Лятото в Европа: Ще убият ли горещините коронавируса?

Заради COVID-19 светът забрави за глобалното затопляне
12 апр 2020 20:40, Нели Христова
73
Лятото в Европа: Ще убият ли горещините коронавируса?
Снимка: Pixabay

Пандемията от коронавирус ни накара да забравим за глобалното затопляне, но с приближаването на лятото възниква въпросът дали Европа е заплашена от повторение на рекордно високите температури от предишни години. Според експертите, заплахата е скрита другаде, пише DW.

Топлина, безоблачно небе и цъфнали градини – началото на април в Германия и други части на Европа изглежда като картина, но ограниченията заради пандемията от коронавирус не ни дават възможност да се насладим изцяло на пролетта. И въпреки че сухото време е идеално за разходки, липсата на валежи в някои региони в продължение на седмица предизвиква безпокойство у фермерите. Сега, в периода на активен растеж, на растенията им е особено необходима влага. Евентуалните загуби от реколтата, заедно с коронавируса, е един от сериозните проблеми, с които Европа може да се сблъска през лятото.

Как германските метеоролози оценяват началото на годината?

Засега за времето се говори малко. Германските фермери изглежда са по-притеснени от липсата на сезонни работници, тъй като заради борбата с пандемията границите бяха затворени. Необходимостта от спешни мерки срещу разпространението на коронавируса остави на заден план всички други актуални новини, включително последиците от измененията на климата, за които се говореше по време на безпрецедентните по обем горски пожари в Австралия и Бразилия.

Затоплянето, обаче, не е изчезнало. „Средните температури през януари в Германия бяха по-високи, като продължава тенденцията от последните години. Няма никакъв намек за това, че глобалното затопляне се забавя или отслабва“, смята Андреас Бекер – сътрудник в германската метеорологична служба във Франкфурт на Майн.

„В началото на годината имаше два много сухи месеца – януари и март, а през февруари имаше обилни валежи“, разказва метеорологът. Нивото на водата по средното течение на Рейн – най-голямата река в Германия, рязко се повиши в началото на март и надвиши 6 метра. След спирането на дъждовете, то спадна под средногодишното ниво от 2,5 метра и продължава да намалява.

Според Бекер, пороите през февруари частично са компенсирали загубата на влага в почвата през последните две години – 2018 и 2019. Тогава лятото в Европа беше рекордно горещо с температури над 40 градуса. Бекер уточнява, че необходимият за растенията горен слой на почвата от 20 до 50 сантиметра се е възстановил по-добре, докато на дълбочина до 2 метра, която е важна за дърветата, все още има дефицит на влага. Заради липсата на валежи през март ситуацията отново се влошава.

В Германия са паднали едва 50 – 75 % от нормата на валежите, което според Бекер вече е на границата на засушаването.

Източна Европа страда от засушаване повече от другите

В Източна Европа, включително и източните части на Германия, положението е още по-зле, смята Андреас Маркс – сътрудник в Центъра за изследване проблемите на околната среда „Хелмхолц“ в Лайпциг.

През последните три години има сериозен дефицит на валежи в голяма част от Европа – Северна Германия, част от Полша, Русия, Беларус, Украйна и Румъния.

Това явление е съпроводено и от „необичайно високи температури“. Проблемът стана сериозен заради недостатъчните валежи от сняг през зимата, въпреки че липсата на силни студове може да изиграе положителна роля.

„Когато земята замръзне, цялата влага от валежите се оттича в реките, а в почвата на полето попада малка част“, обяснява Маркс. Благодарение на меката зима и дъждовете през февруари, почвата в Германия е успяла да се напои с влага.

Липсата на валежи в продължение на няколко седмици за Европа все още е в рамките на нормалното, смята експертът. Според него, необичайното през последните години е повишената устойчивост на времето, дължаща се на така наречения

Необичайно през последните години Маркс нарича повишената устойчивост на времето във връзка с така наречения „поток от въздушна струя“ (jet stream). Става въпрос за мощно въздушно течение на височина от около 10 300 метра от запад на изток, обяснява той.

Тъй като на Северния полюс глобалното затопляне се проявява по-силно, отколкото на екватора, тази въздушна струя се отклонява по-силно на север и на юг, което води до стабилно време в Европа за продължителен период. Това беше и причината за сушата в Германия през лятото на 2018 г.

Колко сухо ще бъде лято 2020?

На въпроса какво ще бъде времето през лятото, метеоролозите отговарят с нежелание – всяка прогноза за повече от 7-14 дни е ненадеждна. И Бекер, и Маркс отбелязват, че заради фактори като планини, морета и Атлантическия океан, времето в Европа е трудно предсказуемо, отколкото в заобиколената с вода Австралия.

Като цяло, и двамата са на мнение, че лятото ще бъде по-топло от обичайното. В Германия отклонението може да бъде в рамките на 0,5 до 1 градус. За Европа лятото вероятно ще донесе не само по-високи температури, но и повече суша от обикновено.

Що се отнася до рекордните летни температури, те вълнуват повече медиите, отколкото специалистите, смята Маркс.

Много по-важно е, че периодите на горещини, т.е. температури над 30 градуса, станаха по-продължителни почти в цял свят. Налице е 3-4 пъти увеличение на средните норми, което се отразява както на здравето на хората, така и на селското стопанство.

Може ли горещините да засилят ефекта от коронавируса?

Засега експертите нямат основание да смятат, че през тази година нещата ще бъдат по-различни. Това означава, че на европейците ще им се наложи да се борят с коронавируса в условия на продължителни горещини, които при нормални условия се понасят тежко от възрастните хора – а те са основната рискова група при разпространението на коронавируса.

Има и други негативни фактори. При горещини е по-трудно да се носи защитна маска на лицето. Освен това предизвиканите от засушаването горски пожари могат да доведат до силно задимяване, а това е допълнителен удар върху белите дробове на болни хора, засегнати от коронавирус.

На този фон прогнозата на Андреас Бекер звучи почти оптимистично – той е убеден, че заради климатичните особености и близостта на Атлантическия океан Европа не е заплашена от апокалиптични пожари като тези в Австралия.


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
1
 
! Отговори
аnonime преди 1 година
дочу се, че при топло време и висока влажност, на вируса не му пречи, ако е топло и сухо време - не знаем!. В коментарите пишеше , че щом има вирус във Флорида, а там е топло и веднага лепнали извод? Който не е бил във флорида и си мисли,че там е жега -жега е , като да влезещ в използвана баня обаче, а не суха шега при която земята се напуква. А за ваксина не чакайте. Дори да се намери такава, ще трябват години за да се тества върху човека дали ще е безопасна.
49
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лятото ще има все още хиляди заразени хора и вируса ще си бъде в тях без да му пука за температурата навън...Единствено бързо ще умира, извън човека и това вероятно ще намали скоростта на епидемията. Това е.
48
4
 
2
 
! Отговори
. преди 1 година
Отговор: НЕ!
47
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
пекАни гълъби, нова българска дума от бургаско......
46
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Бургас на плажа на черния пясък няма вирус да може да оцелее повече от 10 секунди лятото. Ние там лятото нахвърляме малко трохи на плажа и гълъбите като се пробват да ги ядат и направо се пекат като кацнат на пясъка, та ядем пекани гълъби.
45
3
 
4
 
! Отговори
мЪмЪлигЪ, фрате... преди 1 година
Кво мрънкят тия, нали си купиха няколко самолета мамалигари...Аман от техния хроничен глад на пазара за роби, аман!Нямат надънване на роб-отна ръка!Фашисти!
44
3
 
9
 
! Отговори
БГ преди 1 година
19,347 заразени458 починали,Това са данните от Флорида, нали не забравяте че там е вечно лято, в момента е 28С . Надай ми се надай, слънцето да го ликвидира.
43
5
 
5
 
! Отговори
HMLF преди 1 година
Уважаеми Вселенски Немойковци(убеден съм, че ми се обидят точно тия, които трбва), спрете да се правите на вирусолози, квантови физици, политолози и разбирачи по всичко! Много по-умни хора от вас, ще намерят решение на проблема, а до тогава спрете пиянските чалга купони, даването на акъл, без дори на вас да ви стига за повече от това за да няма събуване на *** през главата. Посадете дърво, помогнете на болен или възрастен човек. Направете нещо с безмисления си консуматорски жалък живот.
42
19
 
15
 
! Отговори
Еdna преди 1 година
Аз мисля, че карантината трябва да е стриктна само за хората над 60 г. При пандемия, извинявайте, че ще прозвучи цинично, но това е естествен подбор-който оцелее, оцелее. За младите и активни хора не би трябвало да има проблем от умиране, не може заради възрастното население, младите да гладуваме. Така е, и аз имам родители над 65 г., но в момента мисля повече за сина ми, който е на 16 г. и гладува, защото майка му няма работа заради мерките.
41
7
 
14
 
! Отговори
Edna преди 1 година
Днес температурата във Варна беше 20 градуса и бях с маска! Тъй като носех очила, те бяха постоянно запотени от издишването ми и имаше опасност да ме блъсне някоя кола, защото нищо не виждах. В Лидъл бях надули онзи ден климатиците до 25 гр и при тези температури хората с очила е невъзможно да носят маски, защото стъклата са постоянно потни! Не ми се мисли при 30 гр как е възможно да се носи маска, на 42 г. и едвам дишах днес, та при изобщо не ми се мисли...
40
1
 
7
 
! Отговори
15 преди 1 година
И в подкрепа на това което казах по-долу идва следната новина:"Мрачна прогноза от Макрон: Границите на Европа затворени досептември"П.П. Между другото преди една седмица като казах на жена ми какво очаквам да се случи с туризма и т.н. не ми проговори цял ден щото съм бил черноглед.
39
2
 
9
 
! Отговори
Уонко Нормалният преди 1 година
Гражданския Ви глас, няма да е от значение при Купени избори. Ние сме просто Роби. Останките от България ще ги помни доган или шиши. Хаххахх
38
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ХА-ХА-ХА !!!И как лъчите на Слънцето ще убият вируса който е в тялото ти... умнико...? И в телата на милиони хора?
37
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще се разчита на ЛЕКАРСТВА, а не на ваксина...Ваксина по-рано от края на 2021 не може да се пусне... Има сиизпитания и тестове.Единствено ефективни лекарства могат да успокоят и лекарите иобществото.
36
5
 
15
 
! Отговори
Уонко Нормалният преди 1 година
Без ваксина, чакай лято. Ествено ваксина няма да има. Целта е Тотална Робия. Ама ни сме свикнали, нема грижи. Банкя стайл Робе!
35
1
 
9
 
! Отговори
Handel преди 1 година
Това ми прилича на DW - слагат заглавие за коронавируса, и веднага запчоват да ни омайват за глобалното затопляне... Стоп... това настина било DW.Няма да се учудя и ако рекламите на гейпарадите от български ученици в Youtube са тяхна работа (ако смятате чепреувеличавам, поцъцкайте малко из ютубето от български IP адрес.
34
0
 
31
 
! Отговори
Пародия преди 1 година
Вируса ще мине и отмине ама щетите от *** А вируса показал некадърността на европейските елити и още по тоталната деградация на съвременното здравеопазване ще останат. Прехваленото здравеопазване с мерки от средновековието и древен Египет. Един вирус ги направи за посмешище. При положение че се отделят гигантски пари.
33
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименЮжните страни са по-бедни и не могат да пътуват и разнасят зарази.
32
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ХА-ХА-ХА !!!Само да ти кажа, че преди много години са открити UV лампите и ако това помагаше досега проблема с вируса щеше да е решен. Нищо лично! Бъди жив и здрав!
31
1
 
33
 
! Отговори
чичо преди 1 година
Въздухът се изчисти и Грета може да се върне в училище, най-сетне.