Син носи баща си на гръб 6 часа, за да се ваксинира срещу COVID

Това е единственият шанс в отдалечените племена в Амазонка
14 яну 2022 20:45, Нели Христова
189
Син носи баща си на гръб 6 часа, за да се ваксинира срещу COVID
Снимка: Instagram

Eдна трогателна снимка се разпространява масово в интернет през последните дни - млад мъж от племе в бразилската Амазонка носи баща си на гръб за да бъде ваксиниран срещу COVID-19. Кадърът се превърна във символ на сложната логистика за имунизация в един от най-отдалечените райони на света.

Снимката, направена от лекар, показва 24-годишният Тауи, който носи 67-годишния си баща Уаху. Двамата са получили доза ваксина срещу COVID-19. Те трябвало да ходят с часове през гората, за да стигнат до мястото за ваксинация.

Официалните данни казват, че 853 местни жители са починали от COVID-19 в Амазонка. Но групите за правата на коренното население казват, че този брой е много по-висок. Проучване на Apib, бразилска неправителствена организация, казва, че само между март 2020 г. и март 2021 г. са загинали 1000 местни жители.

Тауи и Уаху принадлежат към местната общност Zo'e, която има около 325 членове. Те живеят в относителна изолация в десетки села в район, еквивалентен на 1,2 милиона футболни игрища в северния щат Пара.

Ерик Дженингс Симоес, лекарят, направил снимката, казва, че Уаху почти не вижда нищо и ходи трудно поради хронични проблеми с урината. Той изчисли, че Тауи е носил баща си на гърба си в продължение на пет до шест часа.

"Това беше много красива демонстрация на прекрасната връзка между тях", казва д-р Симоес пред BBC News Brasil.

Снимката е направена през януари 2021 г., в началото на кампанията за ваксинация срещу COVID-19 в Бразилия - една от най-силно засегнатите от пандемията страни в света. Но д-р Симоес я споделя в Instagram чак на 1 януари тази година, за да изпрати "положително съобщение в началото на новата година".

Когато в Бразилия започна ваксинация срещу COVID-19, коренното население се считаше за приоритетна група. За здравния екип, придружаващ Zo'e, се появи предизвикателство: би било невъзможно здравните работници да отидат във всяко село, тъй като ще отнеме седмици, за да ваксинират всички, поради това колко са разпръснати.

Така те издигнаха колиби в гората и e договорена система за ваксинация с общностите чрез радио. "Приехме практики, които зачитат и отчитат културата и знанията на хората от Zo'е", казва д-р Симоес.

През септември Уаху издъхва по неясни причини. Тауи остава със семейството си и наскоро е получил бустерна доза срещу COVID-19

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Meanwhile in Bulgaria...
123
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обясни си телрийката на семействата на 40 те хиляди умрели. Толкова е инкрементът. Или таИ статистика е фалшива?
122
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ковидитиотията ходи и по образовани, и по не толкова образовани; по софиянци и по провинциалисти; по работници и по служители. Просто тези, които се бодат, са наивни в някаква степен, липсва им житейска преценка за нещата.
121
5
 
6
 
! Отговори
до 129 преди 2 години
Съгласен! Да приемеш набързо скълъпен бъркоч, с неясно съдържание, неясни дълготрайни последствия, но пък със съмнителна ефикасност срещу болест, с незначителен за здравето риск и смъртност под 1%, за мен е гениално. Радвам се, че и статистиката на която се позоваваш го потвърждава. Аз клетият, така и ще си остана *** и с естествен имунитет.
120
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Точно така, от ваксините се умира. Един сервитьор ми го каза, от Харманли.
119
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пленарната от Амазонията имат в пъти повече акъл отколкото редовия българин.
118
6
 
11
 
! Отговори
Някоя преди 2 години
Като живеят в изолация тези племена, откъде точно ще се заразят, та да им трябва чак ваксина?!? А бащата случайно е починал по неясни причини след като се е ваксинирал... Съвсем случайно ще да е, да!!! Нищо, че е доказано, че летален изход би могъл да настъпи в следствие от ваксината наколко месеца след самото ваксиниране...
117
1
 
5
 
! Отговори
До 128 преди 2 години
Пич, не спори с мен, това са проучвания. Пита ли са теб, родата ти, братчедите, социалния ти кръг . Блеснали сте, очевидно
116
9
 
5
 
! Отговори
до 114 преди 2 години
Така е. От ваксините се поумнява. Само забравиха да кажат на кой бустер, ама ти не се предавай. Все някога и теб ще те огрее.
115
1
 
1
 
! Отговори
Бисмарк преди 2 години
Добре,че Ото Фон Бисмарк изобрети пенсията ,че и на Балканите такива спасители щяха да ви разнасят с мачете до върха на планината ,където да ви 'спасяват' Не че сега в старчески домове е друго ,но все пак е къде къде по цивилизовано от това.
114
4
 
4
 
! Отговори
До 123 преди 2 години
Добре 123, браво, ти си изключение. Седни си.Само да знаеш - УНСС, НБУ и провансалските унита не ги броим ;)
113
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Видяхме го хомо сапиенс на протеста вчера. Без повече коментари.
112
8
 
8
 
! Отговори
До 114 преди 2 години
С висше съм, средно висок доход и служител. И съм антиКОВИДваксър.
111
6
 
4
 
! Отговори
До Германеца преди 2 години
Остана - Хомо Сапиенс. Другите червеи не си знаете бустерите.
110
4
 
5
 
! Отговори
Тея програмистите преди 2 години
Са такива лузъри че в нормална среда , седят забити в дъното и за *** не стават камо ли да заговарят момиче !!! Това с големите заплати в IT сектора беше отдавна , до преди да се наводни , сега и един разносвач на хляб взима да не кажа повече пари от тях , по социален е и с по голям шанс за яка мацка , а и доста по отворен към света и живота ...!!! Така че освен че и финансови сте бедни , социално и душевно също !!!
109
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз интелигентен човек неваксиниран ме познавам. От друга страна - повечето нискоинтелигентни, които познавам, са против ваксииите и всички декламират един набор от теории, коя от коя по-налидничави.
108
6
 
3
 
! Отговори
100% бай Ганьо преди 2 години
По-добре Да го хвърли на лъва да го изяде.Хем ще нахрани лъва хем баща му ще се мъчи по малко
107
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наши ги видяхте антиваксърите вчера - интелектуалец до интелектуалец. Толкова невежи, че трябваше с автобуси да ги карат до София, че сами биха се изгубили. Биомаса.
106
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всъщност това което ви показват на снимката журналята е примитив от диво племе, който носи баща си на върха на някоя планина за да го разчлени и убие насилствено чрез ритуално убийство на 'милостта'.Това е традициона практика при тези народи и при много други нецивилизовани племена и дори днес се практикува активно и се нарича Сеницид на английски.Сещайте се в контекста на Ковид какво ви казват глобалист комунистите.
105
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дедито е умрел, защото не си е сложил 3 бустера.