За пристигащи от "червена зона" - сертификат и отрицателен PCR

Новите изисквания влизат в сила от петък
31
За пристигащи от "червена зона" - сертификат и отрицателен PCR
Снимка: БГНЕС

От петък, 7 януари, пристигащи от страни в „червената зона“ трябва да представят сертификат за ваксинация или преболедуване, едновременно с отрицателен резултат от PCR тест,  проведен до 72 часа преди влизане в страната. Това нарежда министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова със своя заповед, издадена днес.

Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване в България и членове на техните семейства, които не представят нито един от посочените документи (за ваксинация или за преболедуване, както и отрицателен резултат от PCR тест), се допускат на територията на страната и се поставят под 10-дневна задължителна карантина. Карантината не подлежи на отмяна.

Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на България и членовете на техните семейства, които представят само един от посочените документи, също се поставят под 10-дневна карантина, която може да бъде отменена, ако лицето представи отрицателен резултат от PCR тест, направен не по-рано от 72 часа след пристигането си в страната.

Също от 7 януари влиза в сила актуализиран списък на държавите по цветови зони. В „зелената зона“ влиза Румъния. В „оранжевата зона“ от същата дата попадат Австрия, Унгария и Люксембург.

В „червената зона“ преминават Аржентина, САЩ, Канада, Австралия, Финландия, Швеция, Италия, Испания, Португалия, Черна гора, Малта и др.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен123 преди 2 години
Това трябваше да го направите още преди Коледа,,, да се изискват тези тестове, и сертификати... Кел файда вече,,,, нарочно го направихте.
5
0
 
8
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 2 години
Това ще се отнася само за чужденците пристигащи в България, а не за българите пристигащи от Западна Европа. По конституция не се допуска ограничаване достъпа до родината на българските граждани без значение от статута им.
4
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много ми е интересно как така страни с почти 90% ваксинирано население са в червена зона, а Румъния, която е почти като нас, с около 30% ваксинирани, да е в зелена? Би трябвало да е обратното!!
3
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредната глупост, хем имаш сертификат, хем ти искат и PCR. начи затварят те на база на положителен PCR, ама иначе не служи като доказателство, че си чист. Значи тези PCR-ри и ЗС са пълен.
2
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То Омикронът вече ни е на гости, кел факда джанам! :))))))))))))
1
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какъв е смисъла да се иска сертификат като се иска тест? Няма логика.