Едва 30% от населението на България е ваксинирано срещу COVID

Новият подвариант на Омикрон е поне 30 пъти по-заразен
10 юли 2022 22:37, Нели Христова
132
Едва 30% от населението на България е ваксинирано срещу COVID
Снимка: БГНЕС

С новата ковид вълна въпросът за темпа на ваксинация става все по-актуален. Данните на Единния информационен портал сочат, че през уикендите броят на имунизациите рязко спада в сравнение с делничните дни. Същевременно, има желаещи да се ваксинират с втора бустерна доза.

Година и половина след началото на ваксинацията срещу ковид, процентът на имунизираните у нас все още е едва 30. Данните показват, че след разрешението на втората бустерна доза има ръст в броя на желаещите да се ваксинират. От деня, в който тя започна да се поставя и у нас, над 50% от всички поставени ваксини са именно втора бустерна доза.

Според данните в портала три пъти е намалял броят на поставените дози през уикендите в столицата, ако сравним май и юни.

В страната ситуацията е по-тревожна - поставени са почти седем пъти по-малко ваксини. Това е периодът, в който големите болници затвориха имунизационните си кабинети, тъй като Касата вече не плаща този допълнителен труд за медиците.

Въпреки това, в пловдивската общинска болница "Свети Мина" са решили да отворят ваксинационния си кабинет.

Този път няма да бъде платено, разбираме ги, наистина бюджетът на здравеопазване е ограничен, но все пак болницата има и социална дейност, смята проф. Петър Петров- МБАЛ „Свети Мина“, гр. Пловдив.

И в Пловдив обаче тази неделя работи само един кабинет. А след въвеждането на втората бустерна доза желаещи за ваксини има. През делничните дни пред пунктовете дори има опашки.

А вероятността човек да се зарази сега е голяма. Новият подвариант на Омикрон е поне 30 пъти по-заразен от оригиналния щам, казват експертите. Това обяснява и резкия скок в броя на заразените.

Почти всеки пети е положителен, тоест 20% от тестовете са положителни, обяснява д-р Александър Симидчиев пред БНТ.

В много от областните градове през почивните дни не работи нито един имунизационен кабинет. Вчера например в 19 области няма поставена нито една доза. Дори и през делничните дни ваксинацията в столицата става само със записване. Само от началото на юли приетите за лечение в болница за страната са 500 души.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
2
 
1
 
! Отговори
Жоро преди 1 година
До Анонимен: Това не е сериозно. Не е нужо ваксиниране? Ти добре ли си?
108
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
СРАМ! Само 30%
107
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Реално вече не е ясно дали е нужно ваксиниране. Докторите избиха възрастните ни роднини над 80 г. с некадърност, 30 % васинирани, 50 % са го изкарали. А сега много не знаят, че карат ковид.
106
2
 
5
 
! Отговори
Защо преди 1 година
Само не ми е ясно защо никъде не казват 4 та доза, а 2 ри бустър
105
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали ви казаха че естествения имунитет е по траен и по силен от ваксините. Ако се съди по броя заразени в България с който ни облъчваха всеки ден 2г всички сме го изкарали. Нямаме нужда от ваксини и локдауни повече. Гасете лампите на Ковид отделенията!
104
3
 
11
 
! Отговори
Маг Витанов преди 1 година
Повечето нарковаксъри вече осакатяха или направо опънаха кънките. Съвсем логично е броят на хипохондриците да намалява.
103
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само 30 % ли ?! Не са ли 80 % , както казваше проф.Христов ?!
102
2
 
16
 
! Отговори
Ха ха па преди 1 година
Да не съм луд се тровя бре! Ората ви разбрааа Кво праите! Тава е отрова, щу народ знам коѝто си отидоха и поболяха от тези ГМО пуклуци....и пак с цялата си наглост има добрестта да говорят за ваксини нашите продажни същества....БОГ ГЛЕДА!
101
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 105 антиваксърската пропаганда тръгна от сайтовете които сега бълват руска пропаганда и глашатаите й, щом им вярваш, твоя воля - промит мозък. Никаква съпричастност нямаш към хората загубили близки от вирусчето, показателно е какъв човек си.
100
1
 
12
 
! Отговори
До 96 преди 1 година
Точно ти си зомби, за съжаление. Зомбито затова е зомби, не го осъзнава. А изтърканата плоча за близките на "починалите от ковид" не заслужава коментар. "Починали от ковид" защото един фалшив тест показал така. Хорица неосведомени, много от тях ограничени, разчитат на единствен източник на информация и вярват на подбраните "специалисти" канени в телевизиите.
99
3
 
4
 
! Отговори
една нация преди 1 година
която е мамена в продължение на десетки години от всякакви политици и обикновени мошеници, е явно лесна за манипулиране. За това не е чудно какви теории развиват писачите тука, без да разбират че за пореден път са изманипулирани
98
1
 
14
 
! Отговори
бахо преди 1 година
Новият вариант е много по-заразен,но къде?ЗабелезАхте ли,другарки и другаре,къде?В страните дето са масово дупчени.Бум!Шок!Ам ся ко ши прайм?Много сме си добре тук даже.Не пипайте българското население,поне не и ненабоденото!
97
1
 
2
 
! Отговори
10% преди 1 година
С бустер 10% само това са ваксаните но срещу ККП Ухан19. За Омикрон 22 няма ваксини затова ваксинирани няма НУЛА процента. Ако щеш си сложи 6 бустера, това не можеш да го промениш. РНК респираторните вируси еволюират по-бързо от създаването на ваксини.
96
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абсурдно е даде твърди, че при над 2,075 милиона ваксинирани на територията на България, то процента на ваксинираните бил само 30%. В България сме останали 3-4 милиона, а не сме 7 милиона
95
1
 
2
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Същият проблем с уж нисък процент ваксинирани го има и в други държави с голям брой живеещи в чужбина, които статистиката им включва в общия брой,но ги включва като неваксинирани. Обратният ефект също го има - държави, в които ваксинираните са повече от населението, което в заради ваксинирането на чужди граждани.
94
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Надали са и 30%, бая народ си купи сертификат.
93
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да бе 30%. Ако са 30%, то в България живеят 6,92 милиона и като прибавим 3-4 милиона българи в чужбина, излиза, че сме 10-11 милиона български граждани, а реално сме много по-малко
92
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само дето не са 30%, защото в България не живеят над 6,9 милиона, а около 3,5 милиона. Останалите български граждани са в чужбина и тяхното ваксиниране не влиза в статистиката за България. Реалният процент на ваксинираните сред живеещите в България в близо двойно по-висок.
91
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам Зомби-то дали е за мен, ако е - първо не съм те обиждал нито съм написал какво мисля за такива като теб. Второ познавам такива които лежаха и едвам оцеляха, други които си заминаха. Кажи на близките им, че са зомбита, че такъв вирОс няма, да видиш те какво мислят. Омикрона е слаба ракия, свърши се с вируса така или иначе.
90
2
 
7
 
! Отговори
До долния преди 1 година
Такива като теб се наричат зомбита. В главата нищо не се случва, "мисленето" става в телевизора.