Ангел Кунчев: Нови мерки срещу COVID-19 до края на седмицата

Маските ще са задължителни в болниците и социалните домове
Обновена: 13 юли 2022 13:06 | 13 юли 2022 11:35, Елка Василева
432
Ангел Кунчев: Нови мерки срещу COVID-19 до края на седмицата
Снимка: архив, БГНЕС

"Мерки срещу разпространението на COVID-19 ще бъдат предложени, след като Министерският съвет приеме нов пандемичен план. Очаква се това да стане днес". Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Вероятно до края на седмицата ще се оформят конкретни предложения на национално ниво.

Още по темата
Те ще включват носене на маски в болниците, в социалните домове и за персонала в яслите.

Ще бъде ограничено и събирането и на много хора на едно място.

"Ако се приеме планът, съм в състояние до края на седмицата да направя предложение, то да се направи като заповед на министъра на здравеопазването и да го изпратим до всички институции", заяви Кунчев на брифинг.

Заболеваемостта се покачва бързо, но на този етап маски в градския транспорт и магазини ще са единствено препоръчителни, уточни Кунчев.

"В началото на вълната сме, но вие виждате, че при един вариант на вируса, който се разпространява в пъти по-бързо, нещата се променят толкова бързо и толкова неочаквано, че ние трябва да имаме готовност за всяка ситуация. Аз виждам какво става и в други страни.

В Гърция е доста по-висока заболеваемостта и както виждате, те не въвеждат кой знае какви ограничителни мерки. Никой няма да тръгне да проваля туристическия си сезон или икономиката при тази сложна и без това обстановка, но все пак, на първо място, когато се взимат решения, включително от Националната здравноосигурителна каса, трябва да мислим за здравето на хората, след това - за пестенето на средства", каза Кунчев.

10 области в страната вече са с над 100 заразени на 100 000 души. В жълто вече са оцветени и Пловдив, и Разград.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


432
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
269
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
на оружие братя
268
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 268 То пък ние ще им искаме позволение. :-)
267
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 266, имам 3 дози :) и чисто нов тумор в гърдата! Всяка година съм на профилактични прегледи и преди ваксините не беше там! Случайност? Никак даже! Та, да. И ваксините увреждат :) Ама не си се иска да видите отвъд носовете си! Освен това преживах Делта и Омникрон без никакви остатъчни странични ефекти. Виж ваксината е друга работа. Би ли искал да ме убедиш, че риска по-малък от ползите?
266
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Kуне, обясни на хората, ако ваксините са безопасни както твърдите, защо другите държави изплащат обещетения на починалите и увредени от експерименталки?
265
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
266 - за съжаление изборите са: да се заразиш с вирус, който потенциално прецаква имунната система или да се ваксинираш с незнайна субстанция, която прецаква имунната система и не работи. 4 варианта на т.нар ваксина за 2 години е категоричното доказателство, че тя не работи, при положение, че случаите се покачват. Да не говорим, че дори първата ваксина да е ОК (което не вярвам), оттогава имаше поне 5 мутации, така че да си биеш сега ваксина, създадена за различен вариант е най-голямата глупост.
264
4
 
6
 
! Отговори
до Реалист преди 1 година
Чупен китайски калкулатор и криви пръсти треперещи от страх. Как се изхитри всички вакси да са еднодозовия Янсрен. Около 1.5 милиона сиропирани българи,от които малко над половин милион бустеризирани сте овчеглавото ни плоскоземско малцинство. В двойно по ваксан Израел над 9 000 нови и 32 починали за деня и по това си личи ползата от бълвочите. Явно при тях занижават починалите с Ковид и едновременно увеличават заразените, че отдалеч да има някаква полезност,
263
13
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
До 261. Ковидзoмбитата страхуващи се да се ваксинират още не схващате, че света не е със затворени граници и граждани на една държава може да живеят, работят или ваксинират в друга държава. Става дума за Гибралтар, където ваксинираните да доста повече от населението. За България е обратното - много български граждани са ваксинирани в чужбина, а тук ги водят неваксинирани.
262
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Май на ПП и Кунчев, най-важна му е часта с: "Ще бъде ограничено и събирането и на много хора на едно място.". Очакват се протести заради скъпотията, инфлацията, липсата на храна, топло и светло! Та затова - да забраним събиранията, което означава "протестите"!
261
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 266 Аз не съм препариран и нищо ми няма бот.
260
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тук става въпрос за елементарен разум. Дали да се заразиш с вируса, който прецаква имунната то система и нанася поражения по много органи или да се ваксинират, което осигурява каква защита, макар и непълна. Страхливците се самоуспокояват, че като ме се ваксинират ще живеят вечно и от нищо няма да боледуват, а ваксините били прецаквали имунната система, защото някой от 12-те им овчари бил казал така. Те си мислят, че се умира само от ваксина.
259
3
 
15
 
! Отговори
Пепи Костов преди 1 година
На есен нито един глас в урните за ПП (Поставете противогазите)!
258
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
После да не се чудите защо Възраждане ще спечелят следващите избори, то не бяха намордници, безмислени мерки, "ваксини", плшене, иначе пуснаха ститици хиляди укри да в страната ни с безплатно здравеопазване и всичко останало, тогава нямаше проблем една мярка няма да спазвам у левоо бе.
257
2
 
7
 
! Отговори
до Реалист преди 1 година
"какъв е процента на ваксинираните в държава с 41421 напълно ваксинирани и 33670 човека население." - Това не знам къде го четеш, но само по себе си няма как да е вярно. Освен ако не са ваксинирали и 7751 умрели, което не би ме учудило между другото. Няма да се учудя и ако Ковид_зомбитата започнете да искате и от умрелите да се ваксинират, да не би случайно да ви заразят, докато минавате покрай гробищата...
256
3
 
2
 
! Отговори
До 254 преди 1 година
Между другото не е лошо да пратиш едно писмо на СЗО, че в Бг са ваксинирани на 30%, а 10% защото от тях 2/3 били само със сертификат, без реална ваксина.
255
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Куне, какво стана с датата и резултатите от ваксините? Кажи на господарите си да ги пускат вече.
254
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Реалист - Тук не става въпрос за страх от ваксината, а за елементарен разум. Дори в листовката на Модерна примерно пише, че е много вероятно да ти прецакат имунната система. Защо да си бия някакъв бъркоч в организма, заради който после може организма ми да не може да се справи с никаква болест (включително и Ковид), само за да успокоя някой страхливец като теб, че няма да го заразя, който си мисли, че се умира само от Ковид? Нали знаеш какво е СПИН? Еми ей това е и ваксината. Честито!
253
1
 
2
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Има два варианта за процента на ваксинираните в България - със или без живеещите в чужбина. Ако се включват живеещите в чужбина, трябва да се отчете колко от тях са ваксинирани в чужбина. Ако не се включват, трябва да се знае колко хора живеят в България, без тези в чужбина. Не става 30% ваксинирани на база на ваксинираните само в България от всички български граждани.
252
12
 
1
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Хайде някой от всезнайковците страхуващи се да се ваксинират да обясни какъв е процента на ваксинираните в държава с 41421 напълно ваксинирани и 33670 човека население. Може би ще вденете за какво става дума.
251
1
 
20
 
! Отговори
До 248 -Спасението е преди 1 година
Спасението ти е, всеки ден да те ваксинирам с коженият ми бустер!Имунитета ти ще е на макс,а А-нала ти ще пее! :) :) :)
250
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Реалист - Стига си повтарял, че 60-70% били ваксинирани. Между другото не е лошо да пратиш едно писмо на СЗО, че в Бг са ваксинирани 60-70%. Ще свършиш нещо полезно и може да ни оставят на мира. Иначе това са пълни глу_пости. 30% са ваксинирани официално, а от тях сигурно 2/3 са само със сертификат, без реална ваксина. Много сте малко тези, които се поддадохте на манипулацията, което е добър показател за средното ниво на интелект на българския народ. Явно на Запад са предимно "телевизори".