Учените са скептични, че COVID-19 става по-мек и лек

Все още има шанс да еволюира в по-смъртоносен вирус
12 яну 2022 22:30, Нели Христова
154
Учените са скептични, че COVID-19 става по-мек и лек
Снимка: Pixabay

Пандемията е пълна с лозунги, но през последните седмици два се повтарят с нарастваща честота: "Вариантите ще се развият, за да бъдат по-леки" и "COVID ще стане ендемичен". И все пак експерти предупреждават, че нито едно от тези неща не може да се приема за даденост.

Тези, които твърдят, че вирусите стават по-малко смъртоносни с течение на времето, често цитират грипа. И двата грипни вируса, отговорни за пандемиите от испанския грип в крайна сметка се развиха, за да станат по-малко опасни. Въпреки това се смята, че вирусът от 1918 г. е станал по-смъртоносен, преди да стане по-мек. Други вируси, като Ебола, стават по-опасни с времето.

"Заблуда е, че вирусите или патогените стават по-меки. Ако вирусът може да продължи да се предава и да причини много болести, това ще стане", казва проф. Дейвид Робъртсън, ръководител на вирусната геномика и биоинформатика в Центъра за изследване на вируси към университета в Глазгоу.

Вирусите целят да създадат колкото се може повече свои копия и да се разпространят възможно най-широко. Въпреки че не винаги е в техен най-добър интерес да убият своите домакини, стига те да бъдат предадени, преди това да се случи, няма значение. Sars-CoV-2 не убива хора през периода, когато е най-инфекциозен - хората са склонни да умират две до три седмици след като са се разболели. При условие че не еволюира, за да разболее хората толкова, че да не се смесват или не могат да се смесват с други хора, докато са заразни, вирусът не се интересува дали има жертви по пътя.

Не е и доказано, че Sars-CoV-2 става все по-мек. "Омикрон" изглежда е по-малко тежък от вариантите "Апфа" или "Делта" - но и двата варианта причиняват по-тежко заболяване от оригиналния щам, появил се в Ухан. Важно е, че вирусната еволюция не е еднопосочна улица: "Омикрон" не еволюира от "Делта", а "Делта" не еволюира от "Алфа" – тя е по-случайна и непредвидима от това.

"Тези варианти на безпокойство не вървят един от друг и така, ако този модел продължи и след шест месеца се появи друг вариант, може да е по-лошо", казва Робъртсън пред The Guardian. "Важно е да не се предполага, че има някаква неизбежност "Омикрон" да бъде краят на еволюцията на Sars-CoV-2."

Има вероятност "Омикрон" да е толкова лесно разпространим, че да достигне таван, при който бъдещите варианти ще се борят да го надминат. Но само преди няколко месеца хората казваха същото за "Делта". Освен това "Омикрон" вероятно ще продължи да се развива. "Това, което може да се случи, е, че тъй като "Омикрон" заразява толкова много хора, за този първи вариант е по-трудно да продължи да бъде толкова успешен и така се създава пространство за вирус, който е по-добър в избягването на имунния отговор", каза Робъртсън. .

Какво ще кажете за идеята, че Sars-CoV-2 може да стане ендемичен? Политиците са склонни да използват това като заместител, за да продължим живота си и да забравим, че COVID-19 съществува. Това, което всъщност означава ендемично, е заболяване, което присъства постоянно, но при което степента на заразяване е предвидима и не излиза извън контрол

"Ендемична е шарката, полиомиелитът е ендемичен, треската Ласа е ендемична, маларията е ендемична", казва Стивън Грифин, доцент по вирусология в Университета на Лийдс. "Морбили и паротит са ендемични, но зависят от ваксинацията. Ендемично не означава, че нещо изобщо губи зъбите си."

Тъй като все повече хора развиват имунитет срещу Sars-CoV-2 или се възстановяват от инфекция, вирусът може да стане по-малко вероятно да предизвика тежко заболяване. Но след това може да се развие отново. Добрата новина е, че това става по-малко вероятно, колкото повече от световното население е ваксинирано – защото колкото по-малко хора са заразени, толкова по-малко са шансовете вирусът да се развие. Все още обаче не сме близо до това.

"Идеята, че скоро ще постигнем ендемичност, също изглежда малко в противоречие с факта, че току-що имахме няколко седмици масово експлозивен експоненциален растеж, а преди това все още наблюдавахме експоненциален растеж на "Делта", казва Грифин .

Превръщането на COVID в болест, с която наистина можем да живеем, изисква нещо повече от национална кампания за ваксиниране и пожелания - изисква глобални усилия за подобряване на наблюдението за новите варианти и подкрепа на страните за справяне с огнища при източника, когато те се появят. Това също изисква по-големи инвестиции в пречистване на въздуха и вентилация, за да се намали предаването в рамките на нашите собствени граници, ако смесваме на закрито.

Всички се надяват, че коронавирусът ще еволюира, за да стане по-лек и че COVID ще стане ендемичен – или по-скоро, достатъчно управляем, за да не унищожава ежедневието ни. Но това са надежди, а не факти и повтарянето на тези мантри няма да ги накара да се случат по-бързо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
1
 
0
 
! Отговори
Вие преди 2 години
очаквате тая лудост да свърши ли? Да, ама НЕ!
112
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе от опит мога да ви кажа, че с времето всичко става по меко и леко, не е само ковид. Има разни сини и розови хапчета за да се върне временно старото положение от на млади години ама не е същото. Да действа КОВИД докато е млад, че остарее ли кучета го яли.
111
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България ще има малко бройки, защото малко хора ще се тестват - това простата истина. 1 на семейство или познати се тества - останалите се лекуват от същото.
110
1
 
1
 
! Отговори
дедо Горио преди 2 години
Ох, също като моя , дедовия ! Дай Боже , учЕните и за него да са скептични , че ще става по-мек и лек ...
109
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бъдетс сигурни че Бг като малко ваксинирана държава НЯМА да достигне нивата на Израел, Испания, Франция, Англия и т.н.
108
0
 
5
 
! Отговори
Не знам преди 2 години
Защо влизаме в този сайт...и защо пишем коментари..замислете се, храним ги ама сме тук и ги спонсорираме
107
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Добрата новина е, че това става по-малко вероятно, колкото повече от световното население е ваксинирано защото колкото по-малко хора са заразени, толкова по-малко са шансовете вирусът да се развие."..........Вижте Израел с 50К на ден и ще разберете прави ли са учЕнитЕ с горното твърдение!!! Ваксините не пазят от заразяване тогава?!!??!?!?
106
2
 
9
 
! Отговори
м даа преди 2 години
много от наболите се вече виждат измамата и отказват третата доза ,а ги гласят и за четвърта и за напред всяка година по две -експеримента продължава .....
105
3
 
14
 
! Отговори
Хаа преди 2 години
Ха да помислим. Кой плаща на учЕните, да "развиват" нАуката. Кой позна.....ФАРМАЦЕВТИЧНИТЕ КОМПАНИИ. Не се ли намерят силни политици този иудиотизъм никога няма да приключи.
104
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мек и лек-тамън няма да боли.
103
2
 
20
 
! Отговори
expert преди 2 години
Статията е насочена в посока ДА ВСЯВА СТРАХ в хората ;)) И естествено на края последния абзац, ЕДВА ЛИ НЕ мотивира да се наложи НОВ СВЕТОВЕН РЕД в името да се контролира тоя вирус! Като че ли до 2020г. на планетата Земя НЕ е имало вируси...и само това ще правим ....спираме да живеем..и ще храним НАГЛИТЕ ВИРУСОЛОЗИ, които 3г. не можаха да покажат единодушно експертно становище!...престъпници
102
2
 
8
 
! Отговори
Рт преди 2 години
До Анти ТялоМутациите се случват независимо дали човек е ваксиниран или не - просто при ваксинираните ще се получи селекция пробиваща ваксината. С тия мерки, периода в който вируса "върлува" се увеличава - мутациийте му също. Затова аз си мисля че Мангъра беше прав - нека вируса мине през колкото се може повече млади, тогава колективния имунинтет ще си свържи работата.
101
2
 
10
 
! Отговори
Чоко преди 2 години
За да си пълнят гушите, всяка година ще има нов щам. Оставете ги докторите.Това им е работата.
100
1
 
14
 
! Отговори
преди 2 години
А така !Това ни трябва - скептични учени, маски, ваксини, изолации, забрани, и т.н. Ще ми разправят те, че последният вариянт бил много лек и щял да премине в сезонен вирус ! На какво прилича това ! Безотговорност към изолираното общество и хората които имат най - малко по 4 ваксини !
99
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До мдааТипичния ***, горд че е надхитрил системата, несъзнаващ колко е жалък всъщност
98
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксините докарват новите щамове! Тези учени, които цитирате са като нашите математици, лаят си глупости на богато
97
3
 
11
 
! Отговори
СВОЙ преди 2 години
Учените здраво са подковани от СЗО.При положение,че ОЧЕВАДНО разпространители на заразата са ваксинираните,той ще се изказва,колкото повече ваксинирани,толкова по малко разпространение.Въпросът е дали "ваксината" спомага за по леко преболедуване или и без нея имунната система щеше да се справи по същият начин.Познавам хора,които са срещали вируса и не са се заразили,други които са го изкарали без да разберат и естествено и по тежки случаи.Но последствията от експерименталната ваксина са неизвест
96
3
 
7
 
! Отговори
мдаа преди 2 години
Много надежди се възлагат на този вирус. И как не като прекрасно обслужва много важни интереси. Всеки момент в който започне да се оттегля, веднага се измисля нов смъртоносен щам. Ваксинациите скоро ще станат с честотата на автоматен откос. Ще видите какво ви чака вас привържениците на ваксините, но тогава няма да ви е до смях
95
6
 
25
 
! Отговори
Анти Тяло преди 2 години
И децата вече знаят, че масова ваксинация по време на епидемия кара вируса да мутира и да бъде резистентен към васкините...то затова % им на ефект пада с всеки нов щам
94
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разбира се, че ще са скептични, нали това им е професията, трябва да си изкарват хляба.