Петков за COVID ситуацията: Българите ги очаква едно спокойно лято

Няма да има затваряне на бизнеси и изискване на COVID сертификат
Обновена: 14 юли 2022 11:01 | 14 юли 2022 10:35, Нели Христова
128
Петков за COVID ситуацията: Българите ги очаква едно спокойно лято

Тази сутрин извиках на среща здравните експерти. Решихме, че тази седмица ще актуализираме плана за справяне с пандемията на база изменението на закона за здравето. Изисках да има ясна предвидимост за всички и на базата на актуализирания план имаме 6 етапа, базирани отново заетост на болничните легла, заетост на интензивните легла и общи епидемични показатели.

Това заяви премиерът в оставка Кирил Петков на извънреден брифинг след дискусията със здравните представители.

"По-голямата част от България се намира в етап 0, с няколко области в етап 1. Ясно искам да заявя на всички български граждани - няма и не се предвижда да има ограничения съвързани със затваряне на бизнеси, няма изискване на COVID сертификати в страната и няма предвиждане за ограничения в движението", категоричен бе Петков.

"Искам да успокоя абсолютно всички, че следим ситуацията много внимателно, но данните показват, че българите могат да имат едно спокойно лято", допълни премиерът в оставка.

"Няма никаква революционна промяна в плана. Причината да се наложи МС да приеме нов план е ангажимента по променения закон за здравето", каза доц. Ангел Кунчев.

"Потвърждавам думите на премиера, че продължава ръста на заболяването, но той е много далеч от тези пикови стойности, които имахме преди няколко месеца. Днес случаите са със 118 по-малко, отколкото имахме вчера. Има минимално намаление и на броя на хората, приети в интензивни легла. Естествено, както и в другите страни в Европа, и у нас ще продължи увеличаването на броя на случаите. Но ако това не води до по-тежко протичане, натоварване на здравната система, не подлага под риск живота и здравето на пациентите, разбира се, ще се справим с тази ситуация", допълни още здравният експерт.

Той каза, че е рисково да се правят прогнози до какви нива ще стигне разпространението на пандемията.

"Вероятно през август ще стигнем пикови стойности и след това ще започне нормализиране. А дали ще има нова вълна, с какъв вариант, с какъв щам на есен, никой в света не може да предвиди", обясни още доц. Кунчев.

Според него ситиуацията, която имаме сега, е много по-различна от тази, която имахме преди две години, поради две причини - характеристиките на варианта на COVID, който се разпространява по-бързо, но протича по-леко, а готовността на здравната система е по-добра.

"Не очаквам драматични обрати в събития", категоричен бе доц. Кунчев.

Маските пък ще бъдат задължителни само в болници и социални заведения, обясни главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.
 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
1
 
11
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
Колко подивяло зомби трябва да е човек, за да вярва в ковид?
62
8
 
1
 
! Отговори
баче Кико преди 1 година
успокойте топката товариши, с тея 4 хилки дето ви ги пуска *** да пишете колко сте бедни сте 6 точки. имате и за газчица втечнена и за бенз а и още мятате торби с пари и давате за благотворителност и за некви операции на деца и т.н. теглете по едно бързо заемче сега докато путин преведе за следшащия месец, направете една гърцийка като мен с жената, една с либовницата, хванете парапета с две ръце и се хързулкайте. иде тежка зима...
61
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кире, ти лятото го остави мисли есента и зимата как ще се спасяваш, че този път няма прошка.
60
2
 
13
 
! Отговори
Верваме на Просто К преди 1 година
Само дето маски и бустери ги гласят и подготвят хората. Иначе всичко е наред според Кико Кикин, а Харвърд гледа и скоро може да го отлъчат от там заради прословутата си простота и тъпняяя на Кирчо.
59
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кирчо отърва кожата за изборите
58
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако беше казал истината за пЛандемията, може би още щеше да си премиер. Но ти се хвана на хорото и вместо подкрепа от народа, търсеше подкрепа от едни престъпници.
57
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали си лекар, всичко ти е ясно.
56
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изчезвай при Трюдо бе глобалист. За какъв ковид дрънкаш, защо продъкжаваш да лъжеш хората. Нямаш думата, фашист*!!
55
2
 
16
 
! Отговори
Чоко преди 1 година
Благодарение на теб ни чака едно лошо лято. Въпреки, че си освободен от парламента по волята на президента продължаваш да управляваш. Все пак той те обича и ако имаше още няколко министри като теб сега щяхме да сме цъфнали и вързали
54
1
 
19
 
! Отговори
хаха преди 1 година
спокойно лято, неспокойна есен, ужасна зима и неизвестно каква прлет..И няма да има затваряне на бизнеси или сертификати, не, хич
53
1
 
25
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Истината е ,че няма пари за отопление на училищата и други държавни институции с тая "евтина " газ... Затова трябва да се затваря зимата .Купете си компюртри за децата докато не са скочили цените заради долара...
52
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чака ги хиперинфлация и затваряне на болници които нямат лекари.
51
3
 
20
 
! Отговори
Спокойно Ми е преди 1 година
Долар - 1.96 лева, повече от Еврото, Газ - 187 лева, 600% Увеличение от Момента на Влизането на Кики и Коко във Властта, Масло от 4 лева преди 7 месеца, на 8 лева в Момента, Бензин 3.40 лева и т.н. и т.н. Спокойто ми е!
50
1
 
13
 
! Отговори
Бочко преди 1 година
Спокойно лято ... няма пари няма проблем седим си у дома в отпуската и коментирам тука...
49
1
 
15
 
! Отговори
Про100киро преди 1 година
говори за "българите ГИ чака..." така, сякаш не е българин и наблюдава нещата отстрани...Поредната пробиотична смешка, литмус, та дрънка!
48
2
 
6
 
! Отговори
абе преди 1 година
дали да му вярвам на кико ?! щот до сега какво е казал се е лъжа .
47
2
 
13
 
! Отговори
НЕ СЪМ СПОКОЕН... преди 1 година
КОГАТО КОНСУМАТОРИ НА ПИЦА С КРИСТАЛИ УПРАВЛЯВАТ БЪЛГАРИЯ....... НЕ СЪМ СПОКОЕН..
46
15
 
6
 
! Отговори
Хорър преди 1 година
Лъжат, гадовете. Заболеваемостта е много по-голяма, заради това, че джипитата не пращат болните да се тестват. Случаите не са 1000 на ден а почти 9000. През август много хора ще умрат. Целта е да се убие част от електората на Възраждане, ГЕРБ и ИТН. Традиционно интелигентните хора, завършили престижни университети като Харвард и Кембридж не боледуват и за тях няма опасност. Ако искате да се спасите - слагайте маски в градския транспорт и се ваксинирайте.
45
2
 
12
 
! Отговори
Активия преди 1 година
Това полупрестъпно правителство махна две важни забрани.Първата за сеч в гори над 100г.(за износ) и втората за дупчене за шистов газ в Житницата на България- Добружа.Иначе ползват зелените за митинги ама те зелените вече са само некви позйори и им е само мода да са зелени иначе са си обикновенни "доброволци" за протести в подкрепа на пробиотика само...
44
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой не може да бъде спокоен докато ни управляват слуги като тоя.