"Омикрон" вече е в България, всички болни са се върнали от чужбина

Засега ставало дума за единични случаи
244
"Омикрон" вече е в България, всички болни са се върнали от чужбина
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

„Имаме данни, че „Омикрон“ вече е в страната“, каза проф. Радка Аргирова пред bTV.

Тя коментира, че има съмнителни PCR тестове, които допълнително потвърждават наличието на новия вариант.

Още по темата

Аргирова допълни, че на едно място са установени 6 случая, в друга лаборатория – още два, а на други места – 10 случая на „Омикрон“.

„Би трябвало да се нарекат единични случаи. Всички хора идват от чужбина“, каза още Аргирова.

Тя уточни, че всички случаи трябва да бъдат потвърдени от Националния център по заразни и паразитни болести.

Според Аргирова настоящите мерки са достатъчни за ограничаване на заразата с „Омикрон“, но те трябва да се спазват и да се контролира тяхнотПо думите ѝ предишното управление на здравното министерство е оставило добро наследство. „Наследяваме един голям екип от хора, които са готови да съдействат за една нова ваксинирана България. Просто трябва да продължим тази работа“, каза Аргирова.

Според нея вирусът ще затихне съвсем през април и май месец, но в страните с високо ваксинално покритие. У нас това ще се случи по-късно.

„Всичко, което правя, цялата ми работа, цялото ми време е посветено на това да не се превърнем в COVID гетото на Европа“, каза Аргирова.

Относно високата смъртност тя каза, че начините да се спре този процес е чрез ваксинация и поставянето на трета бустерна доза.о спазване.

Относно ваксинацията, съветникът на премиера Кирил Петков смята, че с икономически стимули може да се повиши ваксиналното покритие у нас, а мярката с допълнителни пари за пенсионерите ще сработи.

„Трябва да станем конкретни към хората. Конкретни към притесненията им. Защото хората не са антиваксъри, а се страхуват от страничните ефекти. Това е моето впечатление“, каза Аргирова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


244
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
169
5
 
8
 
! Отговори
А дали е така преди 2 години
До Стар философ"Ваксиниран или не, трябва активно да се бориш в живота, за да оцелееш и да не станеш излишна суха съчка."=>=> Точно ваксината ти помага да изгориш като суха съчка.Но всеки има право да реши за себе си.
168
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чудя се дали можем да съдим колко опасен или безопасен е омикрон за България. Засега има данни за много заразени на запад, но малко хоспитализации (или поне все още). Само че на запад са и много ваксинираните. А у нас?
167
17
 
2
 
! Отговори
Бay преди 2 години
глупаците се възмущават, но вече има опашки и ваксините свършват. Пенсиите си искат тези 75лв. :D
166
3
 
17
 
! Отговори
До 179 преди 2 години
Ами преди го даваха Кунчев всеки ден по телевизора!Един такъв 8хранен,весел,щастлив,червендалест и доволен беше!А след "ваксините" един такъв омърлушен,сив и блед,стопен и едвам дишащ!То се вижда
165
0
 
12
 
! Отговори
За 80-те и досега... преди 2 години
та тогава моряк ходил в много страни каза тихо удома: Не ни трябва демокрация, защото сами ще се самоизядем. Така и стана в условията на слободия. Днес тук е джунгла, зверилник.
164
7
 
18
 
! Отговори
Неразбрал преди 2 години
Добре де не мога да разбера..нали на онези ваксинираните им вкарват изкуствени антитела да ме ги хващал вируса!Защо пак се заразяват като неваксинираните и са вирусоносители и заразители и ги е страх от здравите неваксинирано хора!?Този парадокс може ли да го реши и обясни професорът -математик Витанов?
163
2
 
12
 
! Отговори
млад красив роом преди 2 години
нали там са ваксинирани и е здравословна среда,а тук сме неваксинирани?
162
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Мнение "От здрав като бик" Откога имаш достъп до здравния картон на Кунчев?
161
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ГражданинВсичко идва от "новия социалистичекия човек", аз да те светна. Този манталитет изграден до края на 80-те не знам колко поколения ще ни е нужно да го изкореним от гените си. Дай му свобода на роба и му гледай свободията.
160
2
 
23
 
! Отговори
София до 172 преди 2 години
Аз никога не съм твърдял, че няма вирус. Очевидно има проблем, очевидно е и бездействието на управляващите щом пуснаха такъв поток гурбетчии да се завърнат за празниците без нужните 10-14 дена карантина.
159
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До СофияКарантина има само на хартия. Казват ти, че си под карантина, казваш къде ще я караш. От там насетне никой не го вълнува, можеш да правиш каквото си искаш
158
20
 
0
 
! Отговори
Бay преди 2 години
"мярката с допълнителни пари за пенсионерите ще сработи." и аз смятам, че ще сработи.
157
3
 
26
 
! Отговори
Мнение преди 2 години
Айде,айде!Точно Кунчев е най голямата излагация и антиреклама защото от здрав като бик неваксиниран след инжекциите едвам го свестиха и сега отвреме навреме ни го пишат по телевизора да симулира бодряшки вид!Хахха!Не ми давай за пример Кунчев че чак тръпки ме побиват!
156
5
 
2
 
! Отговори
До София преди 2 години
Нали няма вирус, кво се пениш
155
2
 
3
 
! Отговори
Ами до 165 преди 2 години
Да бе. Всеки който пише мнение различно от твоето взема кинти. Аз забогатях, а ти не.
154
6
 
2
 
! Отговори
Главучно преди 2 години
До Анонимен 22ти май си рядко зле. Какво си обучаван бе лалугер, естествен имунитет като болести при грип има ли? Главунчо празен
153
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И ваксината не е средство за наливане не мозък и няма смисъл да оцелеят повечето народ. Съгласен съм с Били сатрапа.
152
1
 
25
 
! Отговори
София преди 2 години
Добре, защо няма карантина за пристигащи от външни държави? Какво е това безумие дето се шири и после като стане некоя поразия ще се вменява вина на тукашите обитатели, докато ония ще продължават от некъде си да ни дават акъл как било при тях. Що за безотговорност у управляващите?
151
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 160 "Кое предно правителство се е справило добре *** Радке? Измря един средно голям български град. Само заради рейтинг." Не беше заради рейтинг, а за да бъде преизбран Фигуранта. Сега обаче, след като му свършиха работата, антиваксърчетата ги чака неприятна изненада, за която отдавна ги предупреждаваме.
150
0
 
12
 
! Отговори
Кунчев преди 2 години
Бабо Радке хафте джас? Отивам Кунчо за маро за 75 лева.