Българският антиваксър с 15% представителност, вдига шум като за 115%

Създадоха нов сайт за ваксините у нас
Обновена: 25 сеп 2023 17:35 | 25 сеп 2023 17:30, Стела Стоянова
306
Българският антиваксър с 15% представителност, вдига шум като за 115%
Снимка БГНЕС, архив

Министерството на здравеопазването създаде специализиран сайт за имунизациите в България.

Той бе представен по време на семинар за журналисти "Ваксини и ваксинопрофилактика". "В българското общество се очертават пет клъстера в отношението към ваксините. Около 25% са твърдите привърженици на ваксините, около 20% са скептици, които могат да бъдат повлияни чрез целенасочени послания и едва около 12% са твърдите антиваксъри". Това заяви заместник-здравният министър доц. Михаил Околийски.

"Българският антиваксър с 15% представителност вдига шум като за 115%. Нашето оръжие да се борим с това, за съжаление не е науката. Решението дали да се ваксинираш е емоционално, а не рационално. Хората трябва да разберат, че ваксинацията е за тяхно добро – разберат ли го, те ще го направят“, посочи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, пише БГНЕС.

Още по темата

За целите на новия сайт на МЗ е използвана платформата "Плюс мен" - https://plusmen.bg/, която беше пусната по време на пандемията, за да предоставя информация за ваксините срещу COVID-19. Актуализираният портал представя данни за задължителните и препоръчителни имунизации, всяко едно от заболяванията, срещу които са насочени ваксините, както и Националните програми за ваксинация, които се реализират в България. В сайта могат да бъдат намерени отговори на най-често задаваните въпроси и опровержение на най-разпространените митове, свързани с ваксините.

На семинара бе представено и проучване на УНИЦЕФ по поръчка на Министерството на здравеопазването "Нагласи към прилагането на българския имунизационен календар при деца". Според резултатите 61% от родителите на деца до 4 г., са в подкрепа на задължителните ваксини и биха поставили всички и дори допълнителни ваксини. По отношение на общопрактикуващите лекари, 83,7% от тях се обединяват около мнението, че ваксините от имунизационния календар на децата на възраст от 0 до 6 г. трябва да останат задължителни.

По време на семинара д-р Кремена Пармакова, Дирекция "Опазване на общественото здраве и здравен контрол" към МЗ обяви, че вече е започнало приложението на новата ваксина - Gardasil 9 по Националната програма за профилактика на рака на маточната шийка. Така момичета от 10 навършени до 13 години 11 месеца и 29 дни, могат да получат безплатно ваксина срещу човешки папилома вирус (HPV). За изграждане на ефективна защита е необходимо да се поставят две дози. Досега по Програмата се осигуряваха безплатно ваксините Gardasil. "Всяка трета жена в България между 14 и 55 г. е носителка на HPV инфекция", посочи д-р Пармакова и допълни, че най-сигурният начин за превенция срещу човешките папилома вируси, е ваксинацията.

На форума стана ясно, че от сряда /27 септември/ започва приложението на новата адаптирана ваксина срещу XBB-варианта на COVID-19. В Регионалните здравни инспекции вече са разпределени 80 000 дози. Ваксините са предназначени за лица над 12 г., а през идната седмица се очаква и доставка на ваксини за деца между 6 м. и 11 г.

Д-р Радосвета Филипова, Дирекция "Опазване на общественото здраве и здравен контрол" към МЗ, заяви че по Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип и пневмококовите инфекции при лица на и над 65 г., тази година е осигурено финансиране на 370 544 ваксини срещу грип. През следващите 3 години броят им постепенно ще се увеличава, като целта е през 2026 г. да бъде постигнат 35% обхват на целевата група.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


306
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
254
4
 
27
 
! Отговори
Крадецът вика... преди 7 месеца
Поговорката "крадецът вика: дръжте крадеца" явно много се харесва на манипулаторите в последно време. Няма кой да ви се върже. Хората не са против ваксините ПО ПРИНЦИП, а против онези течности, които НЕ БЯХА ВАКСИНИ и които ни ПРИНУЖДАВАХА да си бием. Ваксините трябваше да предпазват от заразяване-не го правиха. Трябваше да предпазват от предаване-не го правиха. Трябваше да има по-леки симптоми-не. А вече се виждат последиците. При САМО реклама на "ваксините" и 0 за другите. Извод? Виж началото!
253
5
 
17
 
! Отговори
Вал преди 7 месеца
Аз не мога да разбера какво е това църкане за наночипове, експериментални течности, петджита и прочее. Не съм видял един от тия вгъзрожденски кречетала дето да не тъпче сладко мазно, да не се налива с алкохол и да не пуши като разпран. Ползват си тялото като кош за *** щото нали учените са *** и нема да ги слушаме. Затва и пукват на по 40-50, затлъстели кат прасета. По селата и малките градове е пълно с такива, селски бачкери, прости като гъбена спора.
252
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
фармафията иска още милиончета за ваксини
251
9
 
3
 
! Отговори
Аре чао преди 7 месеца
Тролчето от предизборния щаб с ВПН на застъпи на смяна за 5 мин кометар с 13 плюса и един минус стана на 13/14 ...
250
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Пет съм си сложила с цел да се отърва. Сега ще ида и за шеста. Целта ми е да се отърва от живота, без да прибягвам до традиционните методи за това. Нищо ми няма още, а от петата минаха точно 11 месеца. Даже последната в РЗИ не искаха да ми я сложат, та ходих и платих 10 лв в частна болница. Колко още да чакам... Баща ми, неваксиниран, почина преди три месеца, аз още се занимавам с тия щуротии тука. Писала съм тук и преди. Сериозно, колко още да чакам, че взе да става много тегаво вече?
249
11
 
5
 
! Отговори
Пена преди 7 месеца
БГ антиваксъра се познава защото той най-обича Путин и след него чичо Адолф!
248
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ей, лоши антоваксъри значи. Да не искат супер мега гига здравословната еаксинка против ковид. Какви глупави хора значи. Така да бягат пт хубавото. Хората милиарди направиха пт тези ваксини, вие не та не. Лоши антиваксъри. Лоши! :-)
247
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Е то аз не съм и видял някой да се е самоопределил като *** ама е пълно с такива.
246
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Струва ми се дискриминативно, определянето на група хора "антиваксъри", още повече че те не се определят като такива!
245
9
 
13
 
! Отговори
Защо падна Бойко преди 7 месеца
Истината е ,че ГЕРБ загубиха властта не заради фотошопа с чемеджето ,а заради зверския локдаун дето не пускаха хората дори до парка и гората с полицейски постове по горските пътища . А тия ПП ако им дадат знак за нова "пандемия" няма ни пускат дори и по терасите да излизаме да знаете.
244
17
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Бг не иска иРНК ваксина срещу COVID-19 или друго, старите, нормални, няма проблем докато ги има. Това не е антиваксърство.
243
16
 
19
 
! Отговори
Смешно е преди 7 месеца
Бре! Къв зор имате да ни набодат като вие вече сте се наболи и спасили? Айде слагайте си абокати ако искате,на мен не ме замесвайте!
242
17
 
24
 
! Отговори
Само Мангъров преди 7 месеца
Ангел Кунчев завършва 1985г и веднага почва работа в ХЕИ Хасково до 2001 е там после се мести в МЗ пак ХЕИ, но към министерството после става там директор цял живот е бил само на бюро пациетни не е преглеждал и дори не е виждал пациенти освен докато е бил студент преди 1985г.Не е напускал креслото в офиса си в МЗ и ХЕИ . Не е поставял дори и една ваксина ,от къде има самочуствие на експерт ? За Разлика от него Мангъров е работил само с пациенти от 1983г насам , специализирал е в Токио и САЩ...
241
19
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Българският антиваксър, без значение съгласни ли сте с него, харесвате ли го или не и т.н., е мнозинството от българските граждани... по една проста статистика, а именно -- мнозинството не се ваксинира против ковид. Същото това мнозинство не гласува.. Ваксърите са реалните маргинали и малцинство. А Сглобката е малцинство от малцинството... така че заглавието на статията е истина единствено до колкото се отнася към марионетната "Сглобка" и техните поддръжници, но не и към тихото мнозинство.
240
18
 
13
 
! Отговори
Хемус преди 7 месеца
Да разбираме ли,че Украйна отиде на *** и се чудим с какво да отвличаме вниманието!Ковида не е модерен,да измислят нещо с извънземни провокации!Между другото Косово е Сърбия
239
17
 
12
 
! Отговори
До олигофрен 244 преди 7 месеца
Страхлива *** си, че бързаш да си боднеш нещо да`н вземеш да пукнеш от нещо дето не си го срещнал и не е доказано. Бодеш се от страх. Тези дето не се бодат са 1000 пъти по-умни от теб. Само маймуните участват в експерименти.
238
17
 
10
 
! Отговори
За 30 сребърника ли? преди 7 месеца
Този парашутист след като е завършил е бил само по разни инспекции и мистерски кабинети не е работил никога с пациенти чиста калинка и от проценти разбира .
237
18
 
12
 
! Отговори
Груйо Михалов преди 7 месеца
Смъртността в Германия нарастна с 37% , а в България и Румъния си е същата ,това говори ли ви нещо ? Иначе си бием ваксини ,но от старите дето са разработвани и изпитвани по над 5 години минимум...
236
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Стъкмистика като за пред Посолството. Ама нещо не излизат стоте процента.
235
17
 
14
 
! Отговори
Падаря преди 7 месеца
Бия си всякакви ваксини, но 19 ката не я искам особенно както я налагаха насила в противовес на човешките права и конституцията !