Едва 30% от населението на България е ваксинирано срещу COVID

Новият подвариант на Омикрон е поне 30 пъти по-заразен
10 юли 2022 22:37, Нели Христова
132
Едва 30% от населението на България е ваксинирано срещу COVID
Снимка: БГНЕС

С новата ковид вълна въпросът за темпа на ваксинация става все по-актуален. Данните на Единния информационен портал сочат, че през уикендите броят на имунизациите рязко спада в сравнение с делничните дни. Същевременно, има желаещи да се ваксинират с втора бустерна доза.

Година и половина след началото на ваксинацията срещу ковид, процентът на имунизираните у нас все още е едва 30. Данните показват, че след разрешението на втората бустерна доза има ръст в броя на желаещите да се ваксинират. От деня, в който тя започна да се поставя и у нас, над 50% от всички поставени ваксини са именно втора бустерна доза.

Според данните в портала три пъти е намалял броят на поставените дози през уикендите в столицата, ако сравним май и юни.

В страната ситуацията е по-тревожна - поставени са почти седем пъти по-малко ваксини. Това е периодът, в който големите болници затвориха имунизационните си кабинети, тъй като Касата вече не плаща този допълнителен труд за медиците.

Въпреки това, в пловдивската общинска болница "Свети Мина" са решили да отворят ваксинационния си кабинет.

Този път няма да бъде платено, разбираме ги, наистина бюджетът на здравеопазване е ограничен, но все пак болницата има и социална дейност, смята проф. Петър Петров- МБАЛ „Свети Мина“, гр. Пловдив.

И в Пловдив обаче тази неделя работи само един кабинет. А след въвеждането на втората бустерна доза желаещи за ваксини има. През делничните дни пред пунктовете дори има опашки.

А вероятността човек да се зарази сега е голяма. Новият подвариант на Омикрон е поне 30 пъти по-заразен от оригиналния щам, казват експертите. Това обяснява и резкия скок в броя на заразените.

Почти всеки пети е положителен, тоест 20% от тестовете са положителни, обяснява д-р Александър Симидчиев пред БНТ.

В много от областните градове през почивните дни не работи нито един имунизационен кабинет. Вчера например в 19 области няма поставена нито една доза. Дори и през делничните дни ваксинацията в столицата става само със записване. Само от началото на юли приетите за лечение в болница за страната са 500 души.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
6
 
13
 
! Отговори
Купете... преди 1 година
...и доставите на личните лекари ваксини! В момента личните разполагат само с ваксини с изтекъл срок. Няма да се ваксинирам на нелегален павилион с какво да е!
48
5
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви 30% бе? Хахахахха! Деветдесет процента от мойте познати ,койте се водят ваксинирани са с фалшиви ваксини. Значи не повече от десет процента от населението в Бг са ковиди,д.и.о-тите. Гордея се с Българите в това отношение.
47
2
 
11
 
! Отговори
НЕваксинирана преди 1 година
Едва ли?!Даже трябваше да е доста по-малко.......
46
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мангъра каза, че който преболедува вече ковид няма да го лови. Ама май не е така, защото ако някой е изкарал грип това не означава, че повече няма да боледува от грип. Вирусите са изменчиви и нови и нови ще се появяват, някои нарочно пипнати от човешка ръка.Как да вярваш на уж специалисти като един ти казва, че сегашния омикрон е 10 пъти по-заразен, а друг пък сочи,че е 30 пъти по-заразен. Всеки си плямпа каквото си иска, плаши хората, обслужва фармаинтереси и затова доверието към тях на нулево
45
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Морът наближава. Както ви каза генерала - Яко ще се мре!
44
1
 
25
 
! Отговори
кирчо простото преди 1 година
през последните дни мисирките постоянно ни натякват, че 60% от заразените не били ваксани, ще рече че 40% от заразените са ваксани - това при 30% набоцани пак според същите ***. Вижда се ясната кУрулация между ваксинация и заразяване -ако сте ваксиниран шансът да се заразите очевадно е по-голям спрямо този ако не сте
43
1
 
22
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 1 година
На снимката-стадо овце ,отиващо на заколение!!!!
42
0
 
4
 
! Отговори
Теодоро преди 1 година
Така и трябва да е българина е *** но недоверчив.
41
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При 30% ваксинирани тук трябва да е мор от тази зараза.Има страни с над 70% ваксинирани и пак се заразяват масово.Този вирус е пипнат в лаборатория и 2% умират от него без значение ваксинирани ли са или не са.Ваксините не действат на 100% и всичко е за да не се препълват болниците и да избягат лекарите.Няма как да не се зарази цялото наеление на планетата поне по веднъж.Всичко е бизнес за милиарди!
40
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тестовете защо се плащат?Ако е пандемия и не искат да се разпространява,ще тестват безплатно.Щом се търсят пари от болните,значи е за пари цялата рбота.На никой не му пука за вашето здраве.Искат пари!Все еднопродават едни билетчета от лотарията пак и балъците купуват тестове като луди от страх.
39
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
E уж загрижени за здравето,а големите болници затвориха пунктовете за ваксиниране,защото не плащала касата вече.Значи всичко е за едни пари!Никой не го е грижа за здравето на хората,а когато няма пари,няма и ваксиниране.Каква пандемия какви 5лв?!Пари и пак пари!Който ще умре от това и ваксиниран ще умре,това е истината!
38
1
 
27
 
! Отговори
Ь преди 1 година
Мечтайте си да станат 31%. Но на доброволно бодящите може да се предложи 2-3-5ти бустер
37
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каквото и да си говорим, веднъж ваксинираш ли се за ковид19...
36
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кръчмарите си задължиха сервитьорчетата, барманите и готвачите, за да не затворят. И те, за да не си загубят работата се съгласиха. Това беше изнудване и рекет, престъпление спрямо работещите. Дано да дойде видовия ден по- бързо!
35
0
 
38
 
! Отговори
Ха преди 1 година
Ако не бе задължително за някои професии или пътуване и 10% нямаше да има. Това не е ваксина. То не бяха специални фризери, чудеса и накрая в хладилника. Кой се прецакал, време е за втори бустер.
34
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
15% от тези 30% са с ваксини в мивката. Фактите говорят, че ковидът е фантом, а ваксините неидентифициран бъркоч
33
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ваща м..фашистка ненаядена! Слуги на сзо, убийци на хора!
32
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И 0.3% да беше, пак щеше да е много.
31
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отворете само пунктове в големите градове в близост до гробищните паркове, да се сещат оффцете на къде са се забързали. Трудно е за разбиране Зорлем да се вреш в ръцете на алтруистично настроени медици, които ще си счупят ръцете и краката от бързане да те набодат за 10те лева бонус на оффца. Има и по-приятни методи да си отидеш бързо и безболезнено.
30
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ваксинирам се с трева и ракия. Обичам да си почивам, умрял е същото като да си жив, само дето си почиваш през цялото време.