Син носи баща си на гръб 6 часа, за да се ваксинира срещу COVID

Това е единственият шанс в отдалечените племена в Амазонка
14 яну 2022 20:45, Нели Христова
189
Син носи баща си на гръб 6 часа, за да се ваксинира срещу COVID
Снимка: Instagram

Eдна трогателна снимка се разпространява масово в интернет през последните дни - млад мъж от племе в бразилската Амазонка носи баща си на гръб за да бъде ваксиниран срещу COVID-19. Кадърът се превърна във символ на сложната логистика за имунизация в един от най-отдалечените райони на света.

Снимката, направена от лекар, показва 24-годишният Тауи, който носи 67-годишния си баща Уаху. Двамата са получили доза ваксина срещу COVID-19. Те трябвало да ходят с часове през гората, за да стигнат до мястото за ваксинация.

Официалните данни казват, че 853 местни жители са починали от COVID-19 в Амазонка. Но групите за правата на коренното население казват, че този брой е много по-висок. Проучване на Apib, бразилска неправителствена организация, казва, че само между март 2020 г. и март 2021 г. са загинали 1000 местни жители.

Тауи и Уаху принадлежат към местната общност Zo'e, която има около 325 членове. Те живеят в относителна изолация в десетки села в район, еквивалентен на 1,2 милиона футболни игрища в северния щат Пара.

Ерик Дженингс Симоес, лекарят, направил снимката, казва, че Уаху почти не вижда нищо и ходи трудно поради хронични проблеми с урината. Той изчисли, че Тауи е носил баща си на гърба си в продължение на пет до шест часа.

"Това беше много красива демонстрация на прекрасната връзка между тях", казва д-р Симоес пред BBC News Brasil.

Снимката е направена през януари 2021 г., в началото на кампанията за ваксинация срещу COVID-19 в Бразилия - една от най-силно засегнатите от пандемията страни в света. Но д-р Симоес я споделя в Instagram чак на 1 януари тази година, за да изпрати "положително съобщение в началото на новата година".

Когато в Бразилия започна ваксинация срещу COVID-19, коренното население се считаше за приоритетна група. За здравния екип, придружаващ Zo'e, се появи предизвикателство: би било невъзможно здравните работници да отидат във всяко село, тъй като ще отнеме седмици, за да ваксинират всички, поради това колко са разпръснати.

Така те издигнаха колиби в гората и e договорена система за ваксинация с общностите чрез радио. "Приехме практики, които зачитат и отчитат културата и знанията на хората от Zo'е", казва д-р Симоес.

През септември Уаху издъхва по неясни причини. Тауи остава със семейството си и наскоро е получил бустерна доза срещу COVID-19

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
0
 
2
 
! Отговори
До 158 преди 2 години
Дефинирай "постъпил умно"! Лесно е защото е дилема. Ваксина или не. Умно или не?
143
0
 
5
 
! Отговори
До 153 преди 2 години
Първо мисля, че три дни ще трябва да ти обяснявам, защо няма такова нещо като групова умност. И не, нито ваксърите, нито антиваксърите са умни, погледнато групово. И в двете групи има всички нюанси на човешкия интелект. Единственият въпрос, който има смисъл в контекста е дали ти лично си постъпил умно. Това, че някой гений, или слабоумен е постъпил като теб, не променя твоя личен интелект.
142
0
 
9
 
! Отговори
Почуда преди 2 години
Лени Рифенщал ще позеленее от завист пред този връх на пропагандата, съветниците на премиера къде блеят
141
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Измират масово хора в болниците. Ако се провеждаха аутопсии май крайната диагноза нямаше да е ковид. След като не допускат роднини на свиждане в болниците трябва да се сложат навсякъде камери и да има електронен достъп до досието на пациента. Не се вижда доктори, сестри и санитари дали си вършат работата или чакат само руушвето.
140
0
 
5
 
! Отговори
До 151 преди 2 години
Относно ***: Човек вижда толкова, колкото знае. Мисля че немски философ го е казал.
139
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да приемем че антиваксите са по-умните. Те са някакъв процент от хората на Земята. България има един от най ниските % на ваксинация, което значи че е приютила значителен процент от всички антивакси по света. Сега ми обяснете как се случи, че толкова много титани на мисълта и познанието се концентрираха в мъничка България? Да не е от българското кисело мляко?
138
8
 
3
 
! Отговори
До 145 преди 2 години
Трудно се разбира какво си написал. Очевидно невеж и неграмотен. Демонстриращ изключително нисък умствен капацитет. И да, щом в твоето село никой не е карал тежко ковид, значи няма ковид. То така - на простия човек мирогледът му стига максимум донсъседния град, както ти сам каза.
137
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
скоро ще го носи към гробищата
136
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мои го носи за да го излекуват! Това за ковид ваксата хич не го вярвам
135
6
 
5
 
! Отговори
До предходноя преди 2 години
Прав си. Щом не познаваш умрели от ковид, значи няма. Сега го обясни на жена ми - анестезиолог в ковид реанимацията във ВМА. Обясни й как най-вероятно е изписвала по 11 трупа на ден - все мъртви души от избирателни списъци. Прав си. Ти сам призна, че си от 80те % без мозък. Чул и той нещо за някакви списъци и повтаря. Прав си. Вие нискоинтелигентните винаги сте прави, нали знаеш.
134
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тъжно да дано това ни подсети поне за малко да оценяваме живота който ни е даден и късмета да сме родени в донякъде бяла държава.
133
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ти луд ли си какви 40к умрели, повечето са мъртви души от избирателните списаци, просто на другите избири ще участват хора по близко до бройката на това преброяване, само попълвате числа сведени и си мислите че 80% от останалото население ви вярва, не познавам тежко болен познавам само един дори е от друг град дето казаха че е умрял от ковид или (антибиотици).но познавам оскотели от стра ваксинирани който така са се озлобили че и работата не върви и хората смятат да я сменят.
132
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами не са. Тези с ваксини не умират от ковид. Други 40 к умряха. Ама нямаш капацитет да го разбереш. С две мозъчни клетки - една за равновесие и една за сране по клавиатурата.
131
1
 
1
 
! Отговори
до 141 преди 2 години
Не знам едноклетъчно. Ти кажи. Нали ти ги четеш и им вярваш безрезервно?
130
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо им е ваксина в гирата то по големите градове наблъскани 80 процента го усетиха като хрема, сериозно ли очаквате състрадание, тва само умряли от страх хипондрици от настика биха го споделили, *** има на всякаде, даже нямам думи колко много обществени *** има на света, дето очакват на граба да им пише "Стълб на обществото, все пак успях да прегърна дъртите си родители преди да си бия 4-та"
129
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
40 000 човека от ваксина ли умряха бе, австралопитек ?!?!
128
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Свръхсмъртността е завишението на средния брой починали, като те се сравняват с умиранията през съответния месец 2016 - 2019 г. Показателят регистрира умрелите по всички причини, не само починалите от COVID-19 в болниците, и се смята за достоверен показател за действителния мащаб на здравната криза, предизвикана от COVID-19. Данните са събрани от ежеседмичните доклади, изпращани от националните статистически органи в европейските държави до Евростат.97% от умрелите са без ваксини.
127
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Относно българската статистика, в избирателните списъци на последните избори имаше 8 милиона. Точка по въпроса.
126
5
 
3
 
! Отговори
до 135 преди 2 години
Ти ходи ли да обясняваш твоята на умрелите от ваксината, или то такива не съществуват, или пък за теб те не са хора, ако и да са ваксъри?
125
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Броят на починалите в България през ноември е почти два пъти по-висок от обичайния отпреди пандемията. Това съобщи европейската статистическа агенция Евростат в петък. Всимко е наред. Умрели са от ваксини явно..