Проф. Петрова: Вторник, сряда ще имаме по 15 хиляди заразени

Нямаме поводи за оптимизъм, смята директорът на Института по микробиология към БАН
30 яну 2022 11:57, Ния Христова
146
Проф. Петрова: Вторник, сряда ще имаме по 15 хиляди заразени
Снимка: БГНЕС
"Цяла седмица се катерим нагоре по петата Covid вълна и нямаме повод за оптимизъм. Смятам, че следващата седмица ще достигнем пика - може би към вторник, сряда ще имаме по 15 хиляди заразени на ден, след което ще започне спад", каза пред БНР проф. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология към БАН.
 
Тя обясни, че има данни, които показват, че около 2 пъти по-малко е смъртоносен Омикрон от Делта варианта, но смъртността в България не е по-малка: 
 
"В момента ние сме на ниво на смъртност, равно на това на Великобритания, а тя е 68 млн. души. разликата се дължи преди всичко на ваксинирането. Ако нашето население беше достигнало нивото на английското, щяхме и ние да разхлабваме мерките".
 
България достигна до 33 хиляди почнали от Covid-19, а една 120-милионна Япония има 18 хил. починали.
 
"За съжаление страната ни достигна първите места в света по брой починали на глава от населението".
 
"РНК ваксините са скок в технологиите. Според статистика на Американския институт за здравна статистика в Сиатъл население, което е имунизирано с две дози от ваксините на "Пфайзер" и на "Модерна", е защитено 73% от тежко прекарване на болестта и 44 до 48% от заразяване. Бустерната доза защитава отново 97% от Омикрон варианта на Covid-19", обясни проф. Пенка Петрова.
 
В първите дни след заразяването вариантът Омикрон може да не бъде открит с бърз антигенен тест, но с PCR няма как да не бъде уловен, категорична беше тя.
 
Проф. Петрова обясни, че ваксината, разработена от екип на проф. Андрей Чорбанов, е готов прототип, но предстоят "години изпитване и милиони средства".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
0
 
0
 
! Отговори
Валя преди 2 години
За сряда пък изобщо не позна. Може да продължавате със заплахите.
120
0
 
2
 
! Отговори
Един Българин преди 2 години
До Сахар И около мен включително и семейството ми минава по-леко от настинка. Само 1 ден нещо ти има като 38 градуса температура и след това си ток. Проф. Петрова да си изяде дипломата - цял свят доказа че АЗ не е ваксина и не действа, тя оправдава англичаните че били набодени. С 0,9% NaCl мога и аз да се набода. Изобщо нямат ваксинирано население там просто ви е яд че нямат проблеми и без мерки и скоро няма да можете да КРАДЕТЕ!
119
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За вторник не позна. Чакаме срядата.
118
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще имаш дръжки ! Погледни кривата на Омикрона и ще ти се изясни ,че от 21-ви януари вървим надолу.
117
0
 
3
 
! Отговори
От с.Герман преди 2 години
До Германец- Селски, за стобора ли да си оправиш, ти трябват пари, та се пънеш тук? Гледам че се е люшнал. Ние съселяните ти, винаги ножем да си забием ваксата, когато се убедим че не е вредна- полезна. Но ти никога няма да можеш да извадиш от организма си, вече вкараните там генитични спайк-протеини, ако се окажат вредни. Това казва Науката!И ветеринара от Фазер го знае. А и селския ни ветеринар.
116
0
 
2
 
! Отговори
епидемиолог преди 2 години
"Проф. Петрова: Вторник, сряда ще имаме по 15 хиляди заразени"====Най-после добри новини. Ето така се постига истински колективен имунитет. А не с локдауни, мерки и фалшиви 'ваксини'. Възрастни и болни обаче да се пазят както при всеки грип. Само на Петрова и мъчничко, щото бонусите може и да приключат.
115
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
германеца е изпаднал германец и не от вчера защитава мед фашизма и измислената вак$ина ,за колко се продаде?
114
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
проф. петрова 15 хиляди..лева или евро?
113
0
 
7
 
! Отговори
Сахар преди 2 години
Вероятно реалната бройка е поне 40-50 хиляди заразени, но при всички около мен минава като настинка.2 години ковида стигат.
112
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, щом така ви е поръчано, за да си заработите хонорарите - най-вероятно ще е така. Отчитайте си ги.
111
5
 
2
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Прахосването на пари за българска ваксина трябва да се прекрати незабавно.Чорбанов ваксина няма да направи.Само усвоява пари.Още повече,че разполагаме с изобилие от ваксини.
110
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако не са толкова, ще кажат, че хората са виновни и не се тестват.
109
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Итс Дъ Омикроня!
108
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"РНК ваксините са скок в технологиите"Скок, но в бездънна пропаст
107
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И по 100 000 да има какво от това. В Израел има по 1млн. на ден при 100 % ваксинирани, а те махат всички забрани и маски. Какво ще кажете г-жо професор? Не плашете хората.
106
2
 
11
 
! Отговори
Митко Любопитко преди 2 години
Така ли е по план , професорке , че си толкоз сигурна ?! А ако не са толкова бройките , ко праим ? Споко , медиите пак ще спасят положението и "нямаме повод на оптимизъм" ще ни тормози до второ пришествие !
105
3
 
18
 
! Отговори
До Германец преди 2 години
Стига сте говорили за "ваксиниране" с нещо което от медицинска гледна точка НЕ Е ваксина - защото НЕ пази нито от заразяване, нито от предаване, нито от преболедуване (както правят истинските ваксини). Набучените страни бият РЕКОРДИ по заразяемост в сравнение с ненабучена България. Щом по-лесно се заразяват след боцкане, няма как по-лесно да го карат. Защото няма как имунната им система да не е сработила при заразяването но изведнъж да стане супер ефективна при боледуването. Кое не зацепваш?
104
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Световен грипобразен геноцид.
103
0
 
17
 
! Отговори
кой преди 2 години
Значи на Чорбанов ваксината ще се изпитва години наред, а на файзер - директно се одобри, хахахаха
102
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За 2 месеца се разболяха една четвърт от българите. Вие изобщо мислите ли като пишете нещо?! Отговор не е нужен. Т Ъ П А Н А А Р И!