Новата вълна на COVID вкарва двойно повече хора в болница

Следващата седмица ще има по 2 хил. нови случая всеки ден
17 юли 2022 22:37, Нели Христова
60
Новата вълна на COVID вкарва двойно повече хора в болница
Снимка: БГНЕС

С двойно повече нуждаещи се от лечение в болница започва новата шеста вълна на пандемията от COVID-19, показват данните от националната информационна система на здравното министерство.

130 души са били приети на лечение в болници в седмицата 10-17 юли, докато за предните 7 дни са били 85 души.

Тези числа още не се доближават до рекордите, поставени при предните вълни. В същото време притеснително се наблюдава и двойно увеличение на нуждаещите се от лечение в болница в сравнение с януарския пик на заразата в България.

В момента 2% от заразените с COVID за седемдневен период влизат в болница, докато през януари са били под 1 на сто. От 23 до 30 януари например са приети 468 души, което е 0,76% от всички 61 831 заразени в същия период.

Темпът на нарастване на заразата също се увеличи през уикенда. И в неделя положителните тестове достигнаха 25% от всички направени, което не се бе случвало от края на януари тази година.

“В момента няма натиск върху здравната система”, успокои обаче главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. В понеделник предстои среща на здравните власти с директорите на големите столични болници, с районната здравна инспекция, както и със здравната каса, за да знаят кой какви легла къде може да разгърне, обясни той.

“Идеята е да не достигаме нивата от предишни вълни. Повод за оптимизъм ми дават данните, че двата варианта на омикрон са с бързо и лесно предаване, но с леко протичане. Има тежки случаи, но те са малко на фона на многото засегнати”, обясни още Кунчев пред БНР.

Да не се препълват болници и интензивни отделения, очаква и математикът проф. Николай Витанов. Той обаче прогнозира, че следващата седмица ще има по 2 хил. нови случая всеки ден.

“Не се очаква да достигнем повече от 4500 случая на ден, и то за няколко дни. Това ще е към края на първата седмица на август”, каза още Витанов. След това се очаквало броят на заразените да тръгне надолу.

Въпреки че подвариантът ВА.5 се изкарва по-леко, отсега да започне носенето на маски в градския транспорт и големите магазини, препоръчват вирусолози и имунолози. Макар тази мярка да не е заложена все още от управляващите, специалистите настояват хората да носят предпазни средства. Носенето на маски като противоепидемична мярка е предвидено за етап 1 от общо 5 от Националния оперативен план за справяне с пандемията, който управляващите приеха преди дни.

“Трябва да сме много внимателни с поведението си, програмата на правителството за контрола на пандемията е съвсем правилна, но трябва още отсега да започне носенето на маски в градския транспорт и търговските центрове”, обясни имунологът акад. Богдан Петрунов пред БНТ.

Разрастването на заразата върна и интереса към ваксините срещу COVID. Близо 17 хил. дози са поставени за миналата седмица, което е с 6500 повече от предходната. Макар увеличението на битите ваксини да е около 5 пъти, все още само 30% от населението са ваксинирани.

Всеки, който е в рисковата група, да си постави бустер, съветват медиците. За втория бустер е важно да са минали 4 месеца от първия. За възрастни хора и хора с хронични заболявания е препоръчително да си поставят четвърта доза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що лъжете бе??????
33
1
 
28
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Ходих скоро на лекар и му викам, че имам храчки от месец, два... Той ми вика ковид, дай да те тествам. Абе я бягай от тука за едни храчки да ме вкарваш в статистика. Аааа и как тъй вече те тестват на място за има няма 7 лв, а беше сто... Страшни са, ей. Чудят се вече как още да ни лъжат.
32
2
 
24
 
! Отговори
ам'чи тъй де преди 1 година
Е то ако не вкарва двойно повече в болниците, каква вълна е тогава и за какво са се напъвали да ръсят отгоре?!
31
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нова вълна на медийните лъжи.
30
2
 
36
 
! Отговори
Xaxa преди 1 година
Набучените да стягат гащите. Останалите нормални хора не ги интересува медийната "пандемия".
29
1
 
7
 
! Отговори
лонг вакс спайк преди 1 година
https://doi.org/10.21203/rs.3.rs-1844677/v1 - spike протеина от ваксинацията изглежда е "основен фактор" за симптоми, подобни на тези на Long Covid след ваксинация, и освен това, като се има предвид, че spike протеинът "сам по себе си, доставен чрез ваксинация, може да предизвика подобни патологични характеристики", той може да е "основен фактор" за симптомите на Long Covid и след инфекция. Дори след инфекция може да е причинен или удължен от spike протеина от ваксината, а не от инфекцията
28
2
 
21
 
! Отговори
Усложнения от вакси преди 1 година
Професор Harald Mates от клиниката Charite в Берлин. При проучване на 40 000 ваксинирани, осем от всеки 1000 ваксинирани се бори с тежко ПОСТВАКСИНАЛНО усложнение. Това е 40 пъти повече от досега зафиксираните усложнения. Според професора, аналогични са резултатите в Швеция, Израел и Канада. Подобни са резултатите, дори и от собствените изследвания на производителите на ваксините.
27
1
 
11
 
! Отговори
Alex преди 1 година
Stiga s tezi Gluposti kato Pandemia tova e Smeshno Pak li zapochvate, horata sa otkachili Kogato nosish maska si vredush mnogo poveche
26
2
 
28
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
Еха, пак ще има цирк! Много се кефя на самоубийците които си инжектират ....някакви неща. Точно това има в тези спринцовки - някакви неща.
25
1
 
36
 
! Отговори
до ковидиoтите преди 1 година
Колкото повече се бодете, толкова по-зле ставате.
24
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сестра ми си сложи ваксините, а аз бях категорично против тях. Боледувахме по едно и също време. Аз го изкарах леко, а тя, ваксинираната по - тежко от мен. Във ваксините няма нищо, което да възпрепятства вируса. Поне да биеха мултивитамини на хората.
23
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ковид не ходи по хората, ходи по овцете!
22
0
 
33
 
! Отговори
Истина преди 1 година
След второто изкарване се убедих лично в две неща - ваксината предпазва точно 0 от заразяване, ваксината натоварва организма и може да утежни изкарването на вируса. За мен няма обяснени защо ако ваксината уж помага то след нея не само се заразих, но изкарах по- тежко уж по- лекия щам??? Ще се радвам някой от така наречените експерти да излезе и да ми обясни - всичко имам документирано с купища изследвания от двете боледувания .
21
0
 
28
 
! Отговори
Истина преди 1 година
Като чуя за ваксина и побеснявам. През 2020 изкарах първия щам на Ковид / уж най- смъртоносния / - изкарах леко, с продължителен пост Ковид синдром, но никакви отклонения в изследванията и почти никакви симптоми. През 2021 Декември след дълго колебание си поставих ваксина / Модерна/ - в началото на Март само два месеца по- късно и при наличие на най- висок титър на антитела се заразих с уж лекия Омикрон. Изкарах по- тежко от първия път, с безброй странични ефекти - отклонения в изследванията
20
0
 
29
 
! Отговори
Обективен преди 1 година
Само тоягата ще ви оправи вас, престъпници долни!
19
4
 
27
 
! Отговори
Gregory House, MD преди 1 година
Нали имаше един генерал в есесовска (черна униформа) с плешиво теме, очила и изцъклен поглед който ни обещаваше че "яко ще се мре"?Забравихте ли го? Е, измряхте ли яко?Аз познавам наистина починали от КОВИД, Бог да ги прости, но хладилни камиони с трупове? Хайде стига!Володимир Зеленски беше приготвил цели влакови композиции с хладилни вагони за труповете на руските солдати във войната!А сега доколкото знам е плъзнала зараза от холера заради лошата хигиена в Украйна!Не е КОВИД проблем!
18
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин като натисне копчето и ковида ще се изпари. Украинците дето напълниха Европа защо не ги проверяваха с какво са заразени от лабораториите там, какъв ковид мъката
17
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А защо не се кахърят така за хората болни от рак, защо не полагат грижи за тях. Те са оставени сами и само на всеки следващ телк им намаляват процента. С този ковид психясват хората, тук доктори няма, само търговци, малкия процент от истински доктори е плашещ, това не е здравеопазване.
16
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ako требе да се плашим, кажете го направо.
15
1
 
21
 
! Отговори
до 13 преди 1 година
Така е. Но това се дължи и на доста от ваксинираните. Този вариант на вируса е в гърлото. Разпространява се бързо понеже е и в носоглътката. Не го карат тежко хората със защита. Повечето от хората изкараха друг щам и имат клетъчна памет.Аз нямам намерите да споря. Като цяло сте прав/а.Но без армията от вече прекарали вируса няма да е същото. Все пак хората имат някаква култура да се пазят. Както се казва свикнаха и с психологическата бариера.Страхът е по-силен от тока.Сега не се страхуват много.