Едва 30% от населението на България е ваксинирано срещу COVID

Новият подвариант на Омикрон е поне 30 пъти по-заразен
10 юли 2022 22:37, Нели Христова
132
Едва 30% от населението на България е ваксинирано срещу COVID
Снимка: БГНЕС

С новата ковид вълна въпросът за темпа на ваксинация става все по-актуален. Данните на Единния информационен портал сочат, че през уикендите броят на имунизациите рязко спада в сравнение с делничните дни. Същевременно, има желаещи да се ваксинират с втора бустерна доза.

Година и половина след началото на ваксинацията срещу ковид, процентът на имунизираните у нас все още е едва 30. Данните показват, че след разрешението на втората бустерна доза има ръст в броя на желаещите да се ваксинират. От деня, в който тя започна да се поставя и у нас, над 50% от всички поставени ваксини са именно втора бустерна доза.

Според данните в портала три пъти е намалял броят на поставените дози през уикендите в столицата, ако сравним май и юни.

В страната ситуацията е по-тревожна - поставени са почти седем пъти по-малко ваксини. Това е периодът, в който големите болници затвориха имунизационните си кабинети, тъй като Касата вече не плаща този допълнителен труд за медиците.

Въпреки това, в пловдивската общинска болница "Свети Мина" са решили да отворят ваксинационния си кабинет.

Този път няма да бъде платено, разбираме ги, наистина бюджетът на здравеопазване е ограничен, но все пак болницата има и социална дейност, смята проф. Петър Петров- МБАЛ „Свети Мина“, гр. Пловдив.

И в Пловдив обаче тази неделя работи само един кабинет. А след въвеждането на втората бустерна доза желаещи за ваксини има. През делничните дни пред пунктовете дори има опашки.

А вероятността човек да се зарази сега е голяма. Новият подвариант на Омикрон е поне 30 пъти по-заразен от оригиналния щам, казват експертите. Това обяснява и резкия скок в броя на заразените.

Почти всеки пети е положителен, тоест 20% от тестовете са положителни, обяснява д-р Александър Симидчиев пред БНТ.

В много от областните градове през почивните дни не работи нито един имунизационен кабинет. Вчера например в 19 области няма поставена нито една доза. Дори и през делничните дни ваксинацията в столицата става само със записване. Само от началото на юли приетите за лечение в болница за страната са 500 души.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
1
 
16
 
! Отговори
Неверни данни преди 1 година
Данните са неверни. 30% са регистрираните с инжекции, а реално набодените дали имат 10%. Иначе на сертификати излизаха към 50%.
88
15
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А на кой да вярвам, на мангъра и ваксинираните копейки? Те ще знаят, статистиката е булшит.
87
1
 
20
 
! Отговори
102 преди 1 година
Боже, тоя още вярва на стъкмистиката! Хора, с черепно-мозъчни травми след катастрофа, простреляни смъртоносно, терминално болни, вичко е в "статистиката" само защото в болницата дали положителен резултат на един фалшив тест. Не се излагай бе, човек. Приличате на комунистите, които вярваха само на партията.
86
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
500к като не знаем колко са починали, колко имат сериозни проблеми и колко пробват да вземат едни пари, ако стане. Тепърва ще се разбере. Това което исках да видиш е че във великобритания има 51000 смъртни случаи при 74% ваксинирано население от 67милиона, у нас сме под 7 милиона и има 37000 смъртни случаи.
85
1
 
12
 
! Отговори
АЗне съм ЕКСПЕРИМЕНТ преди 1 година
Нанолипидните частици бързо напускат инжектирания мускул, защото са взаимствани от антираковата генно-клетъчна терапия. Проникват в клетките на всеки орган. След попадането на иРНК в цитоплазмата, започва производството на спайк токсини за Ухан19 варианта. Те се подават през клетъчната обвивка ислужат за обучение на имунната система да убива ошипени клетки. Но това са клетките в твоите органи. Освен това иРНК, чрез обратна транскрипция прониква и в ДНК на ваксинирания. Честито и Наздраве.
84
1
 
17
 
! Отговори
До 99 преди 1 година
До момента в системата за регистрация на странични ефекти от "ваксините" са регистрирани над 500 хиляди случая, след като беше одобрен първият иск за обещение са получени над 1600 нови иска за около седмица. Колко са починали от експерименталките, тепърва ще се разбере.
83
6
 
0
 
! Отговори
Оти те са преди 1 година
русофилчета, у македония им викат фашисти и с право
82
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
99 сподели и колко англичани са починали от ваксини и колко милиона са ваксинирани. Сравни и смъртността им с тази у нас при 30% ваксинирани и пиши пак. Да не е само каквото ти изнася а цялата картина.
81
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бъдете хора, освидетелстайте желаещите преди да ги дупчите.
80
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Алоооу, англичаните плащат по 120 хил паунда на близките на починалите от "ваксините", а родните зомбита ще пият по една студена вода, ото подписваха декларации за информирано съгласие
79
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Омикрона не засяга белите дробове както делтата, протича по-леко и смъртността е ниска. Казват го учени и лекари. Ще се съглася с антиваксърите, че няма смисъл да се бодат но болните да слагат маски, тъпо е заради някои ..... и други да дават сума пари за лекарства.
78
1
 
9
 
! Отговори
Муш, боц, Буст,Бруст преди 1 година
Тик-так, Тики-така, зомби часовник с ГМО механизъм.
77
3
 
15
 
! Отговори
Ds преди 1 година
Слава Богу, ако бехме набоцкани щяхме да сме ковид гето
76
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 90, ти явно си някакъв дебилл щом от сутринта ИТ-тата са ти виновни за нещо :) Отивай да бъркаш бетон, че няма да имаш пари за нета и ще секне възможността да се оплакваш от ИТ-тата :)
75
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В другите държави вече изплащат обещетения на жертвите на експерименталките. У нас кога?
74
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До AAA, следващата версия ще е заразна със скоростта на светлината :) И ще има призив да се ваксинираме за да не заразим космоса!
73
1
 
20
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 1 година
Имайки предивид, че преди едва 0.5% от населението се ваксинираше зрещу сезонен грип... тези 30% са си уникално постижение! Иначе това, което липсва на управляващите и марионетките им "експерти" е маркетинг умения и управление на кризи! Такъв епичен провал не сме виждали никъде другаде! Просто са просттии! И виждаме как отново тръгват да дразнят хората и после се чудят защо искат да вадят сопите и да им трошат главите! Просто сте некомпетентни!
72
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
слабо ме интересува че айтитата са се наболи понеже са най интелигентните.я като по *** няма си сложа на чичко бил и шваб джуса с ГО и ванадий желязо хром,трипанозома крузи п а р а з и т в джуса! Точка
71
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това не са ваксини!
70
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само нeнoрмaлници се "ваксинират" срещу фалшив вирус.