Проф. Кунчев: 3 пъти по-голяма смъртност от COVID-19 у нас в сравнение с ЕС

Десетина починали на ден за България е много, каза той
2 май 2022 11:15, Петя Славова
96

242 са новите регистрирани случаи на коронавируса в страната. Наблюдава се траен спад на новозаразените. Все пак процентът на смъртните случаи остава сравнително висок. Математикът от БАН проф. Огнян Минчев показа графика в студиото на "България сутрин", според която случаите на заразени намаляват от февруари насам.

"Преболедуваха хората и имаме имунитет поне за 3-4 месеца. Има хора, които повториха и потретиха Омикрон, последствията са минимални. Десетина починали на ден за България е много. По броя на починалите съдим за това колко души се заболяват дневно. При нас смъртността е около 0,2% - 3 пъти по-голяма от това в ЕС. От това следва, че броят на заразените дневно е 5 хиляди - десетина пъти повече от официално обявяваните", обясни той.

Още по темата

В момента падаме под свръхсмъртността за предишни години, сочи друга графика на математика от БАН.

"Хората, които са можели да починат, са починали преди това", отбеляза проф. Кунчев пред Bulgaria ON AIR. По думите му Омикрон продължава да доминира у нас.

"Това, което беше в края на януари - бяха спрени училищата и детските градини, това е повече от 50% от локдаун. Това са места, където основно се разпространява коронавирусът. Това ни спести 70 хиляди случая на ден. Разбира се, пострада пак образованието. До края на септември е много трудно да има нова вълна", подчерта математикът от БАН.

Проф. Кунчев прогнозира силно затихване на пандемията този месец. Според него правилната стратегия е да се борим с коронавируса на локално ниво.

Междувременно се провеждат изследвания на БАН за защита на населението и критичната инфраструктура у нас; съхраняване и развитие на националната идентичност; развитие на образованието, възпитанието и науката в духа на националните и общоевропейски ценности. 16 института на БАН са част от Националната научна програма "Сигурност и отбрана".

"Знаем кои са пробойните, въпросът е да има стратегия да се реагира веднага. Целта е да има готови сценарии за реакции", изтъкна математикът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
2
 
1
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 1 година
...dokato niama osadeni i s efektivni prisadi propagandatori na KoBid izmamata ......niama da se otkajat ! Tova e neusporimo !!! *** !!!
36
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нека в Чайна да си се заразяват от прилепи, на нас не ни пречи :))) Европа е прекарала много чуми, включително и ние, нека да промиват мозъците на индианците :)))
35
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колкото повече се изреждат върху народа, толкова повече народът ще ги трича. Да си говорят, не ми пречат. МАСКИ И МЕРКИ НИКОГА ПОВЕЧЕ!
34
8
 
4
 
! Отговори
Ha преди 1 година
10 българи на ден а прекалено много!30 000 последно починали от ковид само са прекалено много!И в Украйна не е военна операция а война пълномащабна с цел заличаването на една нация и държава. И да Путин ще пукне и с него цялата руска ***! Свобода за републиките!!!!! Да живее България!!!!
33
1
 
15
 
! Отговори
da преди 1 година
пак ли почвате ????
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Немаме ваксина "Спутник", нали рашките всичко кръщават на това име :)))) Това беше голема глупост, тази пандемия, ама щом идва от Чайна, значи са искали да заблудят Запада с вируси от прилепи, не успяха :)))
31
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не се отказва тоя цербер.
30
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Логично при най-бедно население то да е адски просто. 99% от емигрантите тотални аутсайдери чистачи и берачи на малини. Нисък процент ваксинация и висока смъртност. Затова винаги ще има успели и аутсайдери. Нищо интересно. У нас просто аутсайдерите са по-висок процент спрямо средното за ЕС.
29
2
 
16
 
! Отговори
555 преди 1 година
А защо тогава вашият колега патолог Стоян Алексов преди повече от година след симпозиум на патолози заяви, че колегите му от Швейцария,Германия, Франция,Италия,Испания са установили,че няма нито един починал от ковид19. За да се регистрира починал от к19,трябва да се установи възпалителен процес довел до смъртта,при отсъствие на каквито и да е застрашаващи живота заболявания.Такива случаи няма. И по какъв метод се установи 3 пъти по-висока смъртност от к19 в БГ отколкото в другите страни в ЕС.
28
3
 
10
 
! Отговори
Йово преди 1 година
Явно Путин е освободил три пъти повече Европа от КОВИД отколкото България. Спрете с този грип с реална смъртност под 1%.
27
1
 
19
 
! Отговори
Да,"профи" преди 1 година
Дълго време, всички починали в болници ги отчитахте като ковид - дори жертвите на ПТП. Изгодно беше. Самите ковид-болни НЕ знаехте и до последно НЕ казахте, как ги "лекувате"! Отделно, затакованата две години профилактика и катастрофалното състояние на здравеопазването. Всичко това беше мнооого изгодно.
26
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Последно, Кунчев или Минчев?
25
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бегай бе маниак, свърши се с това, направихте кинтите, Аре ходи харчи.
24
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Просто от алчността на лекарите доста смъртни случаи по други причини са писани Ковид.Станаха милионери
23
1
 
15
 
! Отговори
фак статия преди 1 година
Отново ли поредните баламурняци -*** професори!
22
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
я кажете кой плати да пльоснете кошит статия на първа страница в почивния ден на хората? напомняте ни, че сте продажни и алчни калинки ли? няма нужда!
21
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я кажи професоре,защо хората отиват да се лекуват в Турция,Германия,Австрия,Израел и др.?Защо бе,професоре?Нали сте много кадърни и всеки втори вече е професор?
20
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ГРАД КОЗЛОДУЙ Инсулта си го отглеждаш цял живот, Ковидът ти вижда сметката за две седмици.
19
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днес 5 са починали.Да разбирам ли,че в другите стани умрелите са по 1-2?
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А Лена Бориславова каза, че са се справили перфектно с Ковид.