4-та ще ви опече работата, а пък 5-та ще ви осигури безсмъртие...
26
4
 
37
 
! Отговори
ЕвроПси преди 2 години
Света Бустерица ще ни спаси от змея човекоядец Омикрон...
25
3
 
38
 
! Отговори
НОВОТО НОРМАЛНО преди 2 години
Скоро очаквам да почнат и хирургията да прилагат на порции. Три порции операция от апендицит и си готов - напълно опериран. Ако не ти открият нов вариант на апендицита.
24
3
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Според нея "зелените сертификати" мотивират населението да се ваксинира..."Вече на принудата му казват мотивация !!!
23
3
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заслужава си човек да е жив само за да види тоя цирк.
22
3
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От какво точно ще ни опази,ще имаме по-леко главоболие или по-малко со поли,или ще кихнем седем пъти по-малко,но пък може да имаме двайсетина странични реакции или кръвни съсиреци ама ще сме опазени от со полите
21
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Коя по ред бустерна доза?
20
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поне да имаха плацебо ефект тези ваксини, а те и това нямат. Цяла Европа много заразени. А и всички букви от гръцката азбука ще се лекуват с тези ваксини. Други не могат да измислят. За съжаление положението е такова. Слагайте бустера и си лягайте
19
3
 
41
 
! Отговори
Подсмърчащия прилеп преди 2 години
Не консумирам нищо , което е класифицирано като " доза " !!!!!!!
18
3
 
41
 
! Отговори
До 18 преди 2 години
Ами, тези ваксини са така, те проработват само след четвъртия бустер.
17
3
 
36
 
! Отговори
ЦАРЯТ Е ГОЛ преди 2 години
"При Омикрон Pfizer продължава да защитава при 2 дози около 70% от хоспитализация"....??? Яаа се замислете над това твърдение??? Че те при нормалната КОВИДнастинка, в сравнение с която омикронизмишльотината е "по-лек", нормалните ненаръгани хора не стигат до болница и в 5% от случаите? Значи двойно наръганите имат 30% риск да влязат в болница от най-лекия вариант на ковид? Лелелелелеле
16
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
A първите две?
15
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Може"? Мнооого окуражаващо. Айде, шараните да се хващат на бacтyнa.
14
3
 
50
 
! Отговори
Фиаско преди 2 години
За какво е зеленият сертификат ако шансът на ваксинираните да се заразат е 70% и 30% от тях да стигнат до болница.
13
3
 
35
 
! Отговори
ЦИРК КОВИД преди 2 години
По всичко изглежда че първоначалните псевдоваксини са 100%, напълно, тотално безполезни срещу МОРОНИК-хрема варианта. Вече има изследване по въпроса. Което е логично, при положение че правят антитела срещу шиповия протеин на първоначалния вариант, а този вариант имал 50 промени в шиповия протеин. Рекламирай БОЦКАЙ ПРОБУТВАЙ НА ПРОМОЦИЯ старата стока че ще се хвърля скоро! Е, пари няма да връщат!