Проф. Аргирова: Появи се идеята да няма толкова бустери

Омикрон може да е сред последните варианти на вируса, заяви тя
14 яну 2022 09:05, Петя Славова
177
Проф. Аргирова: Появи се идеята да няма толкова бустери
Снимка: БГНЕС

Основната цел с новия план е превенция и намаляване на натиска върху здравната система. Това заяви пред Нова тв проф. Радка Аргирова.

Още по темата

 В него България условно е разделена на шест клъсера от области, в които ситуацията с коронавируса ще се следи поотделно. Ако се налага, допълнителни мерки ще бъдат въвеждани там, където се налага.

"Подходът е към всички в обществото. Този план се отличава с това, че имаме повече отговорност от страна на областните щабове. Ако имаме в Добрич някаква си ситуация, там трябва да се вземат мерки, които няма да се взимат в Гоце Делчев", обясни проф. Аргирова.

По думите й, с новия план има предвидимост, а хората могат да следят тенденциите и да са подготвени. Тя изрази надежда, че няма да се стига до запълване на интензивните легла до над 80%.

Основният ни проблем е късното идване на пациентите. "Боя се от няколко неща. Не се спазват мерките - маски, дезинфекция, разстояние. Боя се и за възрастните неваксинирани, които са с множество хронични заболявания", отбеляза тя.

Според нея, в момента страната ни се намира в преход и вариантите, които върлуват са на Делта и Омикрон, а смъртните случаи са на пациенти, заразени с Делта.

"Не съм чула досега за починал човек от Омикрон. В момента сме в положение на едновременна циркулация на Делта и Омикрон. Смъртните случаи продължават да са от Делта", допълни вирусологът.

Тя припомни, че вирусът се предава много повече при децата, но те го прекарват по-леко и в повечето случаи не разбират. "Те го пренасят, тук е опасността. Те имат баби, дядовци", каза проф. Аргирова. "В групата на най-малките няма данни, които да ни притесняват".

Проф. Аргирова коментира и сертификатите у нас, които се издават на базата на антитела. Тя обясни, че те трябва да отпаднат и ги нарече "чисто българско наше произведение".

Също така специалистът смята, че и хората с фалшиви сертификати е добре да се имунизират и да им се даде шанс да го направят.

По въпроса с постоянното поставяне на бустерни дози, проф. Радка Аргирова обясни, че в  научната литература се появила идея, че не може да има толкова много бустери.

"Трябва да се смени подхода.  Нека видим колко ще е Омикрон, защото сред вирусолозите има становище, че най-вероятно това ще е последния или поне един от последните възможни варианти. И ако това се окаже така, възможно е срещу последните варианти да се направи ваксина, която да е по-трайна и да дава универсална защита.", обясни тя като не изключи и друг подход - "В зависимост от това в каква част на света какъв вариант е доминиращ, срещу него да се приготви определена ваксина.

Вирусологът призна, че у нас продължава прекаляването с употребата на антибиотици. "Това е постоянна битка с лекарствената резистентност. Ако ни трябва антибиотик за жизненоважно значение, не знаем вече дали го имаме", заяви тя и допълни, че в началото лечението не трябва да се започва с антибиотик. "Когато настъпи бактериална инфекция, вече ще има нужда от него", допълни специалистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това за бустерите го казва, за да прилъже баламите, защото само луди ще се съгласят доброволно да се бодат 4 пъти в годината за нищо.
145
0
 
3
 
! Отговори
В. преди 2 години
До по-винората година имаше едни настинки. От адено-виреси. Тях сега има ли ги и какво представляват изобщо?
144
0
 
8
 
! Отговори
Тоест преди 2 години
''появила идея, че не може да има толкова много бустери.'' Тука има, тука нема. Тези нищо не знаят и си правят експерименти с доверчивите.
143
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Идат кат аслани, отстъпват кат натаковани !
142
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На път сте да настъпите яко мотиката и Копейкин ще ви е най-малкия проблем, като тия със сертификатите за антитела дойдем пред НС
141
2
 
13
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Понеже сме отвратително търпелив народ може когато ни кажат че децата ни ще ходят на училище само след ваксинация срещу Ковид 19 тогава ще се събудим и ще стане мазало !
140
1
 
21
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Постепенно ще остане зелена книжка само срещу бустерна доза ! Няма дори да се излиза на вън ако не си зелен ! А от Фаизер дори казаха че първа и втора доза нямат почти никакъв ефект, нали бяха 95% яки ?? В същото време статията изчезна светкавично!!
139
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До кога ще лъжете хората? Първо тръбяхте че може да се вади сертификат за антитела, а сега били отпадали. Маса хора дадоха пари за тестове. Кой направи научно изследване че тези с антителата разпространяват заразата или изобщо се заразяват повторно? Ваксините видяхме че не работят.
138
0
 
17
 
! Отговори
Веселин Искренов преди 2 години
Биг Фарма оказва огромен натиск чрез платените си емисари- баба Радка, проф. Ива и Кунчо Триигления за отпадане на единствения логичен довод за притежаване на зелен сертификат-наличието на антитела. Според мен хора като Ангел Кунчев са истинска антиреклама за ваксините. Всичко много добре помним колко защитен се хвалеше че е и какво се случи после с него!
137
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аман от Вашите безумни ИДЕИ!
136
0
 
38
 
! Отговори
Според тази преди 2 години
Значи аз дето не съм ваксиниран имам над 600 единици антитела и съм напълно здрав. Според нея съм изключително опасен. А тези с по пет игли подсмърчащи и без никакви антитела са свободни да разнасят заразата навсякъде !?
135
0
 
1
 
! Отговори
101 преди 2 години
До Да обобщимМного точно казано
134
1
 
18
 
! Отговори
кака радка преди 2 години
Вече ще наричаме бустерите "ваксини" срещу новите "варианти". Бай Ставри чака кака радка.
133
19
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бабката е професор, вие сте плебси. Сега загрявате ли къде е разликата?
132
2
 
14
 
! Отговори
Да обобщим преди 2 години
Я да обобщим, значи променяме статистиката и картата на България, дали е червена, жълта или зелена на базата на тежко болни и умиращи пациенти? Взимаме решение за Ковид мерките, като оставяме хората да умират, без да ги пазим с мерки и след като ситуацията се влоши като тежко болни и починали, ние вземаме мерки? Вие тук намирате това за нормално? Дали съм разбрал правилно, не правим превенция и предазване на хората за да не влизат в интензивни отделения и да загиват, а съзнателно чакаме смърт???
131
1
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
То идеи в нечии глави много, но колко от тях са читави е въпрос на който трудно може да се отговори!
130
0
 
17
 
! Отговори
пенсионер преди 2 години
и кво сега трябва да се редя на опашка да връщам бустера и 75 лв
129
1
 
26
 
! Отговори
КОЙ ОЩЕ? преди 2 години
Чудя се, остана ли някой, който да вярва на денонощните брървежи на самозвани и струва ми се добре платени математици и професори в или почти в пенсионна възраст? ВАКСИНАЦИЯТА ТРЯБВА ВИНАГИ ДА БЪДЕ ПРЕДМЕТ НА ЛИЧНА ПРЕЦЕНКА И РЕШЕНИЕ. ПРОПАГАНДАТА Е ОТВРАТИТЕЛНА, А НАТИСКЪТ (ВКЛ. И ПСИХОЛОГИЧЕСКИ) Е ТВЪРДЕ ГОЛЯМ. Е КЪДЕ Е ДЕМОКРАЦИЯТА, ДЕТО И БЕЗ ТОВА Е САМО ЕДНА ИЛЮЗИЯ? ИЛИ ТОВА Е НОВАТА "ДЕМОКРАЦИЯ"?
128
0
 
16
 
! Отговори
77 преди 2 години
До no comment До123 А защо теменужка Петкова е приета веднага в болница? Ето това е престъпление и трябва да се разследва, какви толкова опасни симптоми има и наложителни ли е болнично лечение. Заради такива прибързани хоспитализации са препълнену болниците, разкихал се и малко температура и хайде.
127
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А *** професоркеййй, теб може и да те лекуват ,както трябва ,но нас Матряла , ни таксуват като инвентар ,от който се източва клиничната пътека ,на всичко отгоре го карат да си доплаща ,ако ще от каменната ера да си е плащал здравните осигуровки ,щото от зародиша на Димукрацийката не "достигат" средства в системата ,и после ни засилват към погребалните бюра - не се правете на ударени ,много добре знаете за каква е истината, но сте в схемата и не ви интересува народеца