Бустерната доза може да ни опази от Омикрон

Петата вълна е неизбежна
Обновена: 17 дек 2021 21:55 | 17 дек 2021 21:05, Камелия Цветанова
113
Бустерната доза може да ни опази от Омикрон

България утвърди новия евросертификат за бустерна доза. Директорът на Института по микробиология на БАН - проф. Пенка Петрова, заяви в предаването "Денят ON AIR", че е много полезно бустерната доза да бъде от РНК ваксините.

"Проблемът при тях е, че създават антитела срещу спайк протеина, а Омикрон опитва много успешно да заобиколи ваксините. При Омикрон Pfizer продължава да защитава при 2 дози около 70% от хоспитализация и 33% от заразяване. Задължително е да се постави бустерна доза, за да се опазим от Омикрон. Pfizer обяви, че през март ще има достатъчно дози за всички, които желаят да се ваксинират специално срещу Омикрон", обясни тя.

Счита, че Омикрон се кара по-леко и смъртните случаи са по-малко, но пък се разпространява по-бързо.

"Желателно е да минат няколко месеца от втората доза, за да може да си поставим бустерна. Учените твърдят, че смесването на ваксините води до по-добър имунитет. Проблемът на Великобритания e, че населението е ваксинирано само с AstraZeneca", подчерта проф. Петрова пред Bulgaria ON AIR.

И добави, че има по-малък риск от странични ефекти след ваксинация при децата. Дозата е по-малка и е адаптирана за детския организъм.

"Децата разпространяват вируса доста добре и поставят под риск роднините и учителите си. Няма данни доколко са достоверни тестовете за децата. Спирането на учебния процес е фатално за цялата учебна година", каза още проф. Петрова.

Според нея няма проблем хората с висок титър антитела да се ваксинират - няма рискове и няма от какво да се притесняват, убедена е тя.

"Неизбежна е петата вълна у нас към февруари, въпросът е да няма такъв натиск върху здравната система, така че да не може да поеме новите случаи. Всички, които работят с болни от коронавирус, трябва да се ваксинират", смята директорът на Института по микробиология на БАН.

Проф. Петрова изтъкна, че все още няма грипна епидемия у нас, но има повишен интерес към грипните ваксини. Те обаче не ни предпазват от коронавируса. Симптоматика е много близка - болки в гърлото, хрема и висока температура. Разликата е, че при грипа това се случва за часове и веднага ни поваля.

Според нея "зелените сертификати" мотивират населението да се ваксинира, но депутатите са дали лош пример такъв да не се изисква за влизане в парламента.

Новите лекарства за Ковид-19 може да се прилагат само в първите дни и са доста скъпи - между 800 и 1500 лева за един курс на лечение, стана ясно още от думите на проф. Петрова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още по темата: ПетроваОмикрон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
2
 
19
 
! Отговори
Бигот преди 2 години
Не желая да ме спасяват от Омикрон, той самия е живата ваксина, която ние *** си чакахме и която прави ваксърите да изглеждат глупаво, дори в собствените си очи
71
17
 
4
 
! Отговори
ШибиРиби преди 2 години
На булгарак.да.му обесниш ваксина е се ено да опитомиш диваСвиня
70
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз откакто се надупчих се събуждам с есенция почти всяка сутрин и се налага да плющя разведени колежки. Все едно ми чипираха простата с виагра, а минах 40
69
2
 
4
 
! Отговори
До 81 преди 2 години
А аз вчера се познах с втора доза в 10 и до 18.30 сглобявахме мебели в новият ми четиристаен. Прибрах се, пих 1 червено вино, легнах в 10 и вече се наспах. Утре ще избия чиповете с 3 ракии
68
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хора, пазете си кожите цели. Нека бъде изработена ваксина, а не да се експериментира върху нас. За шест месеца разработиха нещо и оттогава нищо, никакво подобрение. Някой чувал ли е нещо за по-нова и успешна ваксина?
67
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Във ваксините е пълно с чипове и платки. Ваксинираш ли се и почват да те управляват с 5g мрежата. Аз се боцнах и сега като стана 5 g ме насочва към кръчми, спа и екскурзии. Вие си стойте на 3g до кюмбето и киселото зеле
66
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докторката ми се оплака, че две седмици била ни жива ни умряла след ,,ваксинацията,, вече не агитира. А тях ги задължават.
65
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи 2 няма да ни опазят, да ръчнем още 2? Дайте ги на Киро мойте
64
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наличието на Ковид и сега новият щам Омикрон, от който искат така неистово да ни пазят, е като във вица :Срещат се двама човека, единият маха с ръце във въздуха, другият го пита: Какво правиш?!- Гоня зайците!- Ама тук няма зайци!- Нали ти казвам - ГОНЯ ГИ!
63
6
 
27
 
! Отговори
?? преди 2 години
"Проблемът при тях е, че създават антитела срещу спайк протеина, а Омикрон опитва много успешно да заобиколи ваксините.'' А бустерната доза с какво се отличава от пьрвите две, че с нея има защита, а без нея няма? Омикрона и нея ще заобиколи, щом заобикаля и пьрвите две инжекции.
62
8
 
22
 
! Отговори
Германец преди 2 години
Как да ви повярвам, като сина ми на 25г с два файзера, втората инжекция преди 3 месеца изкара много тежко ковид. А другото ми момче на 22 не се ваксинира и преболедува леко с чай от лайка и аспирин. Аз не съм ваксиниран и го изкарах без да го забележа. Вероятно защото имам БЦЖ, а на децата на запад не им слагат.
61
1
 
28
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Омикрон може да ни опази от бустерната доза.
60
6
 
22
 
! Отговори
Ганю простака преди 2 години
се е опазил 1340 години и без ЕС. Кой може да се.похвали с такава история??? Ама ни нахендриха здравата тези луди, които стават все повече. Не е ли търговия с човешки органи да си продадеш мозъка за пари? А?И да останеш без мозък??
59
0
 
8
 
! Отговори
Антиваксър преди 2 години
Само че преди да ни избият, първо ни ограбват, както прави б,о,к,о.
58
0
 
9
 
! Отговори
Антиваксър преди 2 години
Точно така. С ваксините изтребват хора, много дълго да не живеят. Искат да им правим млади, че и тях да ваксинират.
57
2
 
15
 
! Отговори
Вируслав преди 2 години
До Антиваксър- "Лудите за пари овладяха света" ---- Де да беше само за пари, с мед да ги намажеш! Нещо по-важно има в тези вакси. И не! Не казвам че с тях искат директно да изтребват хора, въпреки че се случва или че им вкарват чипове. Перфектната организация е с друга цел.
56
1
 
9
 
! Отговори
УМЕН преди 2 години
Най-вече ни опази от вероятността да останем живи.
55
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явно пандемията е повалила и последните истински журналисти. Не остана критично пишещ, информиран журналист, а само някакви мижитурки, които повтарят едни и същи глупости - ваксините не са ваксини, а генна терапия в изпитателен срок. Сега започнахте да пишете колко нормално било да имаш миокардит като си дете... съвземете се, има хора, които дори ви вярват
54
0
 
25
 
! Отговори
Антиваксър преди 2 години
Лудите за пари овладяха света и ни заключват из къщите чрез нокдаун и к,а,р,а,н,т,и,н,и. Нормалните да се вдигаме, защото не вирусите се размножават, а лудите, които ни заключват.
53
0
 
24
 
! Отговори
епидемиолог преди 2 години
до 38='Ефектът от ваксините и антителата спадат след няколко месеца. Както и антителата от преболедуване'=Така е, но има една съществена разлика. При изкаралите вируса имунната система е запомнила вируса и ги създава при нужда, т.е. истинското имунизиране/със или без ваксини/. Тялото няма нужда да е пълно непрекъсното с антитела. Което натоварва организма в непрекъсното състояние на болест. Може дори да доведе до сериозни автоимунни заболявания. С тези ваксини няма имунизация а само антитела.