Ковид мерките ще се обявяват дни преди да се въведат

Ваксинацията няма да е задължителна, потвърди д-р Петър Грибнев
14 яну 2022 19:30, Анисия Иванова
50
Ковид мерките ще се обявяват дни преди да се въведат
Снимка: Bulgaria ON AIR

"Омикрон се държи по различен начин - с много по-висока заболеваемост, но не с такова натоварване на здравните системи. Решихме да преосмислим подхода и да насочим вниманието си към здравната система, защото тя е основният механизъм, по който лекуваме гражданите. Насочихме се към модели, които да предвидят и да оценят как се държи здравната система спрямо новата ситуация на Омикрон", заяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Петър Грибнев в "България сутрин".

Вчера кабинетът представи нов модел на управление на Ковид кризата. Основният критерий, по който ще се ръководи за развитието на вируса, е броене на интензивни легла по области.

Грибнев обясни, че идеята на четирите етапа е да има предвидимост както за здравата система, така и за останалите отрасли от икономиката, за да може населението да се подготви за предприетите мерки и да няма изненада.

Още по темата

"В зависимост от заболеваемостта по областите РЗИ постоянно увеличават бройката интензивни легла, които са разкрити. Ние следим този процент заети интензивни легла спрямо максималния брой. Това означава 50%. Това означава, че системата има 50% възможност да се натоварва. Затова на този етап мерките са сравнително най-малки и най-щадящи. Ние в момента сме на границата между първи и втори етап в модела", коментира д-р Грибнев пред Bulgaria ON AIR.

Гостът поясни, че здравната система не би следвало да има недостатъчно обслужване при заетост на 50% от тези общи интензивни легла, които са разкрити в страната. Тези хиляда легла могат да бъдат разкрити за Ковид пациенти.

"Взели сме предвид, че Омикрон може да засегне по-голям процент от децата. Предприеха се мерки за разкриване и на педиатрични легла, така че системата вече е инструктирана да могат да бъдат разкрити интензивни педиатрични легла. За страната в момента те са 60 и мислим, че ще стигнат", каза зам.-министърът.

"Трябва да се следи скоростта на запълване на тези легла. При висока заболеваемост на Омикрон, въпреки по-лекото му протичане, може да доведе до голям брой медицински персонал, който е под карантина, така че в един момент може да се окаже, че има недостиг на персонал. В този случай по места ще се реорганизира дейността. Ще се преразпределя натоварването на болниците спрямо наличния медицински персонал", изтъкна д-р Грибнев.

Той съобщи, че в екипа, който ще следи математическия модел, участва проф. Витанов. Гостът добави, че мерките ще бъдат обявявани няколко дни преди да се въведат, стига скоростта на запълване на леглата да го позволява.

"Разработен е и вариант мерките да бъдат на национално ниво. Ние трябва да имаме и тази възможност. Това са сценариите, които засягат сериозно натоварване на здравната система и ако това се случи, може да се наложи взимане на мерки и на национално ниво. Мерките, касаещи входа на чужди граждани и граничния контрол, са на национално ниво", подчерта зам.-министърът.

"Мислим да покажем на населението, че ваксините не са опасни с конкретни примери, с ангажиране на специалисти, които да комуникират с обществото. Не мислим, че трябва да задължаваме някого да се ваксинира. Това е въпрос на избор. Нашите данни сочат, че ваксинираните граждани пазят себе си и намаляват заразяването на околните. Това е важно, защото по този начин много по-малко хора ще се нуждаят от интензивни грижи", обърна внимание д-р Грибнев.


50
Още от Коронавирус
Д-р Брънзалов: Част от населението изтезава здравната ни система!
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И как ще докажете, че ваксините не са опасни при положение, че дори да искахте нямате достатъчно данни? Така наречения бустер има-няма 6 месеца, откакто е пуснат, а ефектите се проявават след години и вие много добре го знаете.
45
0
 
2
 
! Отговори
СМЕРШ преди 1 седмица
Смърт на ковидизма свобода на народа! Нюрнбергски процес #2!
44
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Може ли тумба математици да решават кой градове ще се затварят. Това е безумно и тези калкулатори са за затвора. Видя се в англия, че математиците са лъгали сериозно в броикитр, за да предизвикат затваряне.
43
0
 
5
 
! Отговори
Вируслав преди 1 седмица
Спрете ковид-фондовете и бонусите за "ковид пациенти" - разпределете ги по-равно с тези който са с наистина смъртоносни болести. И всичко ще се оправи. И легла ще има и смъртността ще спадне. Другото е лакомия у корупция и хората няма да искат да видят лекар или болница......Оставете платените журналисти да си лаят- никой не ги слуша.
42
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Кой ги подлъга за този модел? При него има закъснение от около 25 дни и не остава време за реакция. Това може би ставаше донякъде при предишните варианти на вируса, при които вълните не бяха толкова стръмни и продължаваха по над три месеца. Сега в ЮАР вълната с Омикрон е месец и половина и доста по-висока от предишните. Докато разберат, че трябват нови мерки, вълната е на друг етап.
41
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А вие ще си подавате оставките!
40
5
 
12
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 1 седмица
Ковид сектантите и пропагандаторите вият като чакали в предсмъртен отчаян вопъл.
39
6
 
2
 
! Отговори
До 38 преди 1 седмица
Мен ме сгази камион..COVID камион
38
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
При ПП Бълагрия е на първо место по смъртност от Ковид.
37
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Вие на това ковид мерки ли му казвате?? Нещо да сте чували за превенция, а? Или юруш да заразяваме и да пълним интензивните легла, и само ще броиме и чакаме...да падне тавана. Чак децата не пощадиха, ееей! 65% от хората са против този ковид план, 93% са против присъственото обучение при ковид пика в момента!!!, вижте допитването в nova.bg ! Явно скоро- нови избори.
36
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ето - това е антиваксърското ниво. Хора с отрицателен коефициент на интелигентност.
35
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Памперсите са за ковид хипохондриците, че им оттърват много накрайниците още с пускането на зобивизора.
34
7
 
2
 
! Отговори
Партизан .. се стяга преди 1 седмица
И се въоръжава с воден пищов .... и памперси.
33
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да. За да имаме време да се въоръжим. Ха се спрете овреме. Тук не сме немските зомбита.
32
2
 
10
 
! Отговори
До 28 преди 1 седмица
Човека е прав, аз също четох тези публикации, учи езици и чети научни издания и не принизява до малообразованота си ниво и нулевото си IQ , мислещи и знаещи българи.
31
2
 
9
 
! Отговори
Пловдив преди 1 седмица
Как могат да знаят какво ще се случи няколко дни напред,на боб гледат сигурно,жалки хора с дребни душици.Всяка година януари-февруари е едно и също,откакто свят светува.
30
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Леглата за антиваксърите са запазени... в гробищата.
29
8
 
2
 
! Отговори
ТЕМЕРУТКА ПЕТКОВА преди 1 седмица
Мойто легло запазено в пътната карта ..в мен е картата..
28
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Ако Грибнев. А ти взел, че си прочел и знаеш всичко. Аман от такива диванни разбирачи.
27
1
 
22
 
! Отговори
Ако Грибнев преди 1 седмица
Е лекар, аз съм папата. Тези нямат никаква представа как да се справят с тази нова вълна. Но можеха поне да си направят труда да прочетат изследванията е "Natural " или " The Lancet ", в които учените излагат факти , че Омикрон все още е в етап на анализиране и не знаят, как ще се отрази на различните нации , дали ще се увеличи смъртността в някои държави, дали няма да мутира при по нисък % на ваксинирани и куп други неизвестни. Аман от неадекватни парввенюта доказали се до властта