Дебат във Франция за правото на безплатно лечение на неваксинираните

Предложение на лекар предизвика вълна от реакции
28 яну 2022 08:39, Елка Василева
100
Дебат във Франция за правото на безплатно лечение на неваксинираните
Снимка: архив, БГНЕС

Ръководителят на болничната система в Париж предизвика разгорещен дебат, поставяйки въпроса дали хората, отказващи ваксинация срещу COVID-19, трябва да продължат да получават безплатно болнично лечение, предаде Ройтерс.

Още по темата

Здравната система на Франция покрива лечението на всички пациенти, които попадат в интензивни отделения, като цената на ден престой в такова отделение се изчислява на 3000 евро, а лечението обикновено продължава между седмица и десет дни.

"При наличието на безплатни и ефикасни лекарства, редно ли е хората да ги отхвърлят без последствия, докато ние се борим да се грижим за други пациенти", попита Мартин Ирш, директор на парижката болнична система AP-HP.

Той посочи, че е повдигнал въпроса, тъй като разходите за здравеопазване са огромни, а безотговорното по думите му поведение на някои не бива да застрашава достъпността до системата на всички останали.

Изказването му предизвика вълна от реакции и призиви за оставката му в социалните медии. Крайнодесни политици призоваха за отстраняването на Ирш от поста, а кметът на Париж Ан Идалго, която председателства борда на AP-HP и която е кандидатът на социалистите за президентските избори през април, заяви, че не е съгласна с предложението.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Този проблем не е от сега. Трябва ли самоyбийците да си плащат лечението? Прерязва си вените един, два, пет пъти, а ние плащаме да го вдигнат на крака. Защо? Да си плаща сам." - Абсолютно същото мога да напиша за ваксинираните и реално ще е много по-валидно за тях, отколкото за НЕваксинираните. Естествено папагал няма как да разбере какво имам предвид, но коментарът ми е насочен към хората с мозък в главите, а не към тези с телевизор на раменете.
81
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма безплатно лечение! Много ми е странно тия медици, като правят такива изказвания откъде си мислят, че идват парите? Да държавата определя бюджета на здравната система, ама тия пари откъде ги взима държавата? От данъци са и тогава, кой си ти да казваш на човек който ти плаща заплатата че ще му откажеш услуга, която вече е заплатил. Народа е шеф на лекарите в обществено здраве. Идете на частна практика, там лекувайте когото си искате, докато работие за държавата ще лекувате всички!
80
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тук едни искат да им върнат внесените здравни осигуровки, точно преди да започнат да боледуват и влизат в болница, за което досега внесените здравни осигуровки няма да стигнат и за половината лечение. На около 60 години човек, започва да влиза често в болница, а преди това не е лежал в болница и не е боледувал от нещо сериозно.
79
1
 
10
 
! Отговори
кой преди 2 години
А какво става с ПОХОДА НА СВОБОДАТА в Канада, където хиляди тирове пътуват към Отава да "поздравят" Трюдо??Никакъв отзвук по наште мисиркови медии!!Гледайте в тубата
78
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този проблем не е от сега. Трябва ли самоyбийците да си плащат лечението? Прерязва си вените един, два, пет пъти, а ние плащаме да го вдигнат на крака. Защо? Да си плаща сам.
77
1
 
2
 
! Отговори
ПФУ преди 2 години
Откога се моля здравното министерство да ми върне едни 50-60 000 лева данъци, които не съм ползвал и 1 ден болница, а са изпомпани от разни финландци и хипохондрици... Да става като в САЩ - колкото решип да внасяш за здраве - толкова. Покрива ти се това и това, правиш си сметката колко ще се разболяваш и защо.
76
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И със ЗС е така - едните получиха "привилегии" и си помислиха, че са хванали...златната рибка. А другите бяха оставени без тия "привилегии". При това става дума не за нещо изключително или за нещо ново и невиждано, а за съвсем обикновени неща, част от ежедневието доскоро - да отидеш на кино, на театър, да хапнеш някъде, да влезеш спокойно в магазин. Не мега "привилегии", а мега пързалка.
75
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чудесно изиграно! Подхвърляш идиотска идея - хората веднага се разделят на такива и онакива, почват да се хапят и да хабят енергия и ти потриваш ръце. Старо като света - разделяй и владей! И преди се деляхме на сини и червени и накрая всички го измухахме, защото бяхме заети да се хапем и никой не разбра какво става.
74
1
 
8
 
! Отговори
Ник преди 2 години
Нека, но да ни върнат здравните вноски
73
7
 
2
 
! Отговори
бустерозиран преди 2 години
Нека протокола на мангърката да е безплатен за антиваксидиотите. Липов чай и мед.
72
10
 
3
 
! Отговори
тройно ваксетомиран преди 2 години
Напълно съм съгласен. Време е и тук да стане така.
71
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нека протокола на мангърката да е безплатен за антиваксидиотите. Липов чай и мед.
70
4
 
2
 
! Отговори
Германец преди 2 години
Их бин айне Германец от Германдорф унд их шпрехе гут дойч унд их бин съгласен унд их либе тизе идеа. Гутен абент.
69
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Напълно съм съгласен. Време е и тук да стане така.
68
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По тази логика всички които се дрогират, не спортуват, пушат, пият също са бизотговорни и трябва да си плащат лечението сами? Къде е логиката? Айде моля, моля по полека
67
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В моя офис сега само ваксинираните са с ковид, аз лично не съм боледувал от минимум 5 години. Според мен трябва да плаща този, който често боледува. Това лесно може да се установи. За ваксините вече е ясно Изцраел публично заявиха, че те не действат на Омикрон и поради тази причина отменят сертификатите. Френското правителство действа като ангажирано към някого. Явно ангажиментът е с много нули
66
1
 
7
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
До anonimen-70__В този случай отпадат всички принципи на хуманното общество, не само здравните вноски !!!
65
0
 
11
 
! Отговори
anonimen преди 2 години
В този случй би трябвало да отпадне и съответен процент от здравната осигуровка
64
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кого за бога ползва нагнетяването на разделението ваксинирани-неваксинирани? Всички, които избират ваксината, са информирани, че го правят с експериментален продукт, който официално ще бъде узаконен през 2024. Всички вече знаят, че ваксините имат тежки, смъртоносни ефекти и не са толкова ефективни, колкото се очакваше. Всички знаят, че фирмите производители не носят никаква отговорност за никакви последици(краткосрочни, дългосрочни).Манипулират ви, за да ви превърнат в безволеви гумени кукли.
63
1
 
15
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
Франсетата имат избор - сегрегация, апартейд, фашизъм ... Страната с революциите , "Свобода, равенство, братство" ... O, tempora! O mores!