Проф. Гудев: Вярата в конспирации ни накара да вземаме какво ли не

Хората със сърдечни болести са застрашени от тежко протичане на COVID-19
156
Проф. Гудев: Вярата в конспирации ни накара да вземаме какво ли не
Снимка: БГНЕС

Хората, особено на предния фронт, са бушоните, които горят от системните грешки, залагани през годините в здравеопазването. Това каза пред БНР проф. Асен Гудев, председател на Дружеството на кардиолозите в България, ръководител на Клиниката по кардиология в УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ".

Още по темата
Проф. Гудев отбеляза, че у нас коронавирусът се е съчетал с изключително високата смъртност от сърдечно-съдови заболявания преди този период.

"Covid е многолико заболяване, то е съдово заболяване. Предизвиква усложнения върху съдовата система, затова е мултиорганно заболяване. Не знаем точно кой ще получи усложненията, не знаем точно кой е протектиран, посочи той.

Кардиологът напомни, че пациентите със сърдечно-съдови заболявания са застрашени от най-тежко протичане.

И аз продължавам да бъда изненадан защо тези хора използват това като аргумент да не се ваксинират. Двете масово прилагани РНК ваксини не предизвикват тромботични усложнения, посочи специалистът.

За да знаем точно какъв е процентът на усложненията, какви са, трябва да има много прецизна система на докладване на страничните действия, за тяхното описание. Едно е времевата асоциация, друго е да има каузалност между тези неща. В света - от Израел, от САЩ, от други страни има много прецизни наблюдения, които трябва да използваме, каза той.

Важно е системното наблюдение на големи групи ваксинирани пациенти, подчерта проф. Асен Гудев. Той заяви, че тежки странични ефекти от ваксина не е наблюдавал.

По думите му вярата в теорията на конспирациите накара хората да не се ваксинират, а да вземат абсолютно недоказани медикаменти. Като проблем за страната ни Асен Гудев очерта това, че "ние лекуваме с всички възможни лекарства всички пациенти".

"Това е друга драма в българската медицина – как да прилагаме протоколите. Не може да даваме всичко на всеки", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На поставена доза какъв държавен грант взимат докторите 10 или 20 лева? Въпреки това пак има много доблестни лекари, които не се блазнят от грантовете и казват истината за бъркочите.
49
0
 
17
 
! Отговори
СС преди 2 години
Лекаря в повечето случай (ако не е много некадърен) знае какво ви има и с кое лекарство ще се оправите но не ви го изписва а изписва 3 4 дето няма ви оправят веднага така да се влачите полуболни и накрая ако не ви е минало ви го изписва и се оправяте. Обаче вие пълните ли гушата на фарма мафията да. Докторите лапат ли бонуси от тях да. Вие тъпчете ли се с лекарства които помагат за едно и уреждат 3 други неща да. Е това конспирация ли е че ви искат винаги болни за да си плащате лекарствата
48
2
 
4
 
! Отговори
НЕДОСЕГАЕМИТЕ преди 2 години
Главореза Юлиян Борисов Георгиев от Перник е недосегаем защото е близък до Главният Прокурор Иван Гешев!
47
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми вие ваксинацията я обърнахте в рекламна, пропагандна кампания. Как да не се усъмни човек?
46
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България ще продължи геноцида над пенсионерите и ще има още много такива умрели с ковид или с ваксини. Умишлено не се вземат мерки да се ваксинират уязвимите групи, а същевременно твърдят, че ваксините помагат... Слепи ли са управляващите, че ежедневно 95%от жертвите са пенсионери? Или да намерят начин да ги предпазят или веднага да махат безполезните си мерки и безсмислени сертификати. Десетки хиляди се заразиха след заповедта за кафявия сертификат... Това ли беше целта му?
45
3
 
3
 
! Отговори
Садиста Гешев преди 2 години
Гешев е превърнал прокуратурата буквално в ИНКВИЗИЦИЯ!
44
2
 
3
 
! Отговори
ФАШИЗЪМ преди 2 години
Иван Гешев е поръчал изтезания и убийства срещу неудобни! Прокуратурата му е зомбиране здраво, явно с пачки!
43
0
 
14
 
! Отговори
Ай, майкоооо! преди 2 години
Отивам при личната с тежък ларингит, тя ми предписва хомеопатия. Ларингита слезе в бронхит, хайде в болницата да ми дупчат дупето с антибиотик. После се чудете що бият лекарите.
42
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Конспирационните теории спират да бъдат теории, когато се потвърдят. А за съжаление все повече се потвърдиха и сега не са вече теории а истински конспирации. На конспираторите трябва да се търси съдебна отговорност за причинените щети на здравето на хората и икономиката на страната!
41
1
 
15
 
! Отговори
СЗО = Дракула преди 2 години
По времето на Влад Цепеш известен като Дракула, обявява че е много загрижен за всички болни и сакати в цяла Влахия събира ги казва че ще ги нахрани и че им е осигурил най добрите лекари да им помогне. Събира ги в огромна зала слага им трапеза и докато се хранят ги заключват и им теглят клечката. Няма място за болни и сакати в неговото царство. Та дали СЗО не е = на Дракула???
40
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До РНК бъркочитеТака е все едно да наречеш създърма, пастърма.
39
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като вляза в кабинета на личната лекарка и гледам календара на стената на една фарма фирма, химикалката и тефтера и те на тази фирма и оп антибиотика дето ми го предписва на тази фирма еййй как така се чудя?
38
1
 
9
 
! Отговори
Замислен преди 2 години
Вярата в конспирации е следствие. Следствие на шаманите, които ни "лекуват". Има някаква причина българското медицинско образование да не се признава в белите държави. За щатите знам само, че ти трябват около 9 години да придобиеш лекарски права, макар да си неврохирург от България.
37
0
 
21
 
! Отговори
РНК бъркочите преди 2 години
не са ваксини.Не отговарят на основни критерии, за да бъдат наречени така.
36
0
 
15
 
! Отговори
Айде пак преди 2 години
Каквото кажат сутринта кунчовци,витановци,професорки с вид на извънземни е истина.Всичко друго е конспирации!Платените по.мияри,които са нон-стоп при мисирките от телевизиите донасят истината,а хора като Люк Монтание и други светила са конспиратори,така ли?
35
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо няма системно наблюдение на ваксинираните със сърдечно-съдови проблеми? Те са най-уязвими от вируса, но и от страничните ефекти на ваксините. Как при липса на събрана фактология и конкретни анализи, продължават да агитират болни хора да се ваксинират с нещо, което е в изпитателен период? Защо в ежедневната статистика не се включат и този показател? Да не се окаже, че жертви на ваксините са точно възрастните хора с хронични заболявания?
34
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксърите първо ни игнорираха, после ни се смяха, колко сме глупави, че не сме ваксинирани, след това започнаха да се борят срещу неваксинираните създавайки им всякакви неудобства вкараха и ЗС, накрая обаче истината ще победи и ваксърите.
33
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ненормалник, никой не пие белина, това е няква измишльотина на писачите, за толкова *** ли ни мислите А .
32
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проф. Гудев, Вие можете ли да гарантирате 100% ефективността на ваксината, създаване на имунен отговор и липса на усложнение при поставянето и на сърдечно болни пациенти? И наемате ли се да поемете отговорност, при проява на странични ефекти? Защото иначе само си говорим и правим реклама на определени фирми.
31
0
 
2
 
! Отговори
Име преди 2 години
До анонимен 9, при него е от страничните ефекти. Не му се връзвайте.