Парадокс: Софиянци харесват Фандъкова, но ще гласуват повече за Манолова

Кметът с много по-голямо одобрение от СОС, сочи проучване
27 авг 2019 13:20, Красимир Ангелов
422
Парадокс: Софиянци харесват Фандъкова, но ще гласуват повече за Манолова
Колаж: Dnes.bg

Точно половината от жителите на София са доволни от работата на кмета Йорданка Фандъкова, но повечето от избирателите на този етап биха гласували на балотаж за евентуалната кандидатура на омбудсмана Мая Манолова, сочат данните от проучване на "Галъп интернешънъл" сред пълнолетното население на Столичната община по актуални общество-политически теми. Сондажът е проведен сред 802 души по телефона между 5 и 9 август.

Лошата инфраструктура, презастрояването и мръсният въздух са сред основните проблеми, сочени от жителите на София. 46% от интервюираните смятат, че София се развива по-скоро лошо или много лошо в последните години, 18% са на мнение, че София се развива по-скоро добре или много добре. Малко над една трета смятат, че Столицата се движи със средни темпове на развитие.

Още по темата
Като най-големи преимущества на София хората намират големите зелени площи (22%), транспорта (15%), възможностите за реализация (13%) и благоустрояването като цяло (10%). Сред останалите отговори, респондентите са посочили достъпа до културни събития, инфраструктура и т.н.
 
Като най-големи проблеми в София столичани виждат нерешените въпроси в инфраструктурата на града (13%), презастрояването (12%) и замърсяването на въздуха (10%). Останалите процентни дялове се разпределят сред отговори като проблеми с транспорт, липса на паркинги, чистота и други.

Точно половината от интервюираните (50%) твърдят, че са удовлетворени от работата на Йорданка Фандъкова като кмет на столицата. На обратното мнение са 37%, а 13% не могат да преценят.

В същото време от работата на властта в общинския съвет са удовлетворени само 21%, а 60% не са удовлетворени. Останалите се затрудняват да отговорят. Данните показват, че Йорданка Фандъкова не се свързва докрай с управленския модел на ГЕРБ, а продължава да намира и извънпартийна подкрепа.
 
Въпреки това, вероятно точно заради управленския модел, общото желание за промяна в София е високо. Цели 56% искат София да има нов кмет,, а 29% - да остане същият кмет. Останалите се колебаят.
 
От "Галъп" отчитат, че привържениците на ГЕРБ са почти изцяло удовлетворени от работата на Йорданка Фандъкова. Половината от привържениците на партиите от пространството на "Обединени патриоти" също са удовлетворени. Сред привържениците на БСП неудовлетворените са две трети, но има и известен дял удовлетворени. Най-голямо недоволство от Фандъкова като че ли личи сред привържениците на "Демократична България".
 
Проучването показва също, че при евентуален балотаж между Йорданка Фандъкова и омбудсмана Мая Манолова (и двете са считани за сигурни кандидатури, макар и да не са издигнати официално), деклариращите подкрепа за Манолова са повече от деклариращите подкрепа за Фандъкова – 48% за Манолова срещу 40% за Фандъкова. Останалите не могат да преценят.

Данните са етапни и няма как да бъдат прогноза за изборен резултат, а и подобна разлика всъщност са само десетки хиляди гласове – това означава, че на този етап е трудно да се прогнозира кой би победил при евентуален балотаж и евентуално явяване на Йорданка Фандъкова и Мая Манолова на него, отчитат социолозите.
 
Демографските показатели сочат, че на евентуален втори тур мнозинството от симпатизантите на ГЕРБ биха подкрепили Йорданка Фандъкова, а мнозинството от привържениците на БСП биха подкрепили Мая Манолова. Привържениците на "Демократична България" на този етап са на практика разделени в две половини, а привържениците на партиите от "Обединените патриоти" – също, с лек превес за Манолова.

На страната на Манолова са и дистанцираните от политическия процес. Наред с поведението на привържениците на десните и на патриотите, именно поведението на обичайно дистанцираните от политиката, а и на младите хора може да реши евентуален балотаж, смятат от "Галъп интернешънъл".
 
Що се отнася до изборите за общински съвет, към месец август сред изразилите намерение твърдо да гласуват 24 на сто от потенциалните гласове за общински съвет са за ГЕРБ, а 18% са за БСП. 10% ще вземе Демократична България, 6% за ВМРО (с коалиционни партньори като НФСБ, например). Марките на формации, които и миналия път вкараха общински съветници, очевидно работят и ДБГ има 3%, СДС има 2%, „Движение 21“ – също 2%, „Глас народен“ и „Атака“ дават резултат от 1%. Същата е величината и при „Воля“, АБВ и „Възраждане“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


422
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
6
 
23
 
! Отговори
ПараДокс преди 4 години
Парадокс: не познавам нито един човек в София, който да харесва Фъндъка и пак се намират сондажи, които да твърдят, че всички я обичат. Препитването да не е право сред римляните?
38
4
 
14
 
! Отговори
ганьо преди 4 години
фандъчкова в пандела искат софиянци
37
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спрех да гласувам няма смисъл
36
4
 
6
 
! Отговори
до 28 преди 4 години
Хаха ще бъдат сини, пич стига си живял в 90те, скачането свърши !
35
4
 
12
 
! Отговори
:-) преди 4 години
Хахаха остава и Бареков сега да направим омбудсман :-) Леле майко, боже опази ни! :-)Сякаш София бързо забрави ония 100 дни протести и как ви кръщаваха платени провокатори. Та нали тази мома тогава забърка цялата фалшива каша.
34
7
 
0
 
! Отговори
Платени преди 4 години
Вае едно друг кандидат няма! Ох как ще се радвам ДБ да е втора!!!
33
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БСП е модерна европейска партия, ГЕРБ е бившото БКП
32
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако БСП са комунисти, то и ГЕРБ са комунисти. Нали вече комунизма свърши от 1989г. какви комунисти ви гонят? БСП биха се справили 100 пъти по-добре в европейския парламент отстоявайки българските интереси, отколкото слугите ГЕРБ.
31
11
 
7
 
! Отговори
Да допълня... преди 4 години
До Анонимен 10 Правилно. Фандъкова е умна , честна и не краде.Пак ще гласуваме за нея.
30
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма как да гласувам за Сеяндурки. Хем Умни хем Красавици. Едната сбръчкана а другата бемкалиика. Тези недостатъци щях да ги елеминирам ако поне имаха умствен багаж. А то и двете са задръстени като тоалетна чиния.
29
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Яка шизофрения ги тресе Кънчо и Райчев, как ще си доволен от някой и ще гласуваш за друг.
28
12
 
15
 
! Отговори
Така е .. преди 4 години
Блажени са вярващите комунисти. София и другите най големи градове винаги ще бъдат сини.Това са бастионите на съвременна , европейска България. Ако това се промени с България е свършено.
27
15
 
19
 
! Отговори
Софиянец преди 4 години
От двете избирам Мая естествено.
26
3
 
6
 
! Отговори
курвите надделяха! преди 4 години
До праведенТака е при комунизма!
25
8
 
7
 
! Отговори
Дани преди 4 години
Ами парадокс си е защото продължаваме да вярваме на ушите си ,а не на очите си.Когато виждаш всеодаен човек да работи ,да гради нормално ли е да го махнеш ,независимо кой нов се е появил на хоризонта дори и Мая Манолова да е.Преценяваме хората по делата им,то винаги ще има какво да се подобрява,важното е да се работи,Мая е силна в юридическите дела,за какво им е тя,не се намери място тази жена,много отговорна и неблагодарна ли и се видя длъжността омбусман,няма какво да се краде вероятно .....
24
9
 
19
 
! Отговори
срамота преди 4 години
Кой харесва самоковската даскалица ,че не се сещам?Срамота е София да се управлява вече 10 години от тази невзрачна и простовата женица.
23
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фандъкова не е виновна, казано и е тези пари да се изхарчат, тия фирми да се ползват. От там е проблемът, от изпълнителите и подизпълнителите и под-под-изпълнителите чупенето на проценти по веригата. Който и да е кандидат да спечели е сложен в тези обувки. Или слушкаш или няма финансиране. Системата е грешна, трябва независимост на кмета и на финансирането.
22
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До тези чуми ли се сведе избора?!? Ама наистина ни водят за носа! Да се махат вече и герб и бсп! Не се накрадоха!
21
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В последните дни все повече политици и анализатори я употребяват като нещо лошо, което, забележете, е било насочено срещу и е ощетило ГЕРБ и което не бива да се повтаря на предстоящия вот. Всъщност става дума за грандиозна фалшификация, подготвена от ГЕРБ, която бе разкрита най-вече заради политически интереси, Същността на скандала се състои в неоспоримия факт, че Борисов и Цветанов напечатаха близо 400 000 бюлетини с очевидна цел да подменят вота!
20
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Баламурниците така и не разбраха, че Борисов не дели ни власт, ни пари с някого!