12 души разпространяват 2/3 от твърденията за опасността от ваксините

Антиваксърите използват агресивни методи, за да убедят другите да не се ваксинират
518
12 души разпространяват 2/3 от твърденията за опасността от ваксините
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Две трети от количеството информация за опасностите от ваксините в социалните мрежи се разпространява едва от 12 лидери на онлайн общественото мнение, които имат голям брой абонати и ползватели. Това се посочва в проучване, изготвено от британската неправителствена организация Център за противодействие на цифровата омраза (ЦПЦО-CCDH). Откъси от него публикува британската телевизия Sky News. Според неправителствената организация тези лица живеят предимно в САЩ и твърдят, че са политици или лекари. Организацията не публикува имената им.

За разлика от потребителите, които се описват като нерешителни или съмняващи се относно ползите от ваксинацията, антиваксърите използват агресивни методи, за да убедят другите да не се ваксинират, отбелязва проучването.

Посочва се, че след като компаниите, които управляват социалните мрежи, започнаха да се борят срещу антиваксърската пропаганда, голямо количество материали бяха премахнати.

Въпреки това ЦПЦО-CCDH предупреждава, че част от информацията продължава да циркулира онлайн и противниците на ваксините често се появяват под други имена или на страниците на други потребители, което им позволява да заобикалят забраните за публикуване. Главният изпълнителен директор на ЦПЦО-CCDH Имран Ахмед призова социалните медии по-бързо да премахват информацията, която сее страх сред населението, че ваксинациите правели хората по-уязвими към коронавирусна инфекция, водели до безплодие и увеличавали риска от хоспитализация. "Всички интернет платформи се грижат хората да прекарват възможно най-много време за тях, за да могат да им показват колкото се може повече реклами едновременно. Следователно те не са твърде решителни да предприемат действия", каза той в телевизионно интервю.

По-рано британският вестник The Observer, позовавайки се на източници, съобщи, че британските ведомства, участващи в борбата с тероризма, се опасяват, че противниците на ваксинацията в страната могат да се обърнат към насилствени действия. Отбелязва се, че звеното на Министерството на вътрешните работи за сигурност и борба срещу тероризма, както и отделът за борба с дезинформацията към Министерството на цифровите технологии, културата, медиите и спорта активно наблюдават дейността на антиваксърите на социални мрежи. Според последните разузнавателни данни редица противници на ваксината са започнали да формират „екстремистки групи“, които също насърчават расова или етническа омраза.

В Обединеното кралство от есента на 2021 г. се провежда мащабна кампания за бустер ваксинация. Реваксинирани са 63,9% от населението на кралството над 12 години (36,7 милиона души). И двете дози от ваксината са получили 83,6% от населението на възраст над 12 години (48 милиона пациенти), а първата доза 90,7% (52 милиона жители). /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


518
Още по темата: ваксинивреди
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
296
14
 
5
 
! Отговори
Германец преди 2 години
"мой много добър приятел и съсед, един от водещите специалисти на Запад" -- Очаквам сега да те цакат с Малоун и Монтание :) Иначе самата мисъл да се включиш в някоя т.нар. социална мрежа е атестат за айкю под средното. А включването е смрътна присъда на остатъчния интелект. Това в нормалната вселена. В имагинерната, където битуват антиваксърите, черното е бяло, разбира се :)
295
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По принцип в демократичните общества при въвеждане на каквито и да е новости се провежда референдум. Тук либерална Европа проведе ли някъде подобен референдум за и против. Не съм чул?
294
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И ЩЕ ПОЗНАЕТЕ ИСТИНАТА, И ИСТИНАТА ЩЕ ВИ НАПРАВИ СВОБОДНИ. Йоан 8: 32
293
3
 
23
 
! Отговори
Д.Н преди 2 години
Нямам против ваксините. Те са изиграли ролята си в световен мащаб. Но такъв масов отпор, аз никога не съм чувала. Такова отношение като побоища към противниците, извинявайте, но не е нормално.Тук не се показват по медиите пребиванията на антиваксарите - незнайно защо. Това не е нито хуманно, нито демократично.
292
3
 
14
 
! Отговори
Herr Muller преди 2 години
До Германец 356 --- Преди седмица, говорих с мой много добър приятел и съсед, един от водещите специалисти на Запад с издадени няколко книги в областта на психология и психиатрия, който е категоричен, че индивиди с лабилна психика, труден начин на мислене и невъзможност за съпоставяне и анализ на фактите са дигитални жертви (жертнви на Интернет) на публикации от лаици с деформирана психика. Той беше категоричен, че 90% от пространството на мрежата е заето от подобни свръх-човеци.
291
24
 
8
 
! Отговори
простотия,сър преди 2 години
Навремето когато за първи път са започнали да асфалтират български пътища,хиляди българи са били против ,протестирали са против това нещо дето ще убие конете като ходят върху него,ще поврежда колелата на каруците,ще измира всеки доб.итък.който ходи по асфалт.През това време в Европа са строели подземни железници,небостъргачи.*** винаги е пращял от мозък,затова изчезваме.Сегашните родни антиваксъри са същите -най умни на света.
290
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе, какво е това ковид?
289
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нека всеки си реши сам дали да се ваксинира
288
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имам близка , която едва оцеля след ковид след седмица лечение в интензивното и интубация. Два месеца по-късно се ваксинира. Сега си направи бустер. Втори път няма да пробва късмета си с вируса.
287
1
 
5
 
! Отговори
Herr Muller преди 2 години
До Анонимен 364 --- и понеже НЕ могат да излъжат себе си, се опитват да ни премятат. ;)
286
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много сме, силни сме
285
8
 
9
 
! Отговори
Германец преди 2 години
"Човека си мисли че е по умен от нас." -- Ами това никак не е трудно. Не сте поставили летвата кой знае колко високо. Пише се "Човекът". Подлог. Ето ти и една запетайка, преумни антиваксъре - "," :)
284
14
 
10
 
! Отговори
Herr Muller преди 2 години
Народният лечител о.з. полковник Петър Димков предлагаше лечение на сифилис с билки и промивки. Онези, които му се вързаха бяха спасени в болниците с набиване на масивни дози антибиотици в резултат на "природното лечение". Ало, другаре, живеем в 21 век - събудете се !!! От Ковид се мре много често, а от имунизиране свръх рядко. So, the Choice is Yours.
283
6
 
5
 
! Отговори
Антиваксер N1 преди 2 години
Как не ги е срам тези организации, журналисти, политици??? За колко *** може да продадеш морала си, убежденията в правотата и правото на всеки сам да вземе решение. Долно и грозно поведение. Не 12 ние сме милиони и милиарди по цял свят. Треперете!
282
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И тук е пълно с антиваксъри-oткaчaлки. Само погледнете коментарите. Под всяка статия свързана с вируса е пълно с нагли лъжци и драскачи.
281
5
 
8
 
! Отговори
Herr Muller преди 2 години
Другият от тандема с претенции, че лекува КОВИД-19 е украинско-американския еврейски шарлатанин Владимир Зеленко, самозван лечител, декларирал лечение, което води често до ликвидиране на доверилите се го чакат серия от съдебни процедури и е готов клиент за наякой Федерален затвор. Още по-тъжно е, че има интелигентни хора, които са подвеждани от него и плащали четирицифрни суми за неговите бозаджийски антиКовид препарати.
280
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Солар пауъра, не му обръщам внимание. Човека си мисли че е по умен от нас. И дава някакви примери с които става за смях. Сигурно всеки има самоубил се познат. И ако се замислим, отклоненията са личали много преди това.
279
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Solar Power - Я ми кажи за колко аутопсии на умрели ваксинирани си чул досега. Как искаш да има правилна статистика като не се проверяват такива случаи. И няма как да ти изсипат ваксината във водата и да я погълне някой понеже има определени условия при които трябва да се съхранява,за да действа. Пък и никой не говори за чипиране и такива глупости. Говорим за недоказан препарат. Те и за цигарите са казвали,че са безвредни статистически.Но след 20 г пушене се оказва,че всъщност са вредни нали.
278
0
 
1
 
! Отговори
До 351 преди 2 години
Ето Вие потвърждавате това за имах предвид под критичното и по-лисното манипулиране на определена маса хора.Освен това като гледам при вас е засегнато и т.нар. функционално четене, или иначе казано - четене с разбиране на прочетеното. :D
277
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Били Гейтс ли плати за това проучване, защото той наскоро каза, че трябва да се цензурират медии и социални мрежи, защото иначе хората няма да приемат нововъведенията, които те искат да направят по отношение на тях. Както е случаят и с ваксините... Това интервюто с него мисля, че беше ноември или декември 2021