Хакнали и ОмбудсМая, тя още мисли за кмет на София

Опитвали се да я сплашат, но всичко зависело от гражданите
Обновена: 31 юли 2019 15:46 | 26 юли 2019 12:22,
41
Хакнали и ОмбудсМая, тя още мисли за кмет на София
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Експеримент в ефира на Нова показа, че личните данни на омбдудсмана са изтекли също при хакерската атака срещи сървър на НАП от миналата седмица. Мая Манолова отвори приложението на приходната агенция и показа пред всички, че и тя е сред засегнатите.

"Проблемът не е с моите неправомерно разкрити лични данни, защото данните ми така или иначе са публични, известен е и номерът на телефона ми и финансовото и имущественото ми състояние, но по този начин НАП не помага на българските граждани да се информират до каква степен са „похитени” техните данни", коментира по този повод Манолова.

Още по темата

По думите й големият проблем е липсата на информация и липсата на желание и смелост от страна на институциите и държавата ад информират гражданите и да ги предупредят за последствията. НАП била издала мерки, които просто прехвърляли отговорността на нотариусите и банките, но в крайна сметка институциите не поели никаква отговорност, твърди омбудсманът.

"Проблемът не е толкова дали ще трябва да си платим нови лични карти, а проблемът е дали няма да се появи някой друг Виктор Николаев или Мая Манолова някъде в Европа или извън Европа да извърши опасни неща. Хората наистина са притеснени”, добави тя.

Манолова е убедена, че е чист късмет, че не са пробити данните на някоя по-критична институция, например компютрите на АЕЦ "Козлодуй". Според нея, намерението да се глоби НАП с 20 милиона лева е цинично, защото отново ще платят гражданите.

Според нея е необходимо да се организира външен одит на системите с база данни, които касаят българските граждани.

Мая Манолова обяви, че само интересът на гражданите ще определи окончателното й решение дали да се кандидатира за кмет. Тя заяви, че има натиск към нея, но не се страхува.

"Решението ще бъде мое. Опитват се да ме сплашат, да ме предупредят, да ме накарат да не се кандидатирам. Ясно е, че някой много се притеснява от моята кандидатура. Тези, които държат на статуквото, тези, които не искат ситуацията да се променя и тези, които се притесняват от овластяването на гражданите. Не съм изплашена от тези атаки, не са познали човека, сбъркали са случая. Показала съм, че не се страхувам и че решенията ги взимам аз, не под натиск, въпреки че дават всичко от себе си всеки ден да ми демонстрират пренебрежение в опитите ми да защитя гражданите. Ще преценя в коя роля ще бъда по-полезна на гражданите”, каза Манолова.

Тя добави, че ако реши да участва в местния вот, ще го направи само от граждански позиции с подкрепата на столичани.

По отношение на Закона за личния фалит Мая Манолова обяви, че проектът му ще бъде обявен на страницата на омбудсмана.

"Ако искаме да стимулираме иновациите, ако искаме да стимулираме младите хора, законът е шанс за това", каза тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
3
 
! Отговори
вампириte преди 4 години
Прилича на викинг в рокля и с грим.
27
0
 
4
 
! Отговори
Шопо преди 4 години
Абе и я бих я хакнал...
26
0
 
5
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Кой се интересува от тази несретница, пчеличката на Валдемар?
25
0
 
6
 
! Отговори
Хахаха преди 4 години
Майчето "бивша" комунистка ще е следващия опит на комунистите след *** да се докопат до някаква власт чрез "независим" кандидат . Дали ще успеят да изиграят и Шопите? Съмнително!!!
24
1
 
5
 
! Отговори
Уф преди 4 години
Ако тази блейка се кандидатира за пръв път хора като мен ще отидат да гласуват. Просто е много антипатичена с преструването си на 'набожна християнка' и яхнала някакви кресливи патки с деца с увреждания, които и те не знаят какво искат освен да ги дават по телевизора
23
0
 
8
 
! Отговори
Мая Костинбродска преди 4 години
Комунистка и да премисля дали да се вкопчи във властта ? Мая, остави този цирк, знаем, че ще се кандидатираш !
22
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А кого да изберем, фъндъчката ли?По-некадърен кмет от нея досега не сме имали.Няма да се спънем трети път от една и съща тиква.Нито от производните и.
21
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Манолова ще бъде много по-добър кмет от Фъндъкова.Поне има юридическо образование и няма да е кукла на конци.
20
4
 
9
 
! Отговори
възмутен преди 4 години
Тази и онази Ненова са егати и гнусните.
19
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От една *** на друга....тази дори е още по-вреслива и неприятна. И тук дори не коментираме компетентност, защото тя отсъства и у двете провансалки.
18
4
 
9
 
! Отговори
да преди 4 години
и Мая е човек..и тя има нужда от време на време да я хакват:))))
17
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докога българите все ще избират некадърници за управници - БСП,ДПС,ГЕРБ?Защо стана това с НАП,никой не казва истината - защо ли - ЗАЩОТО НЕЩАТА ЩЕ ЛЪСНАТ НЕ САМО ЗА БОРИСОВ,ЦМЕТАНОВ,ЦАЦАРОВ И СИЕ АМИ ЩЕ ДЕ ВИДИ И КАЛКО ФИРМИ И НЕПРАВОМЕРНО ПРИДОБИТИ ИМОТИ ИМАТ ТЕЗИ ЛЪЖЦИ?НИКОГА ПОВЕЧЕ ГЕРБ НА ВЛАСТ!ЯСНО????
16
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В момента в България има две много нагли женички и още прости и простички. Това са Нинова и Мая Манолова.Каква е тази наша орисия да имаме такива водачи.
15
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"...........тя още мисли за кмет на София"Една кокошка милила, мислила и накрая умряла.Та и на тая работата ще е такава................кокоша.Българите няма на какво и на кого да се сърдят.Просто семето ви е СКАПАНО.
14
1
 
6
 
! Отговори
Стефан преди 4 години
Как не работи Оц Земляне кой подава топла вода ?
13
3
 
4
 
! Отговори
До 2 преди 4 години
Недейте да се гаврите с името на момчето.Този пост не е от него.
12
3
 
7
 
! Отговори
Ха сега ? преди 4 години
ЗАЩО НЕ РАБОТИ ОЗ ЗЕМЛЯНЕ ОЦ ЛЮЛИН ? ЗАЩО ?НЯКОЙ ЩЕ КАЖЕ ЛИ ?
11
7
 
6
 
! Отговори
акуд преди 4 години
манолова. АКО ти. ***. цв. василев и бсп не давахте п о заръка на пропагандните стратези на кремъл. мангизи на разни млади хакери и техните фирми. нямаше да се случи това спретнато мероприатие. а инак халкататиОТ заде вече се е разтворила за мера кмет на София
10
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еййййй,много наплашени мераклии за кметския пост се вълнуват дали Мая Манолова ще се кандидатира.Май на някой няма да му излязат сметките.
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Майче макар че си вече на години,все още ставаш за хакване!