Новата вълна на COVID вкарва двойно повече хора в болница

Следващата седмица ще има по 2 хил. нови случая всеки ден
17 юли 2022 22:37, Нели Христова
60
Новата вълна на COVID вкарва двойно повече хора в болница
Снимка: БГНЕС

С двойно повече нуждаещи се от лечение в болница започва новата шеста вълна на пандемията от COVID-19, показват данните от националната информационна система на здравното министерство.

130 души са били приети на лечение в болници в седмицата 10-17 юли, докато за предните 7 дни са били 85 души.

Тези числа още не се доближават до рекордите, поставени при предните вълни. В същото време притеснително се наблюдава и двойно увеличение на нуждаещите се от лечение в болница в сравнение с януарския пик на заразата в България.

В момента 2% от заразените с COVID за седемдневен период влизат в болница, докато през януари са били под 1 на сто. От 23 до 30 януари например са приети 468 души, което е 0,76% от всички 61 831 заразени в същия период.

Темпът на нарастване на заразата също се увеличи през уикенда. И в неделя положителните тестове достигнаха 25% от всички направени, което не се бе случвало от края на януари тази година.

“В момента няма натиск върху здравната система”, успокои обаче главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. В понеделник предстои среща на здравните власти с директорите на големите столични болници, с районната здравна инспекция, както и със здравната каса, за да знаят кой какви легла къде може да разгърне, обясни той.

“Идеята е да не достигаме нивата от предишни вълни. Повод за оптимизъм ми дават данните, че двата варианта на омикрон са с бързо и лесно предаване, но с леко протичане. Има тежки случаи, но те са малко на фона на многото засегнати”, обясни още Кунчев пред БНР.

Да не се препълват болници и интензивни отделения, очаква и математикът проф. Николай Витанов. Той обаче прогнозира, че следващата седмица ще има по 2 хил. нови случая всеки ден.

“Не се очаква да достигнем повече от 4500 случая на ден, и то за няколко дни. Това ще е към края на първата седмица на август”, каза още Витанов. След това се очаквало броят на заразените да тръгне надолу.

Въпреки че подвариантът ВА.5 се изкарва по-леко, отсега да започне носенето на маски в градския транспорт и големите магазини, препоръчват вирусолози и имунолози. Макар тази мярка да не е заложена все още от управляващите, специалистите настояват хората да носят предпазни средства. Носенето на маски като противоепидемична мярка е предвидено за етап 1 от общо 5 от Националния оперативен план за справяне с пандемията, който управляващите приеха преди дни.

“Трябва да сме много внимателни с поведението си, програмата на правителството за контрола на пандемията е съвсем правилна, но трябва още отсега да започне носенето на маски в градския транспорт и търговските центрове”, обясни имунологът акад. Богдан Петрунов пред БНТ.

Разрастването на заразата върна и интереса към ваксините срещу COVID. Близо 17 хил. дози са поставени за миналата седмица, което е с 6500 повече от предходната. Макар увеличението на битите ваксини да е около 5 пъти, все още само 30% от населението са ваксинирани.

Всеки, който е в рисковата група, да си постави бустер, съветват медиците. За втория бустер е важно да са минали 4 месеца от първия. За възрастни хора и хора с хронични заболявания е препоръчително да си поставят четвърта доза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
6
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Промяната Почина. Кирчо купуваше кандидати за ваксина със 70 лв. Не можа да накупи на едро хората. После купуваше депутати. Отново не успя. А уж бил търговец, продавал пробиотици и земя. За нищо не става. Нито е търговец, нито е политик. Какво очаквате и от Нинова, където се подиграваше на вируса, а като кихна за 1 час я настаниха във ВМИ,в деня когато човек почина на стълбите пред болница, че нямаше места да го приемат. Те са мащеха за народа.
13
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не се траете повече, вашата жажда за контрол и власт над нашия живот ще ескалира, и когато последната капка прелее за вас няма да има къде да се скриете, няма да има мир, няма да има покой, Бог да се смили над душите Ви, защото ние няма. Тиранията заслужава само едно, Sic semper tyrannis
12
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 6 "В България са над 15000 активните" и като са 15000 активните, какво ти говори това дза изключително леката настинка с която ни побъркаха?? При чумната пандемия дали е имало много "скрита заболяемост"??
11
10
 
38
 
! Отговори
Вьзмутен преди 1 година
Просто не ми дадоха избор освен да гласувам за вьзраждане
10
6
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вече втора година игнорирам пландемията и доколкото е възможно "мерките", време е да прекратим този фарс!
9
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички овцее да навият ръкавите ще правим пачки.
8
4
 
31
 
! Отговори
Дц Тромб преди 1 година
Да пребьде свети кунчо и неговият свети бустер амин всички за ваксаТрябва да се правят пари
7
9
 
15
 
! Отговори
До 6 преди 1 година
Реално сега има много скрита заболеваемост. В България са над 15000 активните. Но повечето не се тестват и го карат като хрема. Влизат в болница само хора със странични заболявания. Хората не се тестват понеже 7 дни е карантината в България и като са на надница, не смеят да кажат, че са болни. Кашлят си в автобусите в Пловдив. А днес на пазара един човек чак се задави от кашлица, ама тръгнал на пазар. Луда работа.
6
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Болест като всяка друга. И от други болести се умира. Даже повече. Ама за това стъкмистика не публикувате,а ???И от грип се умира и се лежи в болница. Ако ще зомбирате наивници - сори, малко са навитаците вече! Хагахахаха
5
4
 
35
 
! Отговори
Витанов преди 1 година
Прогнозирам -10 000 заразени на ден ако няма троен бустерПодкрепяйте ме бе кинтите от предишният ковид транш свьршихаЧакаме нови
4
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Испания не е така. Хората там ходят на работа без карантина, заразени, болнични не дават. Казват им, че болнични се дават само на много тежко болните. Другите заразени да ходят с маски на работа. Зет ми е испанец. Проверете ако не вярвате, че ходят с вируса на работа! Там всички са ваксинирани..в болниците не се влиза от този щам.
3
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига с тоя ковид бре! А колко хора са в болница със сърдечни и онкологични заболявания и диабет????? Ай стига с тая измишльотина!
2
3
 
21
 
! Отговори
Джамбазки преди 1 година
Ако хората не си бият по 3 бустера наведнъж, следващата седмица ще има по 20 000 хиляди в болница на ден. Все ки за различно нещо, но важното е да си бием ваксина! само ваксините помагат!
1
2
 
28
 
! Отговори
Дгд преди 1 година
Под вода