Българският антиваксър с 15% представителност, вдига шум като за 115%

Създадоха нов сайт за ваксините у нас
Обновена: 25 сеп 2023 17:35 | 25 сеп 2023 17:30, Стела Стоянова
306
Българският антиваксър с 15% представителност, вдига шум като за 115%
Снимка БГНЕС, архив

Министерството на здравеопазването създаде специализиран сайт за имунизациите в България.

Той бе представен по време на семинар за журналисти "Ваксини и ваксинопрофилактика". "В българското общество се очертават пет клъстера в отношението към ваксините. Около 25% са твърдите привърженици на ваксините, около 20% са скептици, които могат да бъдат повлияни чрез целенасочени послания и едва около 12% са твърдите антиваксъри". Това заяви заместник-здравният министър доц. Михаил Околийски.

"Българският антиваксър с 15% представителност вдига шум като за 115%. Нашето оръжие да се борим с това, за съжаление не е науката. Решението дали да се ваксинираш е емоционално, а не рационално. Хората трябва да разберат, че ваксинацията е за тяхно добро – разберат ли го, те ще го направят“, посочи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, пише БГНЕС.

Още по темата

За целите на новия сайт на МЗ е използвана платформата "Плюс мен" - https://plusmen.bg/, която беше пусната по време на пандемията, за да предоставя информация за ваксините срещу COVID-19. Актуализираният портал представя данни за задължителните и препоръчителни имунизации, всяко едно от заболяванията, срещу които са насочени ваксините, както и Националните програми за ваксинация, които се реализират в България. В сайта могат да бъдат намерени отговори на най-често задаваните въпроси и опровержение на най-разпространените митове, свързани с ваксините.

На семинара бе представено и проучване на УНИЦЕФ по поръчка на Министерството на здравеопазването "Нагласи към прилагането на българския имунизационен календар при деца". Според резултатите 61% от родителите на деца до 4 г., са в подкрепа на задължителните ваксини и биха поставили всички и дори допълнителни ваксини. По отношение на общопрактикуващите лекари, 83,7% от тях се обединяват около мнението, че ваксините от имунизационния календар на децата на възраст от 0 до 6 г. трябва да останат задължителни.

По време на семинара д-р Кремена Пармакова, Дирекция "Опазване на общественото здраве и здравен контрол" към МЗ обяви, че вече е започнало приложението на новата ваксина - Gardasil 9 по Националната програма за профилактика на рака на маточната шийка. Така момичета от 10 навършени до 13 години 11 месеца и 29 дни, могат да получат безплатно ваксина срещу човешки папилома вирус (HPV). За изграждане на ефективна защита е необходимо да се поставят две дози. Досега по Програмата се осигуряваха безплатно ваксините Gardasil. "Всяка трета жена в България между 14 и 55 г. е носителка на HPV инфекция", посочи д-р Пармакова и допълни, че най-сигурният начин за превенция срещу човешките папилома вируси, е ваксинацията.

На форума стана ясно, че от сряда /27 септември/ започва приложението на новата адаптирана ваксина срещу XBB-варианта на COVID-19. В Регионалните здравни инспекции вече са разпределени 80 000 дози. Ваксините са предназначени за лица над 12 г., а през идната седмица се очаква и доставка на ваксини за деца между 6 м. и 11 г.

Д-р Радосвета Филипова, Дирекция "Опазване на общественото здраве и здравен контрол" към МЗ, заяви че по Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип и пневмококовите инфекции при лица на и над 65 г., тази година е осигурено финансиране на 370 544 ваксини срещу грип. През следващите 3 години броят им постепенно ще се увеличава, като целта е през 2026 г. да бъде постигнат 35% обхват на целевата група.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


306
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
234
17
 
18
 
! Отговори
Игра с думи, не така преди 7 месеца
Анти- ваксър е едно ,а човек, който не иска да изпробват върхо него нещо разработено за по- малко от година и на съвсем нов принцип и с доказани странични ефекти 1:10000 (лицева пареза) е друго. Все едно да кажете на някой който не яде кремвирши ,а яде само месо вегитарианец!
233
7
 
3
 
! Отговори
... преди 7 месеца
... Германче, абе ти не беше ли програмистче ве...
232
12
 
10
 
! Отговори
Да преди 7 месеца
Страх ме е да не ме напукат с нанотек,самосглабяващи си структури,хидра вулгарис ,хидрогел и принтиран синтетичен геном,половин менделеева таблица, плюс бонус-графен! Вас не ви ли е страх от тези неща???
231
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
15% ли? 85% ли са ваксаните с мрна ваксините?
230
16
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Що е антиваксър все е тъпо. И страхливо кат женски полов орган, страх го е да не го убодат.
229
7
 
5
 
! Отговори
Фалшива статистика преди 7 месеца
Знаете от кого е цитата!
228
20
 
12
 
! Отговори
Ха ха ха преди 7 месеца
Ние нама да говорим вече,ние ще гледаме филма! Да говорят който има опит с иглите вече! Лека вечер на всички в истината !
227
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Умен,колко пъти ще се бодеме?Я си гледайте работата,взехте ни за канарчетата.Урсула пак ги е платила,мъжлето и да папка.
226
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Слушайте нагли глобалисти,всички от моето семейство се ваксинирахме с по 2 ваксини,ама ни се качих те на главите.По 102 ли трябва да слагаме,докато вие си моделирате нови вируси по лаборатории.
225
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
По простите са и по шумни. Винаги е така. Същото е и с путинистите. Всъщност, това са едни и същи хора.
224
16
 
18
 
! Отговори
Иван Стратиев преди 7 месеца
Цирка пак отвори врати и чака мишлета за "безплатното" сиренце. Казано по друг начин: фашистите /юдо-господарите на Бил/ няма да се спрат, докато не изпълнят малтусианската си мисия!
223
16
 
20
 
! Отговори
гост преди 7 месеца
Ясно бе,че хората станаха опитни свинчета,но се удивлявам на наглостта ви да продължавате да пънете откровени лъжи и манипулации за да узаконите една долна измама в истина.....
222
24
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Какъв е типичният антиваксър? Беден русофил от прованса. Бачкатор без интелект.Една шепа хора.
221
2
 
1
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 7 месеца
233 ти де
220
6
 
13
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 7 месеца
11 ти не им се хващай да им обясняваш, те са вдлъбнати и не търсят да научат. Тук са да дразнят хората. Аз се палех преди , сега го обръщам на шега. Ей мамути анти ваксъри :))) ха ха ха
219
15
 
12
 
! Отговори
11 преди 7 месеца
До Алтерниращ веганист 224 ---- Аве ти можеш да си пишеш всякакви глупости за рашисти и антиваксъри, ама вземи прочети примерно листовката на Модерна. Че там много ясно пише, че се прилага само на лица над 18 години и че все още се установява продължителността на защитата от ТЕКУЩИ клинични изследвания. Значи, това не е сигурна "ваксина", ти си плямпай глупости. У нас искаха на деца да я слагат.
218
14
 
21
 
! Отговори
Мартин преди 7 месеца
Не ви увряха главите, че няма да се бодем на дози... е няма.. ако ще да си изядете гъзовете.. По време на менгелизма ви казах, на психодесните, че няма да стигнете 40процента и все не схванахте.
217
5
 
2
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 7 месеца
Рашко беж бре Бойко идва с една инжекция ще те прави Ипон ха ха ха ха
216
4
 
1
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 7 месеца
У науката гледат кой студент е против Бойко и 6 ца. Радев кокарджата раздава титли кат топъл хляб. ПРОСЕФОР, ДОЦЕНТ КОЙТО КВОТО ИСКА ПЛАЩА СИ И ВЗЕМА, ВСЕ ЕДНО СИРЕНЕ. ДОЦЕНТ РАДЕВ КОКАРДЖАНОВ....ЕЙЙЙЙЦЦЦЦ ГОЛЯМА ФАМИЛИЯ МУ ДАДОХ , КОКАРДЖАНОВ ИДВА ОТ КОКАИН ДЖА НА СТАРОБЪЛГАРСКИ ЗНАЧИ ЗЕМЯ. ВЗЕМА ЗЕМЯЯТАА НА КОКАИНА ХА ХА ХА ХА РАДЕВ КО ПРАИШ ВЕ
215
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Напред! Науката е слънце, което във душите грей! - Сега разбирам защо сме такава завистлива и залюпена нация!