Над 10 000 кандидати с мерак за постове във властта, най-много – в София

По традиция най-много са желаещите да управляват София
26 сеп 2019 09:15, Петя Славова
31
Над 10 000 кандидати с мерак за постове във властта, най-много – в София
Снимка: архив, Булфото

За пост в местната власт в големите областни градове на страната се борят повече от 10 000 кандидати. Изборите са на 27 октомври.

Най-много по традиция са кандидатите в столицата, където общинският съвет се състои от 61 души. Повечето от партиите са заложили на пълна листа с кандидати. В София кандидатите са точно 1461, следвани от Варна, където желаещите да седнат на кметски стол или да станат общинари са малко над 870, пише "Монитор".

Трети в списъка се нарежда Благоевград със близо 600 души, регистрирани за вота, следван от Стара Загора с 553. Бургас, където мераклиите са близо 475 души, и Пловдив със своите 451 претенденти пък се нареждат на пето и шесто място в класацията. Същевременно най-малко са кандидатите в Габрово и Кюстендил, където са регистрирани съответно 205-има и 203-ма мераклии за кметове на община, на кметства и общински съветници. Кандидатите за районни кметове, за каквито ще се гласува в София, Пловдив и Варна, пък са едва около 460, като броят им е значително по-малък отколкото на предходните местни избори. На вота през 2015 година общият брой на кандидатите за пост в местната власт бе близо 43 000 души, като малко над 35 000 от тях са напирали да станат общински съветници, около 10 000 - кметове на кметства, 1605 - общински градоначалници, а 696 - районни кметове.

Голяма част от кандидатите на ГЕРБ за кметове на областните градове са утвърдени имена. От всички 27 души 19 са настоящи кметове и ще се борят за нов мандат. 17 от тези градоначалници са изцяло партийни кандидатури на ГЕРБ. Такъв е случаят с Атанас Камбитов в Благоевград, Димитър Николов в Бургас, Иван Портних във Варна, Калин Каменов във Враца, Йорданка Фандъкова в София, Живко Тодоров в Стара Загора и други, които в редиците на ГЕРБ се смятат за отличници сред градоначалниците. В два от градовете ГЕРБ подкрепя действащи кметове, бивши кадри на СДС - Златко Живков в Монтана и Петър Паунов в Кюстендил. По подобие на евровота, и сега ГЕРБ си партнира със СДС. Двете партии са в коалиция и за София и застават зад Йорданка Фандъкова по пътя й към четвърти пореден мандат. В листата с кандидатите за кметове има още 5-има областни управители, 1 общинска съветничка, 1 директорка на училище. Един от областните управители е Здравко Димитров, който се очаква да смени Иван Тотев начело на Пловдив.

Битката под тепетата  обаче се очаква да е оспорвана, като там основният опонент на Димитров не е кандидатът на БСП, а на патриотите – депутатът и бивш градоначалник Славчо Атанасов. Той е издигнат от коалицията между ВМРО и НФСБ. Именно Пловдив е един от градовете, в които се очаква да има балотаж. Същите са нагласите и за София, където Фандъкова ще излезе срещу бившия омбудсман и независим кандидат Мая Манолова.

Тя обаче е подкрепена от БСП и няколко десни партии като ДБГ и "Волт". Всъщност поне в 3 областни града БСП застава зад кандидати, които ще бъдат издигнати от инициативни комитети или като независими, опитвайки се да привлече свои разколебани избиратели и надпартиен вот.

Така например в Кюстендил БСП застава зад независимия Здравко Милев, а в Благоевград - зад Румен Томов, който е издигнат от инициативен комитет. Подобно е и положението в Ловеч, където червените подкрепят Радина Банкова. БСП залага и на депутатите, като шестима от редиците на парламентарната група са кандидати за кметове. Става дума за Николай Тишев в Бургас, Анелия Клисарова във Варна, която бе одобрена от червения пленум след скандали и саботаж на местната структура да излъчи свой кандидат, Весела Лечева във Велико Търново, Пенчо Милков в Русе, Станислав Владимиров в Перник, както и Тодор Байчев, който ще води битка за Карнобат.

ДПС на свой ред издига кметове за 10 областни града - Видин, Добрич, Разград, Русе, Кърджали, Ловеч, Пловдив, Смолян, Търговище и Шумен. По традиция в Кърджали доверие за нов мандат е дадено на Хасан Азис. Изненадата дойде в Шумен, където за градоначалник бе излъчен бившият депутат на движението Четин Казак. От другите знакови имена е Неджми Али, който пък влиза в битката за Джебел. Настоящият депутат Танев Али пък бе издигнат за кмет на Антоново. В Пазарджишко от ДПС издигнаха кметове за Велинград, Септември и Сърница. В други области, като София например, от ДПС не предлагат свой кандидат за кмет, а само листа за общински съветници и за районни кметове. Такъв е случаят с районите като Панчарево, "Овча купел" и Казичене. Преди няколко дни пък от ДПС дадоха заявка, че искат да спечелят поне още един областен град в Северна България.

На предстоящия вот партиите от влязлата в управлението заедно с ГЕРБ коалиция „Обединени патриоти“ ВМРО, НФСБ и "Атака" ще се явят поотделно като в различни области са в местни коалиции. Така например в София кандидат на ВМРО е евродепутатът Ангел Джамбазки, а на „Атака“ - самият лидер на партията Волен Сидеров. НФСБ пък прибегна към стари кадри на СДС, като техният кандидат за София е Стефан Иванов, който е бивш шеф на столичната структура на СДС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
млада девойка преди 4 години
Няма полза от такава длъжност - слугуваш на народа и получаваш шамари и обиди. Това важи за "демокрациите" като България. Друго е да управляваш монархия - ето баба бети си бара джина и си *** и цел свет я уважава и британците и се радват ,а не я овикват .
28
0
 
2
 
! Отговори
кандидат 10001 преди 4 години
И аз щях да се кандидатирам, ама изтървах срока.
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Ф.С.В.Само ние с тебе останахме работягите в тази държава ей.Ти и аз това сме.
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Елементарно е - ползват се натрупани средства от цялото общество. Едни си ги дават изрядно, други ги ползват.
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Без мерак нищо не става.
24
1
 
3
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
10000 ! цяла армия хора !1 цяла армия работници за Фолксваген! ДА! Ама явно на никой не му се работи в тази държава ! ВСЕКИ ИСКА ДА *** докато седи на столче с костюмче !! каква алчност за власт и пари! Думи нямам !
23
0
 
2
 
! Отговори
К.ИРЕЧЕК преди 4 години
"В България всички са готови за депутати,министри и кметове!Такова чудо в други държави не съм виждал!"
22
0
 
3
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Брей колко много тарикати ?!Но ДС хора ще са на местата.Даже и при мутрите хляб няма,Очите го усети неотдавна.
21
1
 
0
 
! Отговори
за Пловдив е ОК преди 4 години
За Пловдив е така и трябва. Все пак е много по добре да е нормален кмет отколкото онова загубено ЗКТЧ Славчо Атанасов зад който са всички.И на тези избори трябва да е така. Вън гладния и продажен Слафчо от града ни.
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами това е лицето на корупцията.
19
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
имаше един такъм случай за избран евро депутат организираха му изпращане банкети майка му се хвали на комшийте удари шестица от тотото аз щях да се срамувам че представям най бедната и циг...низирана държава
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не само в Пловдив е така, а в цялата държава - малки и големи населени места без изключения. Всъщност, истински избори не се провеждат, а директно се пишат удобни за властта протоколи, които им гарантират победа винаги през последните години.
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега ми е ясно къде е останало нещо за крадене.
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За Пловдив поне филмът сме го гледали 2 поредни пъти - нагласят се резултатите в полза на партията на Бащицата и се обявява край на изборния ден при 100% обработени бюлетини при положение, че има десетки хора с чували навън
15
2
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
държавана ни е разсипана и унищожена има ли такава да изнася злато и да внася отпадъци за горене и те много добре знаят че нищо не могаг да променят кандидатират се само с една цел ако ги изберат да крадат на поразия
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прав сте! Но те и тест по Български език няма да могат да покрият. Какво остава за чужд език или компютърна грамотност....Като Пацо Терасата представят фалшиви сертификати с по над 10 грешки и купени други дипломи.
13
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това са лица без професии в големия процент. Извън политиката са нула. Както М. Манолова.
12
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Де да можех и аз да се докопам до държавен пост,кабинет,секретарка с дълги крака и лисичи муцунки...
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако ще и 100 000 да са,това е ТАЛАШ.Бил съм ги,бия ги и пак ще ги бия.
10
0
 
7
 
! Отговори
Долна кифла преди 4 години
Кой ще работи бе. *** държавица. Бесен съм!