Ангел Кунчев: Нови мерки срещу COVID-19 до края на седмицата

Маските ще са задължителни в болниците и социалните домове
Обновена: 13 юли 2022 13:06 | 13 юли 2022 11:35, Елка Василева
432
Ангел Кунчев: Нови мерки срещу COVID-19 до края на седмицата
Снимка: архив, БГНЕС

"Мерки срещу разпространението на COVID-19 ще бъдат предложени, след като Министерският съвет приеме нов пандемичен план. Очаква се това да стане днес". Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Вероятно до края на седмицата ще се оформят конкретни предложения на национално ниво.

Още по темата
Те ще включват носене на маски в болниците, в социалните домове и за персонала в яслите.

Ще бъде ограничено и събирането и на много хора на едно място.

"Ако се приеме планът, съм в състояние до края на седмицата да направя предложение, то да се направи като заповед на министъра на здравеопазването и да го изпратим до всички институции", заяви Кунчев на брифинг.

Заболеваемостта се покачва бързо, но на този етап маски в градския транспорт и магазини ще са единствено препоръчителни, уточни Кунчев.

"В началото на вълната сме, но вие виждате, че при един вариант на вируса, който се разпространява в пъти по-бързо, нещата се променят толкова бързо и толкова неочаквано, че ние трябва да имаме готовност за всяка ситуация. Аз виждам какво става и в други страни.

В Гърция е доста по-висока заболеваемостта и както виждате, те не въвеждат кой знае какви ограничителни мерки. Никой няма да тръгне да проваля туристическия си сезон или икономиката при тази сложна и без това обстановка, но все пак, на първо място, когато се взимат решения, включително от Националната здравноосигурителна каса, трябва да мислим за здравето на хората, след това - за пестенето на средства", каза Кунчев.

10 области в страната вече са с над 100 заразени на 100 000 души. В жълто вече са оцветени и Пловдив, и Разград.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


432
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
289
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трима много близки хора починаха от тези "сополи и кихавица", както се изразяват ковидзoмбитата.
288
6
 
23
 
! Отговори
Never walk alone преди 1 година
Заради сополи и кихавица ще фалираме цели отрасли.Тихо и кротко ще си нахлузим намордниците и ще се възмущаваме по форумите
287
21
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За какъв дявол трябва да трепериш от страх от ваксиниране и да се заразиш неваксиниран с вируса с всичките последици от това - много хора умират, а оживелите имат вътрешни увреждания, които ще си влачат с години, ако не стане и по-лошо!
286
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ангел Кунчев е долнопробна платена твар. Такива са за затврора...
285
6
 
30
 
! Отговори
Never walk alone преди 1 година
Само заради замисъла да върнат маските,народа вече трябваше да е окупирал жълтите павета,ама...Измислена пандемия,измислен вирус,измислени ваксини!
284
4
 
17
 
! Отговори
svetlina преди 1 година
Само няма да ми говорите за бустерна доза ваксини и нов зелен сертификат,че няма да се имунизирам повторно в никакъв случай. 6- ти месец не мога да се съвзема от ваксина на Янсен, продължавам с алергия на горните дихателни пътища и сърбеж макар и от време на време на мястото на прилагането на ваксината. На 40-я ден след ваксината имах антитела с висока концентрация , това е достатъчно да ме предпазва и от новите щамове на този проклет вирус, поне да не карам болестта тежко.
283
2
 
7
 
! Отговори
Лекар Лондон преди 1 година
Спрете да си давате парите за лечение на онкологични заболявания в Турция, имат програма да събират по 5-6 милиарда долара на година като дават напразни надежди на онкологично болни, виски до един се връщат в ковчег, много турски лекари емигрирали в Анхлия и Германия ит режима в Анкара го казват.
282
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"След като е доказано, че ваксините работят и предпазват от Ковид-19, макар и не напълно, какво да коментираме? Отивайте и се ваксинирайте." - Кой, кога и как го е доказал? хаха Доказано е, че много хора вече не са сред живите, заради еликсирчетата, но дали помагат срещу Ковид никой не е доказал. Приказките, че го караш по-леко, защото си се ваксинирал, са приказки за бал_ъци. Откъде знаеш как щеше да го караш, ако не беше ваксиниран? Явно са решили да изчистят света от зомбита и хоп - ваксинка.
281
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно защо нормалните хора носят маски, а ковидзoмбитата носят намoрдници и пaрцали на устата?
280
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе тоя да обясни как в украйна не ги лови вирус??? Докога ще си измислят глупости. То вирус си има, ама вече не е опасен. Опасен е само там, където статистиката се контролира от.... Всички знаят пт кого.
279
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 284 Естествения имунитет е много по-добър и това е научно доказано.
278
23
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След като е доказано, че ваксините работят и предпазват от Ковид-19, макар и не напълно, какво да коментираме? Отивайте и се ваксинирайте.
277
1
 
21
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 1 година
Куне,много сте си повярвали ,и си мислите че сте над Законите и над Държавата?Ще ви удари ,удар ,ако вкарате мерки ,ще изкарате гладните хора на улицата и ще ви пометат ,никой няма да разбере къде са ви кокалите ....хора ,не се подчинявайте на тези антиконституционни мерки ,две години търпим унижение и нарушение на Правата ни и сега ли ще го допуснем?
276
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Страхливците се самоуспокояват, че като ме се ваксинират ще живеят вечно и от нищо няма да боледуват, а ваксините били прецаквали имунната система, защото някой от 12-те им овчари бил казал така." - Надявам се можеш да четеш. Надявам се си прочел листовката преди да се боцнеш. Виж тази на Модерна. Според теб овчари ли са я писали? Там черно на бяло си пише, че може да ти скапе имунната система, но кой да чете? Боцкай се още без да четеш и слушкай чичко Телевизор. Ще стигнеш далеч!хахаха
275
5
 
2
 
! Отговори
ПП преди 1 година
Как да вдигнем рейтинга да Костя преди избори и уж да не сме на власт? Даваме трибуна на нощ да наплаши и ядоса хората. Така България става русоробска уж не заради нас. А реално всички *** в едно гърне.
274
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
в Турция значи дават надежда а В германия - не, а турците с по 300 евро заплати , немците с по 3 000 евро и немците нямат техника и нищо явно по болниците , ей много сме прости българите, даже турците ни мамят, а те се славят като един от най-простите народи --*** и упорити
273
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
от години ви разправям за евтиния здравен туризъм в Турция и давали надежди, Ердоган така ги инструктира и всички се връщат в ковчег и с 50 000 евро надолу семействата им, някой с кредити
272
1
 
0
 
! Отговори
Гашо преди 1 година
И на тоя/ тая, която ми търка коментарите .. също :)
271
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние сме във война. Това вече е ясно. Войната е за нашите умове и души. Ще оцелее ли хуманизма ? За някои животът на едни човек не струва нищо. Тези хора не вярват в духовността. Те нямат такава, за да не им пречи, за да не ги гризе съвестта. Пластмасови , стерилни и бездушни. Но ако смятат , че всички трябва да станат като тях, жестоко се лъжат.
270
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
не ходете на здравен туризъм в Турция, 5има познати отидоха и починаха, на 3мата въобще не им беше лошо положението, а олатиха между 35 000 евро и 80 000 евро. Само ще ви вземат парите и дават надежда и нищо не правят, отделно още 10ина човека знам дет са отишли и те така, дето не ги познавам