Колкото по-мръсен е въздухът, толкова по-тежък е COVID-19

Рискът от болнично лечение е с 19% повече
18
Колкото по-мръсен е въздухът, толкова по-тежък е COVID-19
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Дългото излагане на замърсен въздух е свързано с повишен риск от развитие на тежка инфекция от КОВИД-19 и дори смърт, установи проучване на изследователи под ръководството на Института по глобално здраве в Барселона, Испания, цитирано от "МедикълЕкспрес".

Изследването, публикувано в "Нейчър комюникейшънс", е въз основа на здравни данни от четири милиона души в Каталуния през 2020 г., когато в автономната област има най-много случаи на инфекцията от новия коронавирус.

Учените са определили средните годишни нива на фини прахови частици (PM2.5, азотен двуокис (NO2), черен въглерод (BC) и озон в районите по местоживеене на всеки от участниците в изследването.  Събрани са данни и за тежките случаи на КОВИД-19 през 2020 г., с брой хоспитализации и настаняване в реанимация, продължителност на болничния престой и свързани с инфекцията смъртни случаи. Анализът на данните сочи, че излагането на повишени нива на фини прахови частици е свързано с 19 на сто ръст в хоспитализациите, повишеното излагане на азотен двуокис е свързано с 42 на сто ръст в настаняване в реанимация, а увеличените нива на черен въглерод във въздуха се свързват с 6 на сто ръст на смъртните случаи.

Резултатите сочат колко е важно да се намалят нивата на замърсяване на въздуха, за да се подобри общото здраве на населението и в частност за намаляване на случаите на тежки и остри дихателни инфекции, каза Отавио Ранцани от Института по глобално здраве в Барселона и водещ автор на изследването. /БТА, Антоанета Маркова/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: коронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
3
 
0
 
! Отговори
Фъфлофку преди 10 месеца
Аз ако гърмя в офисаще стане по смъртоносно. Това е ясно но как вируса се свързва с пръцкоча и става по злобен не знам.
15
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Какво общо има мръсният въздух с китайския прилеп? Или там, нещо си измислено, колкото да се поддържа лъжата..майтап.
14
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Вече се чудят какво причини да измислят заради голямата смъртност при ваксинираните евроатлантически гейове
13
0
 
10
 
! Отговори
Кольо преди 10 месеца
Значи когато не бяхме в ЕС и НАТО и не се пръскаше МАСОВО из цяла България + нямаше ГМО храни + нямаше толкова токсични "лекарства и вапцини" + нямаше гсм инфраструктура + нямаше отровата за мишки ФЛУОРИД във водата питейната и т.н. = НЯМАШЕ ТОЛКОВА БОЛНИ и УВРЕДЕНИ БЪЛГАРИ !!!!
12
1
 
7
 
! Отговори
Граню Грантев преди 10 месеца
Стига сте ревали, докато има парици и файда ще ви занимаваме с Ковид, като няма потоци е зелено ще има за друго, коректно гладно нема!
11
4
 
6
 
! Отговори
Екоцид преди 10 месеца
Ковида го има в учебниците по медицина още от 60 те години,това което се появи тия години е синдрим на придубита имунна недостатъчност вследствие на замърсена околна среда .Тежките метали от въздуха и финните прахови частици убиват имунната система и така безобидни за човека в миналото вируси сега стават смъртоносни.
10
1
 
2
 
! Отговори
до 8 преди 10 месеца
Значи живееш в нямаква друга, виртуална действителност. Явно много малко хора познаваш. Май и себе си не познаваш.
9
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Всички хора сме грешни, ама някои са и сгрешени. Смайват ме хора, които реагират с "глупости" на споделянето на всякакви факти. Вторачили са се в пъпа си и мислят, че са центъра на света. Затова и в тая страна изобщо не могат да се управляват рискови ситуации. Докато не се надоговедим хубаво, няма да кандисаме.
8
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Щом всеки, който познавам и с когото съм имал някакъв контакт за да мога да попитам, е изкарал КОВИД НАСТИНКАТА ЛЕКО, ЗНАЧИ КОВИД Е ИЗМАМА! Казва се статистика на колективно ниво, нали!
7
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Пропагандаторке, не вървиш вече. Заминавай при Бау, Германеца и Златена. Издънихте се с некадърната ви пропаганда. Аре, чупка.
6
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Статистика се прави на колективно ниво. Смайват ме някои, които твърдят така, "щом аз съм го изкарал леко, значи ковид е измама". То бива бива неграмотност, но някои са просто природно недоразумение.
5
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ковид е измама. Наказанието предстои.
4
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 1 в селата въздуха не е по-чист от колкото в София, ако в селото се отопляват на твърдо гориво повярвай ми не диша по-чист въздух от другите
3
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Хахахаааа, хванах се
2
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Още не мога да хвана каква е насоката на периодичната пропаганда за прахови частици? Вероятно пак ще са автомобилите накрая? Голям проблем е възможността за свободно придвижване. Автомобилите и оръжията - най-големите проблеми на глобалистките поробители на човечеството.
1
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Глупости. Изкарах го безсимптомно, а живея в центъра на София. Моя позната, по-млада от мен с 15 години, живееща на село почина.