Първият медицинският хеликоптер вече може да изпълнява пълните си функции

Гвоздейков: Ремонтът на коловозите на Централна гара ще продължи над година
Обновена: 11 май 2024 12:25 | 11 май 2024 12:25, Елка Василева
18
Първият медицинският хеликоптер вече може да изпълнява пълните си функции
Снимка: архив, БГНЕС

В петък е приключило обучението на всички пилоти и първият у нас медицински хеликоптер вече може да изпълнява пълните си функции. Започва и активна програма за обучение на пилоти, за да се обезпечи персоналът на бъдещите хеликоптери, каза служебният транспортен министър Георги Гвоздейков пред БНТ.

Искам да се извиня на всички граждани, които използват БДЖ, защото ремонтът, който започна на Централна гара, провокира тези затруднения в регулирането на движението и трафика към Северна България. Първите дни закъсненията бяха с около 3 ч. Днес вече нещата се нормализират, закъсненията са най-много около 18 минути. Имам намерението до понеделник ситуацията ще бъде напълно нормализирана", заяви още Гвоздейков.

Още по темата
По думите му, за да се предотвратят подобни проблеми за в бъдеще, ще се направи реорганизация на движението.

"Ще бъдат намалени влакове с малко пътници, ще се направи оптимизация на броя влакове. В понеделник ще получа доклад, за да намалим процесът по ремонта. Ремонтът ще продължи над година", каза още Георги Гвоздейков.

Министърът обясни покачването на цените на билетите за влакове с това, че по този начин може този вид транспорт да се развива и модернизира. Той потвърди, че увеличението на цените е с до 20%.

"Упорито вървим към дигитализация. Една от целите, които сме заложили, е да се премахнат хартиените билети за БДЖ, еволюцията и развитието в света, върви натам. Тази дигитализация включва възможност всеки да може да си закупи билет през собственото онлайн банкиране, приложение, вендинг машина на гарите и т.н.", уточни Гвоздейков.

В понеделник от Германия към България тръгват първите 20 модернизирани вагона, които получаваме от „Дойчебан“, каза още Гвоздейков. Вагоните трябва да пристигнат у нас до 7-8 дни, а целта е през летния сезон 80-те вагона да бъдат въведени в експлоатация, да бъдат регистрирани в България и да се предложи един по-модерен железопътен транспорт, каза още Гвоздейков.

Другият проект, който се финансира по Плана за възстановяване и устойчивост - за 35 мотрисни влака, е на етап пряко договаряне. До 21 май трябва да бъдат подадени офертите. Поканени са четири компании, като две от тях са участници в предишната процедура, но се подали коректни спецификации, обясни служебният транспортен министър. Това дава възможност да се пристъпи към пряко договаряне. Офертите ще бъдат отворени на 22 май и компаниите, които са подали коректни оферти, ще бъдат поканени на преговори, а надеждата е до средата на юни да бъде избран изпълнител и за тази част от проектите по плана.

Той коментира и новата реорганизация на булевардите "Патриарх Евтимий" и "Витоша" в София, така: "Според мен новите правила за паркиране в центъра на София не представляват проблем, хубаво е, че се създава възможност велосипедистите да правят пълна обиколка на града. Важното условие е да има достатъчно паркоместа", каза още служебният транспортен министър.

Георги Гвоздейков заяви, че скоро ще има трети мост над Дунав.

"В края на годината България и Румъния бяха одобрени от Европейската комисия за изграждането му. Одобрен е предпроектното финансиране и проучване".


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от Общество
Меко казано е важно: Каква тоалетна хартия използваме?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Най големия кяр е от преди 1 седмица
влаковете! Да го знаете! Имало две фирми подали коректни оферти, чети знаят какво и къде да дадат! На герпаджиите не вярвам дори да се закълнат в майките си! Пак ще ви подхлъзнат, преметнат итн. изберете си подходящата дума.
13
0
 
0
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 1 седмица
Изкуствено дишане може ли да прави?
12
0
 
4
 
! Отговори
Долу мутрите преди 1 седмица
Колега,кой да разследва кражбите на Гроб и ДПС,като прокуратурата е част от тия айдуци.Не случайно гледахме цирка Главчо Главчев да пуска сигнал срещу себе си в прокуратурата за частната детска болница защото знае,че няма да има никакво последствие.Господ да ни е помощ защото и болшинството от народа е на нивото на човека от Банкя,който е прочел една книга през живота си.
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А с КТБ и Хемус какво става, милионите и милиардите все още липсват. Стана ли ясно как Копейката си е изплатил предсрочно заема за къщата си, която щеше да плати 30 години? Има ли комисия и разследване по случая на главната патерица на ГЕРБ?
10
0
 
4
 
! Отговори
Медикоптер911 преди 1 седмица
Феодалната червена ченгеджийска хунта си има един медикоптер урааа
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
НА 911 ЛИ СЕ ПОДАВАТ ЗАЯВКИ ЗА ТРАНСПОРТ??
8
3
 
1
 
! Отговори
?? преди 1 седмица
Хасково пак. Дениз яшар? Този говори ли български?
7
2
 
5
 
! Отговори
Независим преди 1 седмица
Тоя мухъл да вземе да види,какво се случва в БДЖ,че от 1 седмица е тотален ужас да се използват влаковете.Всеки ден стотици хиляди хора страдат заради ей такива некадърници, които си живеят в свой собствен свят.Дойде служебно правителство на ГЕРБ и всеки си прави, каквото си иска и никой не носи отговорност за нищо.Анархия.
6
0
 
0
 
! Отговори
Фют преди 1 седмица
До 5. Съгласен, така е.
5
2
 
9
 
! Отговори
Лелка Панела до ФЮТ преди 1 седмица
Не само това Испания е супер развита страна, много по- модерна от държави като панелената Германия, в която живях 27години.Ясно, че България такова ниво няма да достигне и след хиляди години, но поне да бяхме пробвал Че хия и Полша да доближим, ние се залипхме за Узбекистан и Чечня, че няма отлепяне!
4
6
 
4
 
! Отговори
Фют преди 1 седмица
До 2. С едно уточнение, Испания не е била под руски ботуш. И, Испания е монархия. Като се замислиш, всички монархии в Европа са добре развити страни.
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Въй вече имаме цял медицински хелкоптер в средата на 2024 година. Какво постижение!
2
2
 
11
 
! Отговори
Тираджия преди 1 седмица
Жалка патодия на държавица. Преди две седмици бях в Испания Мадрид - Сарагоса магистралата полски ТИР катастрофирал - движението спряно на 14минута дойдоха не един, а два хеликоптера, няма да говоря за организацията. Нямате идея колко сте жалки, жалки до не възможност за описване!!!
1
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Е като може защо онзи ден използваха самолета, единствения транспортен самолет на военните. Или чакат да се използва за някой от нашите хора първо?