Статистиката: Какви са сигналите за увреждане след ваксина срещу COVID-19?

В Германия са подадени над 1200 молби за обезщетения заради вреди
20 яну 2022 07:10, Петя Славова
280
Статистиката: Какви са сигналите за увреждане след ваксина срещу COVID-19?
Снимка: БГНЕС

От началото на пандемията в Германия са подадени над 1200 молби за обезщетения заради вреди, евентуално свързани с ваксинацията срещу COVID-19. По данни на "Нойе Оснабрюкер Цайтунг" до момента решение е взето само по 54 от тях.

Още по темата

От тях са потвърдени 18, а 30 са отхвърлени, 3 са предадени на друга инстанция, от чиято компетентност зависи решаването на случая, а един от случаите е приключен по други причини. За останалите два случая няма налична информация, предава "Дойче Веле". Не са известни и подробности за тежестта на уврежданията или размера на обезщетенията.

Абсолютният брой не дава пълноценна информация за риска от ваксините

Щети от ваксинация, според германския Закон за защита от инфекции, представляват „здравни и икономически последици от увреждания, които са настъпили в резултат на необичайно силни реакции от ваксините, надхвърлящи обичайните“. Към тях не спадат общоизвестните странични ефекти като главоболие, втрисане или висока температура.

Общият брой подобни молби за обезщетения не дава пълноценна информация за риска от ваксините. Той може да бъде изчислен само като съотношение към общия брой ваксинации. В Германия са поставени над 155 милиона дози от ваксините срещу коронавирус. Това значи, че на всеки 125 000 имунизации е подавано по едно заявление за обезщетение от неблагоприятни странични ефекти.

Оценката на риска трябва да се прави в съотношение с ползата от ваксините. Данните до момента сочат, че малцинството германци, които не са ваксинирани, съставляват мнозинството от пациентите в интензивните отделения. „Според досегашните данни, сериозните странични ефекти са много редки и не променят положителното съотношение между ползата и риска от ваксините“, се казва в последния доклад на института „Пол Ерлих“, който отговаря за безопасността на ваксините в Германия.  

Антиваксъри използват данните за насаждане на страх

Но всичко това бива напълно игнорирано, когато някои използват броя на страничните ефекти като средство за насаждане на страх. Подобно развитие наблюдавахме в Австрия миналата седмица. По данни на обществената медия ORF до края на 2021 година в Австрия 370 души са подали заявление за обезщетение след страничен ефект от ваксинация.

Сред изброените случаи има както безобидни реакции, така и по-сериозни медицински заболявания като миокардити и тромбози. Практиката показва, че около 10 до 15 процента от заявленията получават положителен отговор, заяви преди ORF инфекционистът Хервих Коларич.

Трябва да се има предвид, че при подадеди 350 заявления се пада по едно оплакване на всеки 50 000 ваксинации, подчерта експертът. Във всеки един от случаите трябва да се изискват медицински експертизи, за да се провери каква е вероятността уврежданията на здравето да са наистина от ваксината.

Но в социалните мрежи скептиците към ваксините използват абсолютния брой на тези заявления, за да предизвикат страх от странични реакции. С подвеждаща информация за предполагаеми смъртни случаи от ваксинация също се прави опит тя да бъде представена като опасна. Необходимо е обаче първо да се докаже причинно-следствената връзка между ваксината и уврежданията.

Съмнителни случаи се докладват като проверени

Случаи на некоректно използване на данните има в цял свят. В САЩ уебсайтът WorldNetDaily's съобщава броя на все още непроверените предполагаеми случаи на вреди, причинени от ваксинацията, и твърди, че всички те са потвърдени. Проверката на фактите класифицира това като невярно. Всички докладвани съмнителни случаи на въпросния сайт са изброени в базата данни - независимо дали са правдоподобни. Освен това противниците на ваксинацията призовават в различни платформи и канали да се съобщава за предполагаеми странични ефекти.

„Може да съм ваксиниран, а после да бъда блъснат от кола“, но това не означава, че смъртта е в резултат на ваксинирането, дава пример Даниел Салмън, директор на Института за безопасност на ваксините към университета „Джонс Хопкинс“.

Всеки докладван случай трябва да бъде проверен конкретно, за да се направи сериозна оценка на рисковете.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


280
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
3
 
12
 
! Отговори
До Нищо ново преди 2 години
Аз имам дете пострадало от ваксини и това също е от извора. Добре зная, че в болниците не дават много обяснения и не носят отговорности. В нашия случай ми дадоха хвърчаща бележка, без точна диагноза подпис и печат, като при това не репортнаха тежкия случай. Толкова за моите мотиви. Сега кажи какви са твоите мотиви и аргументи да постваш коментар след коментар?!?
138
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Конспиратор Вече прогнозира ли за вредата от това да си антиваксър. След 10 години ще се установи, че е изключително вредно да си антиваксър. Не пропускай шанса си да излезеш отново прав!
137
3
 
8
 
! Отговори
Конспиратор преди 2 години
Когато преди 15 години говорех за вредата от парабени те, пак ме наричаха конспиратор. Сега на качествената козметика има надписи ParabenFree. След 10 години ще си говорим пак, за това, за което сега алармираме.
136
3
 
10
 
! Отговори
Конспиратор преди 2 години
Когато преди 10 години говорех за вредата от Бисфенол А, пак ме наричаха конспиратор. Сега на всичката пластмаса, която се използва за храна, пише BPAfree. Така че вместо да плюете, вземете малко да попрочетете.
135
5
 
1
 
! Отговори
Нищо ново преди 2 години
До До Нищо ново "В статията не се дава информация къде е било детето през тази една седмица и в какво състояние, но цитират болница "Де Санта Мария". Не е трудно човек да се досети." Ооох. Нали статията беше "извора" ти? Сега, когато се оказа, че в статията не пише това, което твърдиш, изведнъж влязохме в конспиративните "обяснения". В статията НЕ пише, че има доказана връзка между ваксинацията и смъртта на детето. ОТ друга страна пише, че детето е прието С КОВИД. Хмммм.
134
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Англия отменят позорните зелени сертификати и маските, а нашето ЦК на КПСС още агитира.
133
5
 
4
 
! Отговори
Нищо ново преди 2 години
До Моля не трийте Даже не си прочел жълтата журналистика, която цитираш. ДОРИ ТАМ е написано "известие ЗА СЪМНЕНИЕ за странична реакция от ваксина", а не както твърдиш тук, че е потвърдена смърт от ваксинация. Антиваксърите сте по-жълти и от жълтите медии.
132
2
 
10
 
! Отговори
До Нищо ново преди 2 години
Сигурно си е в реда на нещата един про-ваксер да е на заплата към Файзер и др. Само, че защо тогава компаниите прикриват подобни случаи и не поемат отговорност за увредите?!? В статията не се дава информация къде е било детето през тази една седмица и в какво състояние, но цитират болница "Де Санта Мария". Не е трудно човек да се досети. Да се отрича, че ваксините могат да имат странични реакции и да се вменява вина на човек, че не се е ваксинирал е малоумно. По Конституция си е право на избор!
131
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сигналите само за смърт след ваксина бяха 17 000 до Октомври. Защо не са проверени е друг въпрос. Ваксините освен безполезни са и потенциално смъртоносни. Факт.
130
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До Нищо ново "Чети от извора като португалрезидент дот ком (изтриха ми линка) и спри да тролиш." "Извора" ти е добре известен жълт сайт подобен на дъбългериънтаймс и не присъства в листингите на надеждните португалски медии. Толкова за "извора".
129
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те и смъртните случаи от Чернобил са само 47. Толкоз са официално проверените и доказани.
128
2
 
9
 
! Отговори
Моля не трийте преди 2 години
Ето, новината може да се провери тук (има я на още няколко места):https://portugalresident/death-of-six-year-old-child-infarmed-confirms-notification-of-suspicion-of-adverse-reaction-to-vaccine/Журналистката е застанала с името си а, не хвърля партенки без аргументи като "Нищо ново". Има и снимки на детето и родителите. Но истината е неудобна за всички.
127
8
 
2
 
! Отговори
Нищо ново преди 2 години
До До Нищо ново Даже в популистките португалски вестници, които с кеф прилапват такива жълти новини, не смеят да напишат, че детето е починало от ваксината. Пишат, че е прието с остра сърдечна недостатъчност И КОВИД. Толкова за лъжите ти, че детето е починало от ваксината. Такива са ви всичките "информации". Освен да тичате към конспирациите когато ви хванат в лъжи, нищо друго не можете. И това ми били хора, които били "морални", и се борели за "права". Най-обикновени "ало" измамници в нета.
126
3
 
9
 
! Отговори
Риск печели/губи преди 2 години
След инфаркт/ миокардит никаква парична компенсация няма да ти възстанови щетите по здравето. Тая ваксина е като тотото, може да те предпази ама може и да те осъкати. Де да имаше личен избор без натиск!
125
3
 
13
 
! Отговори
До Нищо ново преди 2 години
Установено е, че втори португалски медицински експерт в полза на ваксинирането на деца срещу Covid-19 е в ведомостта на Pfizer. Чети от извора като португалрезидент дот ком (изтриха ми линка) и спри да тролиш. Много от медиите са добре платени от фармацефтичните компании по един или друг начин.
124
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да,често се говори за фармацевтична мафия,но не е ли възможно да има и антиваксърска мафия.Този фанатизъм, с който отричат ваксините е доста подозрителен.Доста видни антиваксари си поставят тайничко ваксини убеждавайки другите колко са вредни.Възможно е и обратното.Ваксари да убеждават колко са полезни вакдините,а те самите да не си поставят ваксини.Светът е пълен с мошеници.
123
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има ли още някой да вярва на данните на платените т.н експерти служещи на античовеците и пропагандирани от техните слуги - pressтетутките от водещите медии!!!
122
4
 
7
 
! Отговори
. преди 2 години
Пропагандната машина вече е отчаяна, щом и такива материали взеха да пробутват на медиите.
121
5
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Дали Люк Монтание ,ак. Виталий Зверев, лекаря на Тръмп-д-р Владимир Зеленко,д-р Малоун и много други светила в медицината са антиваксъри или се опират на реални резултати и документирани факти? Голям парадокс в науката-въпреки обявени големи награди никой никъде по света не е успял да изолира(изчисти) и покаже структурата на ковид19. Това навежда на мисълта,че не съществува и по-големия парадокс, че има тестове за нещо несъществуващо, а най-големия парадокс, че има ваксини за нещо несъществуващо
120
11
 
7
 
! Отговори
Нищо ново преди 2 години
До До Нищо ново "Антиваксърите имате много смешния навик да демонстрирате, че информацията, която "цитирате" идва от едни и същи центрове, които нон стоп лъжат. Сигурен съм, че ти, панелния/селския експерт, следиш постоянно какво се случва в "Португалия", нищо, че не знаеш къде се намира на картата, не можеш да четеш на португалски, не си прочел ЛИЧНО ТИ тази новина от местната преса. Оставям настрана какви други манипулации са се случили своевременно.