Омикрон стои по-дълго върху пластмаса и кожа от другите варианти

Това негово свойство е помогнала да измести Делта като доминиращ
25 яну 2022 09:38, Петя Славова
28
Омикрон стои по-дълго върху пластмаса и кожа от другите варианти
Снимка: Pixabay

Вариантът Омикрон може да оцелее по-дълго върху пластмасови повърхности и човешка кожа, отколкото по-ранните версии на коронавируса, установиха японски изследователи при лабораторни тестове.

Според тях високата му "стабилност в околната среда" - способността му да остава заразен, може да е помогнала на Омикрон да измести Делта като доминиращ вариант и да се разпространи бързо. Върху пластмасови повърхности средното време на оцеляване на оригиналния щам и вариантите Алфа, Бета, Гама и Делта е съответно 56 часа, 191,3 часа, 156,6 часа, 59,3 часа и 114,0 часа. В сравнение със 193,5 часа за щама Омикрон, съобщават изследователите в bioRxiv. Върху кожни проби от трупове средното време за оцеляване на вируса е 8,6 часа за оригиналната версия, 19,6 часа за Алфа, 19,1 часа за Бета, 11,0 часа за Гама, 16,8 часа за Делта и 21,1 часа за Омикрон, предава БГНЕС.

Върху кожата всички варианти са напълно инактивирани при 15-секундно излагане на дезинфектанти за ръце на алкохолна основа. "Ето защо", заключават изследователите, "е силно препоръчително в настоящите практики за контрол на инфекциите (хигиена на ръцете) да се използват дезинфектанти,... както е предложено от Световната здравна организация."

Още по темата

Извършването на бързи тестове за антигени е най-добре да се извърши с тампон от носа

Потребителите на бързи антигенни тестове за откриване на COVID-19 трябва да вземат секрет от ноздрите си според указанията на производителя, а не вместо това да вземат секрет от гърлото или бузата, показват нови изследвания.

В началото на този месец, когато Омикрон стана причина за почти всички коронавирусни инфекции в Сан Франциско, изследователите там извършиха PCR и бърз антигенен тест BinaxNOW на Abbott Laboratories (ABT.N) на 731 души. При вземането на назален секрет "бяха открити над 95 % от лицата с най-високи нива на вируса, които най-вероятно са заразни", казва д-р Даян Хавлир от Калифорнийския университет в Сан Франциско. При 115 доброволци с положителни PCR тестове екипът ѝ сравнява резултатите от BinaxNOW с помощта на проби от тампони от носа и гърлото, получени от обучени специалисти. Мазките от гърлото са открили почти 40% по-малко случаи, отколкото тези от носа, съобщават те в medRxiv. Отделно проучване от Испания, също публикувано в medRxiv, установява, че вземането на проба от вътрешната страна на бузата също е много по-малко надеждно за откриване на инфекциозен вирус отколкото проба от ноздрите. Неотдавнашни проучвания сочеха, че Омикрон се открива по-рано в гърлото, отколкото в носа, което накара някои експерти да посъветват потребителите да вземат секрет от гърлото, въпреки че Американската агенция по храните и лекарствата твърди, че тестовете трябва да се използват според указанията.

Заведенията за дългосрочни грижи са засегнати по-малко от Омикрон

Според нови данни, дори силно уязвимите обитатели на заведения за дългосрочни грижи обикновено страдат от по-малко тежки заболявания, причинени от Омикрон, отколкото от предишни версии на коронавируса.

Изследователи от Англия сравняват честотата на хоспитализациите при жителите на 333 заведения преди и след като вариантът Омикрон е станал доминиращ. Сред 398 жители, заразени преди появата на Омикрон, 10,8% са се нуждаели от хоспитализация, в сравнение с 4% от 1241 жители, заразени с Омикрон. Средната възраст на заразените лица е била 85 години. След отчитане на други рискови фактори вероятността за хоспитализация е била с 50% по-ниска при заразените пациенти в периода на Омикрон, съобщават изследователите пред medRxiv. Макар че повечето обитатели на лечебното заведение са били ваксинирани и около 10% са били заразени преди това, намаляването на относителния риск от хоспитализация между периодите преди и след появата на Омикрон е най-голямо сред заразените с Омикрон пациенти, които са получили бустерни дози ваксина - 77%. Изследователите са забелязали и по-малко смъртни случаи от COVID-19 в периода на Омикрон, въпреки че според тях е твърде рано да се правят категорични заключения за ефекта на варианта върху смъртността.

Като цяло", заключават те, "може да се очаква, че значително намалената тежест, съчетана с високото ниво на възприемане на ваксинацията и предишната естествена инфекция, значително ще ограничи въздействието на настоящата вълна от инфекции Омикрон върху хоспитализациите и смъртните случаи при обитателите на заведения за дългосрочни грижи."


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Кожата ягнешка, ярешка, свинска ели телешка треба да е ?
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
те старите данни отдавна бяха опровергани и то от германците, намираха части от вируса върху повърхности, а не самия вирус, щото не можаха ни един да съживят от тия ваши повърхности и кожи, не знам що пак се връщаме на стари опровергани отдавна неща!!!
15
1
 
5
 
! Отговори
ЦИРК КОВИД преди 3 месеца
ООО НЕЕ а ще падат ли пак хората както си вървят... Като в първите измишльотински видеа от Ухан... Надникнете какво става в РОДИНАТА МАЙЧИЦА на умрикон варианта - неваксинираната ЮАР - и се смейте на лъжите и измишльотините с които денонощно ни заливат под мъдрото ръководство на производителите на ваксини - единствените с осигурен имунитет от цялата история!
14
1
 
4
 
! Отговори
Изводът преди 3 месеца
Мийте си ръцете редовно, също и турските домати
13
2
 
3
 
! Отговори
у и о преди 3 месеца
то и на моя кожения омникур се застояват по дълго време......палавите пациентки
12
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Онези 12 овчaри са внушили на неваксинираното си стадо, че изследванията на учените са лъжа
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Как са го изследвали, като още нямат изолиран вирус? Какво са наблюдавали върху пластмаси железа и кожи остава загадка.
10
4
 
9
 
! Отговори
Die.bg преди 3 месеца
А като ви се изcepа върху устата колко време седи акитo ? А вкуса ?Долни *** журналисти двойкари
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А вирху ВОЖА (от умрял смок кожа) колко дълго стои омикроня? Това учените изследваха ли го вече?
8
2
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 3 месеца
Как пък го установихте бе ? И аз вчера се разхождах на Марс--на сън като вас.
7
2
 
14
 
! Отговори
Дедо преди 3 месеца
Стига сте занимавали хората със СЗО и техните вируси .
6
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Аерозолът е най-заразен, стига с тия повърхности. Дезинфекцирайте въздуха в затворените обществени помещения като магазини, молове, офиси и учреждения, без възможност за редовно проветряване, дя-волите ше ви вземат бе.
5
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Дълбаете дъното с т.пизми.
4
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Как познаха в тъмното без очила .. къде седи вируса . .След като вируса не е изолиран..
3
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Така е! Седи върху повърхности по-дълго отколкото си болен ако го лепнеш. Хора Ирландия си махна ограниченията и ковид паспортите. Вчера приятел ми прати снимки от претъпкан бар. Не ми е ясно при положение, че идеята за първия локдаун беше да не претоварим болниците и за цялата страна има 5000 хоспитализирани от които 500 в интезнивно защо имаме нови мерки и се минава към онлайн обучение. Болниците са празни, имаме 2100 интензивни легла заети са 1/4 55 хиляди др легла заети са 1/11 АЕ СТИГА ВЕЧЕ
2
20
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
много е заразен.в 1 затворено помещение 1 да е болен.всички останали до 7 дни са позитивни с ПСР.бързите тестове не винаги го хващат.
1
0
 
23
 
! Отговори
Макарон преди 3 месеца
Kато "говоря " на френски трябва ли с Али да ползваме предпазни средства?