Антителата след настинка осигуряват защита от COVID

Т-клетките също играят важна роля за осигуряване на защита
Обновена: 10 яну 2022 14:27 | 10 яну 2022 14:27, Ния Христова
94
Антителата след настинка осигуряват защита от COVID
Снимка: Pixabay

 Високи нива на Т-клетки след преболедуване на обикновена настинка могат да осигурят и защита срещу COVID. Това установи проучване на Imperial College London, публикувано днес, цинирано от БГНЕС.

 
Имунитетът срещу COVID е сложен и въпреки че има данни за намаляване на нивата на антителата шест месеца след ваксинацията, се смята, че Т-клетките също играят важна роля за осигуряване на защита, съобщи Ройтерс.
 
В проучването, което е започнало през септември 2020 г., са разгледани нивата на кръстосано реагиращите Т-клетки, генерирани от предишни настинки и грип, при 52 домашни контактни лица на положителни случаи на COVID скоро след излагането, за да се види дали те са продължили да развиват инфекция. 
 
Установено е, че 26-те души, които не са се заразили с вируса, са имали значително по-високи нива на тези Т-клетки от хората, които са се заразили.
 
"Открихме, че високите нива на вече съществуващи Т-клетки, създадени от организма при инфектиране с други човешки коронавируси, като обикновената настинка и грип, могат да предпазят от инфекция с Covid-19", казва авторът на изследването д-р Риа Кунду.
 
Авторите на изследването, публикувано в Nature Communications, заявиха, че вътрешните протеини на вируса Sars-CoV-2, към които са насочени Т-клетките, могат да предложат алтернативна цел за създателите на ваксини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
2
 
! Отговори
Ъм преди 2 години
Безумен и некомпетентен превод. Има различни видове вируси, които причиняват настинка. Риновируси, аденовируси, коронавируси, ентеровируси и т.н. Някакъв кръстосан имунитет срешу ковид вероятно има само след настинки, причинени от други коронавируси. Грипът НЕ е вид коронавирус и в оригиналната статия в Нейчър няма ни намек за кръстосан имунитет от преболедуване на грип. Пълна мистерия е откъде Ния е самоизмислила такова твърдение.
82
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимено
81
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Да бе Голям МангъровПсихопата май си ти!
80
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Такова нещо като обикновена настинка няма
79
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Открихте Америка. Ковид, грип и настинка си е все едно и също
78
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В момента съм със страшна кашлица на антибиотик, пък ковид го карах по-леко.
77
15
 
6
 
! Отговори
Да бе Голям Мангъров преди 2 години
Колко народ си замина, а колко лежат със седмици на респиратор. Чайче и аспиринче, тоя излъга хората да не се пазят щото го е кеф да гледа как се заразяват. Психопат на който дадоха трибуна!
76
5
 
2
 
! Отговори
До Ахам преди 2 години
При омикрон броя на заразените е много по - голям, затов въпреки по - ниския процент хоспитализации, натоварването на болниците остава голямо. Атова е което е важно.
75
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Глупости безкрай. Антителата след преболедуване от Ковид не изграждали имунитет, след 6 месеца изчезвали, според новата антимедицина. Обаче антителата след настинка защитавали от Ковид. По-големи безсмислици едва ли някога са изричани.
74
4
 
18
 
! Отговори
Дц Мангьров голям преди 2 години
Мангьров като каза , че става вьпрос за едно грипче което се лекува с почивка , аспиринче и много чай Всички псевдопрофесори му взимаха думата
73
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен"С кромид а не ОТ кромид" - ми то е ясно и че хората си отиват С ваксина, а не ОТ ваксина. Може и да измрат некои съчки С ваксини, ама нема проблем - хора умират секи ден. Ако некой не му харесва последното изречение, да замени ваксина с ковид, ще се получи мисъл на видния специалист доц. Атанас Мангъров, да се свети името му и негово е царството небесно, амин!
72
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен"В София в момента има много гаден грип" - ми то Ковида си е грип, кво да е. Нищо работа - месец позаболееш и толкоз. После може още 2-3 да се оправяш, ако не си изгорел като суха съчка.
71
2
 
18
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Не мога да повярвам това,което прочетох!!!! Тук !!!!! Днес.бг,да не ви е ударил тока?!?!? Хайде сега спрете вече с пропагандата за ваксините....И ще ви чета всеки ден!
70
1
 
8
 
! Отговори
777 преди 2 години
Ново двайсет....спрете се вече бе!
69
1
 
16
 
! Отговори
В. преди 2 години
Изследване от 2020. Ами крили ли са го досега.
68
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В София в момента има много гаден грип, до три седмици е възможно да сте зле, та нищо чудно да го пишат конид в болниците, че пътеката по скъпа
67
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде много *** останаха без работа.Ами сега какво ще правим без конниците на апокалипсиса
66
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе, днеска какъв ден е? Да не е случайно ден на истината? Нещо не виждам Кирето...
65
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разгеле признахте, че "страшният и ужасен ковид" е обикновен грип. Хвала! Айде сега спрете с пропагандата на препаратите, наречени кой знае защо "ваксини".
64
0
 
3
 
! Отговори
Дявола е в чашата!!! преди 2 години
До Урок по история--- При баща деградирал алкохолик, жертвите са семейството му!