Сигурен балотаж в София, Фандъкова с 9% преднина пред Манолова

Многото кандидати разпръснали вота, цепят от гласовете за ГЕРБ
138
Сигурен балотаж в София, Фандъкова с 9% преднина пред Манолова
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Сегашният кмет Йорданка Фандъкова е с преднина с около 9 процента пред опонента си Мая Манолова на първи тур на местните избори, ако вотът беше днес, според проучване на Центъра за анализи и маркетинг сред 1010 пълнолетни граждани на Столичната община, оповестено днес в Националния пресклуб на БТА. Изследването е направено между 12 и 21 октомври със собствени средства.

За Йорданка Фандъкова биха гласували 40,1 на сто от вероятните гласуващи, а за Мая Манолова - 31,2 процента. В сравнение с предишното ни изследване от септември, където разликата беше около три процента, сега дистанцията се е увеличила на около девет, коментира Юлий Павлов. Данните показват малък отлив на деклариращите, че ще гласуват за Фандъкова - с 2,5 на сто по-малко в сравнение със септември, и по-сериозен отлив от Манолова - от около осем процента, отбеляза той.

Лекият отлив при Фандъкова, който все пак е в рамките на статистическата грешка, се дължи на това, че се появиха повече кандидати, макар и с малки проценти, и част от тези, които през септември са декларирали, че ще дадат вота си за нея, са се разпръснали в тази посока, обясни Павлов.

Това е и една от причините за спада при Мая Манолова. Когато нямаше много кандидати, всички, които бяха против статуквото, се групираха около Манолова, после се появиха други кандидати и опозиционният вот се разпиля към тях, каза Павлов. Според него другата причина е кампанията, която по думите му не успява да убеди колебаещите се избиратели, че Мая Манолова е подготвена достатъчно за кмет.

Борислав Игнатов е трети в надпреварата с 8,3 на сто /при 6,1 на сто през септември/, следван от Ангел Джамбазки - 5,3 процента /при четири на сто през септември/ и Волен Сидеров с 2,9 на сто /при 1,2 процента през септември/. След тях се нареждат Борис Бонев - 1,9 процента, Николай Дренчев - 1,1 на сто и Стефан Иванов - 0,5 на сто.

Най-вероятно балотажът ще бъде между Йорданка Фандъкова и Мая Манолова, прогнозира Павлов. Според данните няма промяна в дела на хората, които биха подкрепили Фандъкова на втори тур - 47,1 на сто от вероятните гласуващи и сега, и през септември. Делът на тези, които заявяват, че ще гласуват за Манолова на балотажа, е намалял - сега за нея биха дали гласа си 37,3 процента, докато през септември те са били 42,4 на сто сред вероятните гласуващи. Тези, които биха гласували на първи тур, а не биха гласували на балотажа, леко се увеличават от 8 процента на 11,7 на сто.

При гласуването за общински съветници данните показват леко намаление и при ГЕРБ, и при БСП - 36,1 на сто от вероятните гласуващи за ГЕРБ/СДС /при 38,7 на сто през септември/ и 26,3 на сто - за БСП /при 29,7 на сто през септември/.

Повече от по-малките партии успяват да привлекат избиратели и процентите им леко се покачват, обясни Павлов. "Демократична България" е трета с 9,2 на сто /при 7,9 на сто през септември/, следват ВМРО с 6,3 на сто /при 5,4 на сто пред септември/, "Атака" - с 2,9 процента /при 1,6 на сто през септември/. Партията на зелените би получила 1,4 на сто, а "Движение 21", АБВ, ДБГ и "Възраждане" - по 1,2 процента.

Според Юлий Павлов е малко вероятно ГЕРБ да има абсолютно мнозинство.

Около 55 на сто от анкетираните заявяват, че със сигурност ще гласуват и са решили за кого. Това означава малко над 550 хиляди души да отидат до урните, което според мен не е много вероятно, коментира Павлов. Според него е малко вероятно гласуващите да надхвърлят 500 хиляди души.

Според данните 58,9 на сто от анкетираните смятат, че София се е променила към по-добро в последните години, докато през септември 52 процента са изразили такова мнение. Според 25,9 на сто няма съществена промяна /при 31,9 на сто на това мнение през септември/. За 12,2 на сто столицата се е променила по-скоро към по-лошо /при 14,4 на сто с това мнение през септември/.

54,9 на сто пък отговарят, че са удовлетворени от управлението на Йорданка Фандъкова, при 46,7 на сто през септември, а 39,1 процента декларират, че не са удовлетворени /при 48,7 на сто с тази позиция през септември/. Според Юлий Павлов кампанията е показала реално как се е променил града и затова мнозинството заявяват, че са удовлетворени.

-------------------------

Проучването е на Центъра за анализи и маркетинг сред 1010 пълнолетни граждани на Столичната община. Изследването е направено между 12 и 21 октомври със собствени средства на агенцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Гошо...*** И Боко като се мота .10 тина години, ни изстреля на Първо място по смъртност в света ,и Първо по корупция и бедност в Европа .
78
6
 
14
 
! Отговори
ЦЕНЗУРА Е преди 4 години
наложена в пресата. След като е публична тайна, че Н. Дренчев и ПП ВЪЗРАЖДАНЕ имат около 40%, защо никой не го споменава. Само той може да донесе положителна промяна за всички ни. А колкото до балотажа, на него който и да е ще бие Фънди, защото всичко живо ще се обедини срещу ГЕРБ. Това е пътят на промяната!
77
17
 
10
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 4 години
До ЧочоПрогресс...регресс;ако не беше Боко от Банкя да се...мота 10-тина години в...държавата,сигурно щяхме да се върнем в...каменната ера.
76
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ИзМирателите .. пардон избирателите на БСП могат да се стопят с още няколко процента до неделя и вместо 9% разликата да стане 18%.
75
14
 
6
 
! Отговори
Не е Балотаж преди 4 години
Белотаж е: Манолова и Сидеров ще играят Белот след първия тур, спечелен от Фандъкова.
74
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докога ще ни облъчвате с тези двете? Смешни сте вече!
73
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кое ти се струва дрън-дрън, уважаеми господин високопланински джентълмен с пет букви? Преброени са дните на ОПГ Гроб!
72
22
 
9
 
! Отговори
Чочо преди 4 години
Прогреса върви с ГЕРБ , регреса с БСП . Доказано през годините . Внушенията не влияят на мислещите .
71
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази вечер имаше митинг в София против мафията и липсата на правосъдие. Аз съм на 51 години и цял живот съм живял в столицата, но никога не съм виждал толкова много полиция и жандармерия на едно място. Нашата мила мафиотска власт изпитва неистов страх от гражданите си!
70
7
 
28
 
! Отговори
Довиждане ФАНКЪКОВА преди 4 години
И двете не са добър избор, но е добре ББ да загуби и София! Протестен вот и това е!
69
21
 
11
 
! Отговори
Чочо преди 4 години
Ако Манолова се провлачи до балотаж с Фандъкова на вторе тур ще падне с повече от 20% . Поддръжниците и ще гледат филма " Напразни усилия на любовта" Прожекцията е безплатна !
68
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
май ще я пращаме Фандък-ова в Пловдивфандък е грешно изписване на думата фъндък - вЪлна, козина
67
1
 
34
 
! Отговори
пенсионер преди 4 години
само в България, може да спечелиш след скандал като този с Графа! разбира се, пак бременни ще носят чували с бюлетини в зала Армеец, иначе става трудно работата!!
66
5
 
37
 
! Отговори
ГЕРБ Е МАФИЯ преди 4 години
Да разбираме ли, че изборните резултати са вече известни ?Тогава защо изобщо провеждаме избори ?!Направо да връчват следващите мандати на гербаджиите и да продължим да затъваме в блатото ...
65
1
 
20
 
! Отговори
Бен Шалом Бернанке преди 4 години
Килъри Печели Срещу Тръмп с 99.8% на 0.02%, тоя филм вече го гледах!
64
8
 
37
 
! Отговори
Идеалист преди 4 години
Граждани на София, гласувайте за онзи кандидат кмет, който има най-голяма вероятност да измести протежето на Борисов - Фандъкова. Граждани на България, ако още нещо трепва в сърцето ви, когато се спомене България, гласувайте срещу кандидатите на ГЕРБ. Тези хора трябва да бъдат изметени от властта, защото Родината ни изчезва. Те всеки ден я загробват. Никога България не е управлявана от толкова алчни и дълбоко неуки хора!
63
3
 
21
 
! Отговори
don преди 4 години
да станем всички колорадски бръмбари ... Срещу Картофка
62
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фандъкова слага пейки без облегалка от декоративен камък в центъра на София по цена 10 000 лв парчето, когато класическите пейки са далеч по-комфортни и струват по 100О лв. Де е Киро на кирия? То само да е това, но с всичко е това, в София се пилеят огромни пари
61
6
 
14
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 4 години
Аз понеже съм от провинцията и от скоро съм...столичанин(живея под наем в Дървеница),сега ще трябва да гласувам за кмет,не познавам кандидатите.За да съм обективен,ще хвърлям монета и ако се падне ези,или...тура,ще пусна за Манолова,за да й дам шанс,като нов...кандидат.Ако се падне на...калъч и се задържи 10 секунди,ще пусна за Фандъкова,все пак тя е била 10 години кмет и е...поизчерпана,но ще дам и на нея...шанс.
60
8
 
37
 
! Отговори
(-_-) преди 4 години
Абсурд, освен, ако не фалшифицират, ама яко! Не познавам някой, който не иска ГЕРБ да изчезнат от всички възможни управленски позиции..