Тестват учениците в Кипър всеки ден за коронавирус

Това ще става при потвърден случай в клас
8
Тестват учениците в Кипър всеки ден за коронавирус
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Кипър въвежда нов здравен протокол в училищата, предвиждащ всекидневно тестване вместо поставяне под карантина. Новата мярка срещу разпространението на коронавируса, която цели да запази училищата отворени и безопасни за занятия с физическо присъствие, ще бъде решена на правителственото заседание днес, предаде БНР.

Всички ученици от даден клас, когато в него се потвърди положителен случай на коронавирус, ще бъдат изследвани с бърз тест всеки ден.

При отрицателен резултат те ще могат да продължат да ходят на училище нормално и да останат в класните стаи, вместо като контактни да бъдат поставяни под карантина вкъщи.

Това предвижда т. нар. модел "тест за оставане" /"Test to Stay"/, обясни здравният министър Михалис Хаджипанделас след заседанието с Научния консултативен комитет във вторник, на което бе одобрено предложението. То ще бъде представено за решение от правителството на заседанието му днес.

Целта на новата мярка за контрол на ковид ситуацията е да се осигури нормалната работа на училищата, тъй като и двете министерства - на образованието и на здравеопазването, искат да ги запазят отворени за присъствени занятия в безопасни условия.

От тази седмица всички ученици от началните и средните класове ще бъдат тествани 2 пъти седмично според приетото по-рано правителствено решение.

Почти 20% от учениците отсъстваха в понеделник, в първия учебен ден след ваканцията, основно заради карантина като положителни за коронавирус или контактни на заразени.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: ученициКипър
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То им доставя удоволствие на учениците. Те там в кипър са така малко меки китки
4
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абсолютно безумие.....
3
0
 
3
 
! Отговори
въртоглав вакснат преди 2 години
Богаташи! А тук само веднъж седмично.
2
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе откачена работа.
1
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голям праз