Бустерната доза може да ни опази от Омикрон

Петата вълна е неизбежна
Обновена: 17 дек 2021 21:55 | 17 дек 2021 21:05, Камелия Цветанова
113
Бустерната доза може да ни опази от Омикрон

България утвърди новия евросертификат за бустерна доза. Директорът на Института по микробиология на БАН - проф. Пенка Петрова, заяви в предаването "Денят ON AIR", че е много полезно бустерната доза да бъде от РНК ваксините.

"Проблемът при тях е, че създават антитела срещу спайк протеина, а Омикрон опитва много успешно да заобиколи ваксините. При Омикрон Pfizer продължава да защитава при 2 дози около 70% от хоспитализация и 33% от заразяване. Задължително е да се постави бустерна доза, за да се опазим от Омикрон. Pfizer обяви, че през март ще има достатъчно дози за всички, които желаят да се ваксинират специално срещу Омикрон", обясни тя.

Счита, че Омикрон се кара по-леко и смъртните случаи са по-малко, но пък се разпространява по-бързо.

"Желателно е да минат няколко месеца от втората доза, за да може да си поставим бустерна. Учените твърдят, че смесването на ваксините води до по-добър имунитет. Проблемът на Великобритания e, че населението е ваксинирано само с AstraZeneca", подчерта проф. Петрова пред Bulgaria ON AIR.

И добави, че има по-малък риск от странични ефекти след ваксинация при децата. Дозата е по-малка и е адаптирана за детския организъм.

"Децата разпространяват вируса доста добре и поставят под риск роднините и учителите си. Няма данни доколко са достоверни тестовете за децата. Спирането на учебния процес е фатално за цялата учебна година", каза още проф. Петрова.

Според нея няма проблем хората с висок титър антитела да се ваксинират - няма рискове и няма от какво да се притесняват, убедена е тя.

"Неизбежна е петата вълна у нас към февруари, въпросът е да няма такъв натиск върху здравната система, така че да не може да поеме новите случаи. Всички, които работят с болни от коронавирус, трябва да се ваксинират", смята директорът на Института по микробиология на БАН.

Проф. Петрова изтъкна, че все още няма грипна епидемия у нас, но има повишен интерес към грипните ваксини. Те обаче не ни предпазват от коронавируса. Симптоматика е много близка - болки в гърлото, хрема и висока температура. Разликата е, че при грипа това се случва за часове и веднага ни поваля.

Според нея "зелените сертификати" мотивират населението да се ваксинира, но депутатите са дали лош пример такъв да не се изисква за влизане в парламента.

Новите лекарства за Ковид-19 може да се прилагат само в първите дни и са доста скъпи - между 800 и 1500 лева за един курс на лечение, стана ясно още от думите на проф. Петрова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още по темата: ПетроваОмикрон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
12
 
! Отговори
Bp преди 2 години
Чакам да измислят всички вируси и всички ваксини и някой ден тези луди като приключат ще си сложа всички ваксини, срещу всички вируси, всички сертификати_жъти, червени, зелени и т.н. наведнъж. Обещавам!!! Само, когато лудите приключат измислиците си!!
51
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всъщност , бустерната доза ще опази Омикрона ! И той ще си заразява чрез ваксинираните като преродЕн ...
50
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всъщност, омикрон, който се кара като лека настинка, може да ни предпази от безкрайните бустерни дози.
49
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Възможно е да ви опази но ефекта няма да е достатъчно голям ,че да може да бъде измерен. Все пак говорим за препарат за борба с алфа варианта от 2019.
48
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само като питаш, да и кажем на какво разчитаме. Първо здравата си неувредена от генна модификация имунна система, еволюирала милиони години. Вашата може вече да произвежда само спайк протеини. Сега и обикновен грип за вас е опасен. Нищо чудно и обикновен грип да ги мори ваксите в Европа. С компрометирана имунна система какво очакваш. А вие на какво ще разчитате? На по- свежи антитела от бустера? От двете ви ваксини малко са поувехнали значи?
47
1
 
13
 
! Отговори
ПО преди 2 години
До Само питам СЛУЧАЙ въвеждането на НСРед измислиха и НОВА МЕДИЦИНА!НЕ И ВЯРВАЙТЕ!!!ЦЕЛТА Е КОНТРОЛ!
46
1
 
20
 
! Отговори
бачо преди 2 години
Пенке , а тояги в гърбината искаш ли ? И бустер в кратуната !
45
1
 
34
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Всяването на страх от всякакви учени,с цел непрестанно "ваксиниране",трябва да се криминализира!
44
1
 
30
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 години
До 47 С тази разлика, че са доказано ефективни и преминали изпитания с години, а тези за Ковид са експериментални и недоказани
43
27
 
3
 
! Отговори
Само питам преди 2 години
Ако другите, ваксинираните, имат ръст на случаите заради омикрона, вие- неваксинираните на какво точно се уповавате?
42
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За хепатит Б се правят 3 ваксинации на бебето за 6 месеца и трае само 3-5 години .
41
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко дози ще са ни нужни , за да овладеем пандемията? Над 10 - палец нагоре, под 10 - палец надолу.
40
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Коледна промоция - ако си сложите сега две бустерни дози, ще сте предпазени и от епсилон варианта който идва догодина.
39
1
 
52
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 години
След толкова много лъжи по цял свят, и след като никъде не се върнаха към нормалния живот след почти 90% ваксинирано население, няма да си сложа бустерната доза, дето са решили да ни я пробутват всеки месец, след кратко време
38
1
 
43
 
! Отговори
(-_-) преди 2 години
Значи правете си бустери през 12 часа ако щете, ай'м аут! Отначало имах някакви съмнения, но днес вече съм убеден, че цялата тая работа е една неособено добре изиграна постановка. Целта не е нашето здраве, ами нещо много далеч от него. Проблемът се състои в самата система, която има нужда от периодични глобални кризи / войни иначе ще се саморазруши. Не съм си и представял, че този път ще го направят така...
37
2
 
51
 
! Отговори
НОВОТО НОРМАЛНО преди 2 години
Нищо странно и конспиративно няма за 11 месеца да се "ваксинираш" три пъти и да ти обясняват че през пролетта ще дойде следващата" ваксина" която директно ще си е три дозова. Абе най-нормалното нещо е по 10 пъти да се ваксинираш за две години и пак да има рекорди по заразяване при най-ваксинираните държави. Само нормални и естествени неща, ако си плоскоглав ваксизависим ковипсихар.
36
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И в Русия правят бустер. На спутника. След 6 месеца.
35
46
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ефектът от ваксините и антителата спадат след няколко месеца. Както и антителата от преболедуване. Затова се прави реваксинация. Нещо странно, ново или конспиративно.
34
3
 
44
 
! Отговори
Стига вече преди 2 години
С поставянето на бустерна доза се появи и омикрон.......Размърдайте си малко закърнелите мозъци.....Няма смисъл от ваккси
33
3
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да ме опази? Преминах през всички варианти и вълни неваксиниран, а вие ми обяснявате, че трябва да си шибна три дози да се опазя от най-лекия? Шегаджии.