Д-р Симидчиев: Вече може да се предвиди какво ще се случи с вируса

Според специалиста COVID-19 може да бъде управляаем
28 яну 2022 12:18, Петя Славова
132
Д-р Симидчиев: Вече може да се предвиди какво ще се случи с вируса
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ще има ли нов вариант на коронавируса след Омикрон? Според пулмолога и депутат от ПГ на "Демократична България" д-р Александър Симидчиев, вече има възможност да се предвиди как и накъде ще мутира COVID-19.

"Вече може да се изчисли кои са най-вероятните мутации и да се създадат средства, например ваксини, които са за тези варианти на вируса, които биха били най-възможно заразни и опасни в бъдеще", обясни той пред  Нова тв.

"Вече имаме възможността да предвидим какво ще се случи с вируса. Знае се кои части от него ще мутират най-интензивно и какви са посоките на еволюция. На базата на това, което знаем до момента, можем да предвидим накъде ще тръгне самата мутация", каза още той.

Още по темата
"Това е много позитивно, защото този процес става предвидим и управляем", допълни Симидчиев.

По думите му в държави, в които има по-ниско ниво на заразяване или не толкова тежко боледуване, мерките могат да бъдат отхлабени. "При нас за съжаление това, което се получава е, че населението все още остава рисково за тежко боледуване и за висока скорост на разпространение на вируса", коментира пулмологът.

Той коментира и нивото на ваксинация у нас. "Смисълът е ние да се пазим като общност, а когато тези, които искат да пазят другите са около една трета от всички, които подлежат на разпространение на заразата, не можем да се отворим така, като други държави като Англия и Израел, защото там голяма част от обществото е защитено. При нас не е така и затова се налагат мерки", посочи той.

"Още в началото на въвеждане на мерките и ваксините, действията на редица хора доведоха до разколебаване на хора. В момента колкото и да искаме, не можем да наложим мерките, защото 2/3 от хората са против тях и ваксините", каза още Александър Симидчиев.

"Вярвам, че заради високите нива на заразност при Омикрон, доста хора ще се заразят. Въпросът е дали това ще доведе до значим имунитет и дали вирусът няма да мутира. Не говоря за мутация в България, защото сме малка популация, а за това да внесем отвън мутирал вариант, най-често сред хора с по-нисък или недостатък в имунитета, каквито са тези в Южна Африка например", добави пулмологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
15
 
! Отговори
до Анонимен преди 2 години
Заразен - Преболедувал - Имунизиран (с 12 до 14 Пъти По-Висок Имунитет!) Извод: колкото повече здрави хора преболедуват, толкова по-бързо достигаме общ имунитет. Хората със заболявания могат да се имунизират. Децата в никакъв случай!!!!!
22
1
 
17
 
! Отговори
какви са посоките на преди 2 години
Ееволюция на вирусите? е въпрос на който не могат да отговорят специалистите по вирусология вече повече от век, обаче д-р Симидчиев бил на ясно.Смях на кристали образувам, само като го слушам тоя некадърник кви ги плещи...
21
1
 
27
 
! Отговори
Мислеща преди 2 години
Относно т.н. "Поход на свободата" в Канада, за който тук някои читатели пишат, по данни на организаторите той вече надхвърля 200 км. дължина и продължава да расте. Има снимки с дрон и там се вижда, че ги посрещат със знамена, фоерверки, и непрекъснато се присъединяват нови камиони и коли. Очаква се в събота да обградят канадския парламен /ако бъдат допуснати до столицата/, а Трюдо се скри като мишка, и се изолира за 5 дена, защото бил контактен с някакъв заразен.
20
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дано не се случва,но ако се сбъднат конспирациите, че вредните последици от инжекциите започне да се проявява масово, този човек, който изглежда все е дно е захапал врабче, къде ще се крие от благодарното гражданство.
19
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За измамата ковит и занимаващите се "математици" най-вече "професори" и "доктори" да се изметат от медиите веднага и да отидат на едно по-спокойно място за тях като например Лудницата ,нали знаете приказката луд умора няма.
18
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе не можели от горе на блока да си гледаме кошери с мед възможноли е,или пък в мазето да си отглеждаме гъби заради кризата.
17
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хайде мозъчните донори с мненията, моля???!!! Ще си затваряте отваряте, като ластик. Така е, като не ви стига акъло! Нормалните държави използваха ваксините, вие кух.арите ги хвърляте...
16
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Симидчиев е от групата индивиди, на които няма да им трябват тоалетни принадлежности. За тях има група от дървета с яки клони.
15
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От месец насам почнаха да намекват, че ще прекратяват пландемията и изведнъж такива като Симидчиев се впуснаха с големите открития ахахха. Като някакви ботове са.
14
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С кой вирус?
13
3
 
34
 
! Отговори
Янко Антивакс преди 2 години
"Той коментира и нивото на ваксинация у нас. "Смисълът е ние да се пазим като общност, а когато тези, които искат да пазят другите са около една трета от всички, които подлежат на разпространение на заразата, не можем да се отворим така"........ Важното за теб и за такива като теб е единствено да си напълните джобчетата!!!
12
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Семида продължава да мечтае, че това няма да свърши.
11
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 4 Да, почти безкраен конвой от тирове! Обаче ретардиралите власти във френската част измислиха нова п-росто-тия - ако си неваксиниран и влезеш в голям магазин тип Метро ти назначават придружител, който да върви с теб и да следи да не вземеш нещо извън основните стоки (яйца, хляб, мляко, месо). Айде пак да каже някой, че ковид мерките имат нещо общо със здравето ни!
10
2
 
29
 
! Отговори
Янко Антивакс преди 2 години
Международният еврейски гешефтар Алберт Бурла от Пфайзер вече знае какъв ще е следващия щам, защото работи по него и по ваксина за него, която ще му донесе печалби от 2000 долара в секунда.
9
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да създават милиарди ваксини до безкрай, ако желаят. Дори и за съвсем леки болести, в каквато е напът да се превърне ковид. Само да не принуждават по взевъзможни начини всички да си ги поставят. Който желае, нека се ваксинира за каквото желае. Който не желае, нека да бъде оставен на мира. А те да създават и да произвеждат, щом толкова ги влече.
8
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако Канада беше близо, да мине конвоя и за празната кратуна на нашето канадче.
7
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доки Симид от меверето .Да каже Симида колко взимаше там?
6
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кога ще премахнат зелените сертификати в България?
5
2
 
33
 
! Отговори
Мосли преди 2 години
Симидчиев, що не си ходиш обратно в Канадавъв фарма фирмата в която сиработил? А може и Берн да отидеш, при ония *** с гроздето
4
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Симитли, кажи го на канадските тираджии, които са тръгнали за главата на трюдо 100 000 тира са вече в и пред ОтаваТЪРСЕТЕ CONVOY TO OTAVA 2022