Д-р Колчаков: Българинът се страхува да отиде на лекар

Болно общество сме, манталитетът ни е с един крак в миналото
14 яну 2022 19:53, Петя Славова
72

Всекидневно покачване на новите случаи на коронавирус у нас. Расте и броят на настанените в болница. Правителството излезе с нови здравни мерки, но натискът върху здравните заведения продължава да е висок.

"Започнахме да увеличаваме леглата. Имаме разкрити 70 легла за COVID и 10 интензивни. Нашият лимит е да ги удвоим. Около 5% от заразените влизат в болница, а всеки десети от тях отива в интензивно отделение. При Омикрон негативното е, че е по-заразен, а позитивното е, че е по-малко болестотворен и по-малко смъртоносен", заяви анестезиологът д-р Иван Колчаков в "България сутрин".

Членът на ръководството на "Софиямед" предупреди, че не трябва да се отпускаме и трябва да бъдем много внимателни, защото в България има голям процент възрастно население с много придружаващи заболявания.

Д-р Колчаков определи пред Bulgaria ON AIR представения от правителството план за справяне с пандемията като разумен.

Още по темата

"Ваксините не са достатъчни, но това е най-ефективният инструмент. Затова има 4 етапа за овладяване на пандемията и различен набор от мерки. Най-лимитиращият фактор са броят на леглата и специалистите, които могат да се занимават с интензивно лечение и реанимация. Там е борбата за живота, този лимит определя и поведението на много здравни системи. Не можем до безкрай да увеличаваме леглата, защото специалистите ни са определен брой. Не може да отделим всички интензивни легла за COVID болни", каза той.

Анестезиологът изтъкна, че сме европейската страна с най-малък процент ваксинирани, с най-застаряло население и с най-висока смъртност без COVID - тези три фактора са определящи за високата смъртност и при COVID-19.

"Ние сме едно болно общество, на фона на развитите страни, които правят превенция и профилактика. Манталитетът на българите е с единия крак в миналото и сме ретроградно негативни. Имаме страх да отидем при лекар, за да не ни съобщи лоша диагноза. Имаме и млада генерация хора, които са супер модерни. Трябва да вярваме на науката", настоя д-р Колчаков.

"Сега дебатът е каква е ползата от ваксините - тя не предотвратява 100% заразяването, но предотвратява влизане в интензивно отделение и смъртност. Обществата с висока степен на ваксинация се справят много добре. На нас ни липсва този систематичен подход", подчерта той.

От думите на д-р Колчаков стана ясно още, че при постковид синдрома основно измерение са проблемите със сърдечно-съдовата система и органите, които имат отношение към нея. В последните години България е на нивото на развитите страни по отношение на лечението на инфаркти и инсулти. Нашите лекари имат най-добрата апаратура в света, увери той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
17
 
! Отговори
Майстора преди 2 години
И още за "лекарите"... Аз отидох за мой проблем на лекар преди осем години - казаха ми че трябва изключително спешно още същата седмица да ме оперират. Благодарих, тръгнах си, оправих се сам с проблема си, и вече осем години не се е обаждал. Операцията е в известна степен инвалидизираща, тоест ако бях се съгласил, щяха чувствително да влошат качеството на живота ми. Та така. "Страхуваме се". Не, просто знаем.
43
3
 
14
 
! Отговори
Майстора преди 2 години
Малка грешка в заглавието... Понеже наблягате отново на грешна стратегия със "страха". Аз не се "страхувам" да отида на лекар, аз знам със сигурност че е вредно и опасно да се отиде в момента на лекар. И от доста време е така. Майка ми от десет години всеки път когато отиде на лекар, й казват че спешно трябва да я оперират. При това за различни неща. Е, не я оперират и е напълно здрава.
42
0
 
8
 
! Отговори
До 41 преди 2 години
Кажи имената на един убит от мен! Айде дроб, или кажи твойте да те осъдя за клевета.
41
1
 
6
 
! Отговори
Мдаа преди 2 години
Ми то е за страх като те посрещне от вратата с платихте ли прегледа а след това се плаща всичко останало
40
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На този отдолу само да му кажа, че в болниците няма посещения и никой външен не влиза заради КОВИД, така че няма кой външен да зарази лежащите там.
39
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българинът не се страхува да отиде на лекар напротив ходи на лекар но си крие симптомите избира си онези за които ходи до лекар и още повече в тази ситуация крие се и не казва боли ли го гърлото не само е настинал досега българинът щот само е настинал не е ходил до лекар Крият се от лекарите от приятелите си и заразява вдичко наред
38
12
 
3
 
! Отговори
До 32 преди 2 години
А идвало ли ти е на ум, че някои от персонала са ходили болни на работа, пациенти на свиждане, пациенги в стаята са били с ковид, вероятно, че ако народът беше ваксиниран ня маше да има такова разпространение на вируса в обществото, или че майкa ти ако беше ваксинирана, нямаше да умре??? Сърдите се, защо ви тестват при приемане в болница, а после се сърдите ако някой се е заразил , защото друг не се е тествал....и т.н. Вие самите се криете от тест и карантина, без да осъзнавате, че убивате.
37
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПРЕДИ ПОВЕЧЕ ОТ 40 ГОДИНИ БЯХ ИЗУМЕН ОТ ТОВА КОЛКО БОЛНИ СА БЪЛГАРИТЕ, КОГАТО ПОСЕТИХ БОЛНИЦАТА КАТО СПЕШЕН СЛУЧАЙ - НАЛОЖИ МИ СЕ ДА ИЗЧАКАМ 6-7 ЧАСА ЗА ДА ПОЛУЧА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ. В НАСТОЯЩИТЕ УСЛОВИЯ ЛЕКАРИТЕ НЕ СА ТАКИВА А БАНКОМАТИ. ТАКА, ЧЕ АКО ОБИЧАТЕ НЕ НИ ЧЕТЕТЕ МОРАЛ!!! НЕ МИ ПУКА ОТ НИКАКВА ДИАГНОЗА. ОПРАВЕТЕ СИ НЕДЪГАВАТА ЗДАВНА СИСТЕМА, ВМЕСТО ДА ДРЪНКАТЕ ЗА ВЯРА В НАУКАТА!!!
36
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вярно е. Страх ме е да отида. Ще ме вкарат в играта със статистиката и карантините. Оправям се с чайчета.
35
1
 
11
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Искат 1 чувал с пари ужаст Балтов е краднал 1 милион от здравната каца :)))
34
1
 
10
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Е,как няма да се страхува...Отива на лекар и ...ТРЯС-ваксинка!
33
1
 
15
 
! Отговори
ха-ха преди 2 години
Ако не си сравнително здрав или богат,трудно ще оцелееш в българската здравна система....
32
1
 
31
 
! Отговори
славянин преди 2 години
Българинът се страхува да ходи при търговци и убийци в бели манти, не при лесари!
31
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мейби се страхува да не го убие лекаря, пишете и за това ***......хахахахаха :)))
30
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И с право се страхува да отиде в болница. Аз заведох майка си в болница без ковид, но там я заразиха докато я лекуват и няма седмица след изписване излезе положителна при тест. Пак влезе в болница, вече с ковид и повече не излезе жива. Сега аз съм върл противник човек да ходи в болница след този случай. Като влизаш те тестват, но като излизаш никой не си прави труда и уж имало зелени коридори. Ако не беше отишла в болници щеше още да си е жива, на кого и как да се оплачеш за безхаберието.
29
2
 
15
 
! Отговори
пенсионер 1 преди 2 години
Като се знам какъв инженер съм,страх ме е да отида на доктор!
28
1
 
5
 
! Отговори
Защо? преди 2 години
Пълно е със изтрещели хора по улиците. Ако имаше държава, поне част от тях щяха да са в психиатрии, санаториуми и др. Тези дето се гледат на кръв или сами си говорят, не влизат в гореописаните.
27
1
 
3
 
! Отговори
Лекар преди 2 години
Много сте ми и притрябвали
26
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен26. И ковид не е виждал.
25
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дядо ми така казваше : ако отидеш на лекар, все ще ти намери някаква болест. Дядката пушеше и пиеше, правеше вино и ракия и още от сутринта започваше. Живя до 86 и почина а съня си. Щастлив човек. Не е виждал ни лекар, ни болница от близо.