Китай оттегля обещанието си да не изпраща войски в Тайван

Тайпе живее под заплахата от китайска инвазия от 1949 г. насам
10 авг 2022 22:05, Йоана Цонева
184
Китай оттегля обещанието си да не изпраща войски в Тайван
Снимка: БГНЕС

Китай оттегля обещанието си да не изпраща войски или администратори в Тайван, ако поеме контрола над острова, стана ясно от официален документ в сряда, което е знак за решението на президента Си Дзинпин да предостави по-малка автономия от предложената преди това, предаде "Ройтерс".

Бялата книга на Китай, относно позицията му по отношение на самоуправляващия се Тайван, следва дни на безпрецедентни китайски военни учения в близост до острова, който Пекин обявява за своя територия. Те са в знак на протест срещу посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси миналата седмица.

В две предишни бели книги за Тайван, през 1993 г. и 2000 г., Китай беше заявил, че "няма да изпраща войски или административен персонал, които да бъдат базирани в Тайван", след като постигне това, което Пекин нарича "обединение".

Тази реплика, целяща да увери Тайван, че ще се радва на автономия, след като се превърне в специален административен район на Китай, не фигурира в последната бяла книга.

Управляващата китайска комунистическа партия предложи Тайван да се върне под нейно управление по модела "една държава, две системи", подобен на формулата, по която бившата британска колония Хонконг се върна под китайско управление през 1997 г.

Това би предложило известна автономия на демократично управлявания Тайван, за да се запазят частично неговите социални и политически системи.

Всички основни тайвански политически партии отхвърлиха предложението за "една държава, две системи" и според проучванията на общественото мнение то не се ползва с почти никаква обществена подкрепа. Правителството на Тайван твърди, че само народът на острова може да реши своето бъдеще.

Още по темата
В последната Бяла книга от 2000 г. липсва и ред, който гласи, че "всичко може да бъде договорено", стига Тайван да приеме, че има само един Китай и да не търси независимост.

Тайванският съвет по въпросите на континенталната част на страната осъди Бялата книга, като заяви, че тя е "пълна с лъжи на пожелания и пренебрегва фактите" и че Република Китай - официалното име на Тайван - е суверенна държава.

"Единствено 23-милионното население на Тайван има право да решава за бъдещето на Тайван и то никога няма да приеме резултат, определен от автократичен режим."

Актуализираната бяла книга е озаглавена "Тайванският въпрос и обединението на Китай в новата ера". "Новата ера" е термин, който обикновено се свързва с управлението на Си. Очаква се Си да си осигури трети мандат на конгреса на Комунистическата партия по-късно тази година.

Тайван живее под заплахата от китайска инвазия от 1949 г., когато победеното правителство на Република Китай бяга на острова, след като комунистическата партия на Мао Дзедун печели гражданската война.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Някой си Вече видяхме :))) Или като всички комунисти, говориш пак за "светлото бъдеще"? :)))
66
0
 
1
 
! Отговори
Някой си преди 1 година
До 95 Ще видим!-:)))
65
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Тайпе живее под заплахата от китайска инвазия от 1949 г. насам" - не може да има китайска инвазия в Тайван, защото Тайван е част от Китай, и това е признато от цялата международна общност.
64
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ е империята на злото. Те са тумора на човешката цивилизация!
63
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 92 "А Ирак и Аганистан решиха, че искат окопационнисили, нали?" Населението и на Ирак и на Афганстан се МОЛЕШЕ на американците да не се изтеглят. В момента в Афганистан имат ГЛАД, благодарение на управлението на талибаните. Положението в Ирак не е много по-добро, благодарение на проиранските милиции, шетащи в страната. САЩ бяха единствения гарант за живота на нормланите хора на тези места.
62
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Някой си Той вече отстъпи. :)))
61
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 86 "А и какво? Имали учение, свършило е" Казаха, че започват нови, непосредствно след старите .... :))))
60
1
 
3
 
! Отговори
Някой си преди 1 година
Този път Китай Няма да отстъпи на САЩ!-:)))И ще си вземе своето!
59
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 88 И това го предвидих, че ще се направиш на още по-ударен, само и само да не е това, което е казано. Жалка работа. То какво ти и остава?
58
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Приходите на Русия във валута за първата половина на тази година са се удвоили в сравнение с първото полугодие на миналата година.
57
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 80 "Кога, някой, някога е пиртал обикновенните хора?" Ами, щом е "същото" бягай в тия държави, бе, другарю, но още отсега знам, че ще вземеш да ми обясняваш защо "няма как " да стане. Поне като те разкриват за 5 секунди си трай, защото само се излагаш.
56
1
 
2
 
! Отговори
ЦСКАр преди 1 година
Тва не е медия. Коментари ни. На нас и на троловете се филтрират. Познайте в коя позла. В полза дебелите черво на Петър Волгин,Вежди Рашидов и Христо Мутафчиев.НЕБУДИТЕЛИАОБИКНОВЕНИ5УТКИ!!!!!!!
55
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви комунистически простотии пишат "медиите" в България. Китай днес пак даде на задна и се отказа от ученията си. Червените пудели клекнаха за пореден път, а тук ги изкарват тигри.
54
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тсйванците са съмнителни доколко са против Китай.Попринцип те също са Кан и мразят друтите така че са като Хонг Конг които съботираха предишната власт и искаха с Китяй.Изобщо европейците не се научиха че нямат работа в Азия ония са си различни и не ни приемат
53
0
 
0
 
! Отговори
ЦСКАр преди 1 година
By трият коментарите против 5утка7я Московска !!!! Така ли е бл9дове!
52
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Мдааа "А дали жинеещите обикновенш хора от Тайван искат да бъдат под налъма на Китай?" Както обикновено, дикаторите в дикатурите знаят най-добре, коео е най-добре за хората, дори когато хората са на противоположното мнение.
51
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Сащ имаше и по умни европейски мигранти но във власта са само некадърници ор итялиански произход какво да очакваме тия нямат акъл
50
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По принцип изнасянето на производството в Азия си беше голяма грешка. Това беше продиктувано от алчност. Но сега ще си плащат за това.
49
0
 
2
 
! Отговори
До 68 преди 1 година
Не е заради това де жилите като Гейтс Безос Мъск скочиха на Тръмп че ако върнв производството щели да губят.Сащ нямат единна политика и тн всичко се управлява от шепа мало умни милярдери които са държава в държавата.
48
2
 
3
 
! Отговори
Мдааа преди 1 година
А дали жинеещите обикновенш хора от Тайван искат да бъдат под налъма на Китай?