Рязко се е влошила икономическата активност в Китай през март

Показателите за април се очаква да бъдат още по-лоши
18 апр 2022 12:56, Анисия Иванова
30
Рязко се е влошила икономическата активност в Китай през март
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Очаква се Китай да отчете рязко влошаване на икономическата активност през март, тъй като пандемията от COVID-19 и блокирането на производството засегнаха потребителите и фабриките, въпреки че растежът през първото тримесечие може да се е увеличил поради силния старт в началото на годината, информира Reuters.

Очаква се данните в понеделник да покажат, че брутният вътрешен продукт (БВП) е нараснал с 4,4 % през януари-март спрямо година по-рано, надминавайки темпа от 4,0% за четвъртото тримесечие поради изненадващо силния старт през първите два месеца.

На тримесечна база обаче прогнозите са растежът на БВП да спадне до 0,6% през първото тримесечие от 1,6% през октомври-декември, което говори за охлаждане на инерцията.

Според анализатори отделни данни за активността през март, особено за продажбите на дребно, вероятно ще покажат още по-рязко забавяне, засегнато силно от строгите усилия на Китай да овладее най-голямата си вълна от COVID, откакто коронавирусът беше открит за първи път в град Ухан в края на 2019 г.

Показателите за април се очаква да бъдат по-лоши, тъй като блокирането на  Шанхай и други градове продължава. Някои икономисти твърдят, че рисковете от рецесия се увеличават.

Правителството трябва да оповести данните за първото тримесечие и март в понеделник , като спекулациите на инвеститорите за това дали ще има още стъпки за стимулиране на икономиката се засилват.

Късно в петък Китайската централна банка заяви, че за първи път тази година ще намали размера на паричните средства, които банките трябва да държат като резерви, като освободи около 530 млрд. юана (83,25 млрд. долара) дългосрочна ликвидност.

Този ход беше до голяма степен очакван, след като в сряда кабинетът заяви, че инструментите на паричната политика - включително намаляването на нормите за задължителни резерви на банките - трябва да се използват своевременно.

Политиците трябва да се уверят, че нищо няма да се обърка преди срещата на управляващата комунистическа партия, която ще се проведе през есента и на която президентът Си Дзинпин почти сигурно ще си осигури  трети мандат като лидер.

Но строгата политика на Пекин за нулева толерантност по отношение на COVID-19 нанася все по-големи щети на втората по големина икономика в света и започва да нарушава веригите за доставки в световен мащаб - от автомобили до iPhone.

"Смятаме, че в навечерието на партийния конгрес централната банка ще даде приоритет на растежа, особено ако битката с COVID-19 се проточи и жилищните пазари не успеят да се възстановят", заявиха анализаторите на Barclays.

Продажбите на дребно, показател за потреблението, което изостава от първия удар на COVID-19, вероятно са се свили с 1,6% през март спрямо година по-рано. Това би било най-лошото представяне от юни 2020 г. насам, като би обърнало ръста от 6,7% през първите два месеца.

Промишленото производство вероятно е нараснало с 4,5% през март спрямо година по-рано, забавяйки се спрямо 7,5% през първите два месеца, докато инвестициите в дълготрайни активи вероятно са се увеличили с 8,5% през периода януари-март, забавяйки се спрямо 12,2% през първите два месеца.

Растежът на Китай вероятно ще се забави до 5,0% през 2022 г., което показва, че правителството е изправено пред трудна битка за постигане на тазгодишната цел от около 5,5%.

Според оценки на Barclays ръстът на БВП през второто тримесечие може да спадне до 3%, а ръстът през 2022 г. да достигне 4,2%, ако ограниченията в Шанхай продължат един месец, а частичните забрани в останалата част на страната останат в сила два месеца.

Целият анализ четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То и в Америка им удвоиха лихвите ама нашите медии мълчат.
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пропуснали сте да отбележите 55% срив на цената на имотите в Китай. Скоро и по нашите земи.
16
1
 
1
 
! Отговори
бг разведка преди 2 години
охо, американците сега вече ще я закъсат.
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Американските кораби дронове вече пътуват за Украйна. С тях САЩ ще пробват с руските черупки, как да унищожат китайския флот заплашващ Тайван. Такива дронове американците не са давали на никой друг и сега изведнъж Украйна получава такива дронове.
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щатите пуснаха и Китай по бобслея. Ако се държаха нормално, а не ламтяха за Тайван щяха и сега да са добре. Но след разправянето с агресора шовинист Русия ще дойде ред и на кандидат агресора шовинист Китай.
13
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 20 Само кажи от коя година ти е линка.
12
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя сайт не позволява да се пускат линкове към места в нета, иначе ще ви пусна да видите китайски супермаркет - ще се шашнете от количеството и разнообразието на стоки и пълните рафтове.
11
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази снимка на празен магазин не е от Китай - надписите върху стоките, които могат да се прочетат при силно увеличение, са на латиница, не на китайски.
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Намаляването на резервите от централната банка говори че банките са в тежко състояние и ЦБ се мъчи да спасява тяхната ликвидност. С една дума нова крачка към крах на банките раздавали безконтролно кредити през последните години довели до 35-40 трилиона долара кредитни задължения на китайската икономика. При такава задължнялост за де се спаси китайската банкова система трябва бурно развитие на икономиката с годишни темпове 11-12% нещо абсолютно непостижимо. Другият номер е Китай да заема пари.
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Китай ако забави Господинчо, днешен Китай е рожба на Запада а не обратното ти както го представяш в комунистическата си глава.
8
0
 
11
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 2 години
Хайде стига бе, Китай е последния пристан и надежда на българското русофилство след разпада на любимата им Русия, ама изглежда че и той ще последва Русия тръгнала по пътя на крайцера Масква.
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
хаха banko умник, откога супермаркетите в Берлин започнаха да внасят китайско олио ?
6
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Инфлацията в сащ е с 50 годишен рекорд !!! А прочетена статията е обратно на заглавието.
5
7
 
2
 
! Отговори
БАНко преди 2 години
СНИМКАТА Е ОТ БЕРЛИН , НАЛИ !!!
4
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
накрая китайците се осъзнаха че без Запада са кръгла нула.
3
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Китай е на прага на фалит от 5-6г насам. Ако си мислите, че тук имаме балон с недвижимите имоти нищо не сте видели. В Китай положението е критично и се крепи на сламки. Построиха цели пустеещи градове срещу дългове, които са закупени на зелено но нямат инфраструктура за да функционират като градове. От там се очакваше да започне новата финансова криза като 2008-а с имотите в САЩ но се очакваше да е около края на това десетилетие. Заради КОВИД календара се измести и ще е догодина.
2
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
подготвят ни за новата порция инфлация от 50 %
1
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Санкции за режима на турския диктатор, който нападна суверенната държава Ирак! Спешно обявяване на всички турски дипломати за персона нон грата и затваряне на всички сухоземни, морски и въздушни граници за Турция!