Проф. Витанов: Няма да има чудовищни бройки като 100 000 случая на ден

Вирусът се разпространява дифузно във всички области, отчита математикът
19 яну 2022 14:53, Ния Христова
139
Проф. Витанов: Няма да има чудовищни бройки като 100 000 случая на ден
Снимка: БГНЕС
"Омикронът настъпва към нови рекорди (това се очакваше) и другите очаквания са, че няма да има чудовищни бройки като 60 000, 70 000 или 100 000 случая на ден. Вероятно никой вече не се съмнява в прогнозата ми: ще надминем 1 милион регистрирани случая, ще надминем 33 500 починали". Това написа в социалните мрежи математикът проф. Николай Витанов.
 
"При Омикрона се очаква да е около 1%. Затова имаме много случаи, а смъртността не е като при Делта варианта - над 300 на ден. Но и това, което имаме не е малко. Затова - пазете се. 1% може и да не е много като процент, но помнете - този 1% е от доста повече случаи".
 
Математикът публикува и прогнозните карти на разпространението на вируса: 
 
"Виждат се областите, в които се вихри вече Омикронът. Очаква се и други области да влязат в тази най-тъмночервена зона. Героичната съпротива на Пловдив е към края си. Удържа фронта доста време, за които трябва да сме му благодарни".
 
 
"Пожарът гори с различна интензивност на различните места. При тази ситуация вероятността за суперпожар намалява с всеки изминат ден, в който нещата остават така".
 
"Пак да кажа, как "преценям" аз ситуацията. Преценям я така. Знаете, че има поне 25% от населението, което е абсолютно твърдо срещу всякакви мерки, ваксини и т.н. Силно заразният Омикрон като перне част от тях и те ще го разнесат, което и става. Не можем да ги спрем. С други думи случаите се очаква да са много. Повечето го карат леко. Основният критерий при тази вълна трябва да е състоянието в болниците".
 
"Помислете си - имате ли интерес от тотален локдаун? Всеки 3 дни в страната се произвежда БВП за около милиард лева (че и повече). Всеки ден без локдаун е златен за цялата страна. Пазете се, бъдете здрави, не се заразявайте, не стигайте до болница. Хем ще сте здрави, хем няма да има и локдаун".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
1
 
2
 
! Отговори
Handel преди 2 години
До Мангъра: ами как няма да се радва За две години що хонораръ натрупа! Пък и лекарите му се отплащат по един или друг начин.
105
1
 
3
 
! Отговори
проф. Папиломов преди 2 години
25 процента били против. Така като гледам за две години са се абонирали само 28,5 процента. Дали пък тези 25 процента , не са случайно едни 70 процента...
104
1
 
4
 
! Отговори
Един Българин преди 2 години
До СЛОЖИХ БУСТЕРА Кой бустер, кожения ли? И къде го сложи, отзад ли? Виждам че ти е добре така слагай си го по-често че да си зает да не пишеш глупости по форумите.
103
1
 
4
 
! Отговори
Един Българин преди 2 години
До Тихомир Димитров Имайте в предвид, че неговите прогнози просто не се сбъдват или се сбъдват с година закъснение, което е ясно и на децата в 1ви клас. Би било чудесно да имаме по 100 000 нови на ден. Така за месец (заедно с преминалите през настинката) ще е минало цялото ни население и нито ще има смисъл от ваксини, нито от затваряния и би било "златно" за нашата страна, но има едни хора, които нямат интерес от това да се случи... Този, който е пътник си е пътник. Не сме 25%, а 75%!!!
102
1
 
3
 
! Отговори
Тихомир Димитров преди 2 години
Добре де, след като е такъв велик корифей на математическата мисъл и прави ПРОГНОЗИ, при това какви.... що не вземе да прогнозира курса на борсовите акции - и там прогнози, и там математически модели. Да вземе да прави пари от това, не от телевизионни участия. На борсата ако не ти излезе прогнозата губиш директно пари, а тук ако не му излезе прогнозата .... ами пак ще го поканят в друга ТВ, а на изперкалите от ужаз щото гледат телевизия, кой ще им плати Ксанакса не е ясно???
101
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Псевдо професор. долнопробна платена дребна душица
100
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Иде, идееее
99
4
 
25
 
! Отговори
НеГарамотен преди 2 години
Истината е че няма здравеопазване,или най-точно УСЛОВИЯ.Не може един тест да ми струва 90 лева а с направление 5 лева.Яко точене на здравната каса.
98
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Витанка, моеш ли да изчислиш колко бустера ще ни трябват до края на годината, че да станем нормални. С тва ноу-хау твоето не мое да не моеш.
97
14
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам, но ваксинираните са в луда паника. Не само, че се заразяват, но и не го изкарват леко. И по болници се мъкнат и даже умират. И това, ако не му викате беда, то не знам на какво му викате.
96
9
 
22
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 години
Бездетник ваксан, марш в страхлива си дупка там, откъдето си изпълзял
95
21
 
8
 
! Отговори
СЛОЖИХ БУСТЕРА преди 2 години
АБЕ 100 000 НЕ АМА 50 000 НА ДЕН ЩЕ ИМА. 10 ДЕНА ТАКА И ВСИЧКИ ВЕЧЕ БОЛЕДУВАЛИ - ПАК ЩЕ ГО ИЗКАРАТ! А ЗА ТИЯ С ФАЛШИВИТЕ СЕРТИФИКАТИ, НАПРАВО НЕ МИ СЕ МИСЛИ!
94
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя съвсем изтрещя. По 100 000 е нувъзможно, иначе ще настъпи апокалипсис, а тоя ваш вирус е неспособен да го сътвори. Тоя вирусчо даже болниците ви не може да запълни катастрофично.. Аха да стане, но все не става. Но вие се ваксинирайте, за да заприличате на нормални ора. Ха-ха
93
7
 
24
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 години
Психопат ваксан, с 4 бустер или ще си мъртъв, или бавно недъгав умиращ
92
29
 
5
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 години
Идват много лоши вести от чужбина 2/3 от прекаралите Ковид са заразени ВТОРИ ПЪТ. Надеждата на повторно заразените е в ръцете на Господ. Ние, ваксърите, нямаме никакви проблеми до СЕГА. Смърт за вирусите !
91
6
 
21
 
! Отговори
До 92 преди 2 години
Положителния тест не значи, че човек е болен и няма доказателства, че безсимптомно те заразяват останалите. Ако приемем хипотезата, че всеки с положителен тест е болен то тогава трябва да обявим и пандемия от туберкулоза, защото повече от една трета от населението на света носи бактерията причиняваща туберкулоза в организма си.
90
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да има по 100 000 заразени защото не живеят толкова много хора в България. То ние сме под 100 000 население. Иначе има антиваксърско гориво сухи съчки за Ковида
89
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Споко, страхливците имате бустер до гроба да си слагате, защитени сте
88
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още миналата година в България трябваше да се направи два закона един за нападение срещу лекари и един за нарушаване на мерките срещу коронавирус които ги наруши хиляда лева глоба и 5 години затвор ако бяха направени тези закони сега нямаше да има много загинали българи от коронавирус.
87
0
 
14
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 години
Някой да ти е опрял пистолет в главата да не се ваксинираш