Сигурен балотаж в София, Фандъкова с 9% преднина пред Манолова

Многото кандидати разпръснали вота, цепят от гласовете за ГЕРБ
138
Сигурен балотаж в София, Фандъкова с 9% преднина пред Манолова
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Сегашният кмет Йорданка Фандъкова е с преднина с около 9 процента пред опонента си Мая Манолова на първи тур на местните избори, ако вотът беше днес, според проучване на Центъра за анализи и маркетинг сред 1010 пълнолетни граждани на Столичната община, оповестено днес в Националния пресклуб на БТА. Изследването е направено между 12 и 21 октомври със собствени средства.

За Йорданка Фандъкова биха гласували 40,1 на сто от вероятните гласуващи, а за Мая Манолова - 31,2 процента. В сравнение с предишното ни изследване от септември, където разликата беше около три процента, сега дистанцията се е увеличила на около девет, коментира Юлий Павлов. Данните показват малък отлив на деклариращите, че ще гласуват за Фандъкова - с 2,5 на сто по-малко в сравнение със септември, и по-сериозен отлив от Манолова - от около осем процента, отбеляза той.

Лекият отлив при Фандъкова, който все пак е в рамките на статистическата грешка, се дължи на това, че се появиха повече кандидати, макар и с малки проценти, и част от тези, които през септември са декларирали, че ще дадат вота си за нея, са се разпръснали в тази посока, обясни Павлов.

Това е и една от причините за спада при Мая Манолова. Когато нямаше много кандидати, всички, които бяха против статуквото, се групираха около Манолова, после се появиха други кандидати и опозиционният вот се разпиля към тях, каза Павлов. Според него другата причина е кампанията, която по думите му не успява да убеди колебаещите се избиратели, че Мая Манолова е подготвена достатъчно за кмет.

Борислав Игнатов е трети в надпреварата с 8,3 на сто /при 6,1 на сто през септември/, следван от Ангел Джамбазки - 5,3 процента /при четири на сто през септември/ и Волен Сидеров с 2,9 на сто /при 1,2 процента през септември/. След тях се нареждат Борис Бонев - 1,9 процента, Николай Дренчев - 1,1 на сто и Стефан Иванов - 0,5 на сто.

Най-вероятно балотажът ще бъде между Йорданка Фандъкова и Мая Манолова, прогнозира Павлов. Според данните няма промяна в дела на хората, които биха подкрепили Фандъкова на втори тур - 47,1 на сто от вероятните гласуващи и сега, и през септември. Делът на тези, които заявяват, че ще гласуват за Манолова на балотажа, е намалял - сега за нея биха дали гласа си 37,3 процента, докато през септември те са били 42,4 на сто сред вероятните гласуващи. Тези, които биха гласували на първи тур, а не биха гласували на балотажа, леко се увеличават от 8 процента на 11,7 на сто.

При гласуването за общински съветници данните показват леко намаление и при ГЕРБ, и при БСП - 36,1 на сто от вероятните гласуващи за ГЕРБ/СДС /при 38,7 на сто през септември/ и 26,3 на сто - за БСП /при 29,7 на сто през септември/.

Повече от по-малките партии успяват да привлекат избиратели и процентите им леко се покачват, обясни Павлов. "Демократична България" е трета с 9,2 на сто /при 7,9 на сто през септември/, следват ВМРО с 6,3 на сто /при 5,4 на сто пред септември/, "Атака" - с 2,9 процента /при 1,6 на сто през септември/. Партията на зелените би получила 1,4 на сто, а "Движение 21", АБВ, ДБГ и "Възраждане" - по 1,2 процента.

Според Юлий Павлов е малко вероятно ГЕРБ да има абсолютно мнозинство.

Около 55 на сто от анкетираните заявяват, че със сигурност ще гласуват и са решили за кого. Това означава малко над 550 хиляди души да отидат до урните, което според мен не е много вероятно, коментира Павлов. Според него е малко вероятно гласуващите да надхвърлят 500 хиляди души.

Според данните 58,9 на сто от анкетираните смятат, че София се е променила към по-добро в последните години, докато през септември 52 процента са изразили такова мнение. Според 25,9 на сто няма съществена промяна /при 31,9 на сто на това мнение през септември/. За 12,2 на сто столицата се е променила по-скоро към по-лошо /при 14,4 на сто с това мнение през септември/.

54,9 на сто пък отговарят, че са удовлетворени от управлението на Йорданка Фандъкова, при 46,7 на сто през септември, а 39,1 процента декларират, че не са удовлетворени /при 48,7 на сто с тази позиция през септември/. Според Юлий Павлов кампанията е показала реално как се е променил града и затова мнозинството заявяват, че са удовлетворени.

-------------------------

Проучването е на Центъра за анализи и маркетинг сред 1010 пълнолетни граждани на Столичната община. Изследването е направено между 12 и 21 октомври със собствени средства на агенцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички срещу режима Борисов, вън мафията и Гешев от властта!
58
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един кмет за максимум два мандата. Оттам нататък само далавери.
57
4
 
25
 
! Отговори
Нанайси балотаж преди 4 години
Йорданка Фандъкова34.4%Мая Манолова46.38%Волен Сидеров4.03%Тончо Токмакчиев1.35%Борислав Игнатов7.23%Все още не съм решил1.71%Няма да гласувам за никого4.91%
56
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам как е било по другите градове, но сега цялата предизборна кампания се наля в София. В моя град дори плакати не си направиха труда да разлепят. Партиите на статуквото треперят да не би някой по-различен да им отнеме властта в столицата, където кокалът е прекалено голям, за да бъде изтърван с лека ръка, а хората като цяло са гневни и ядосани. Затова са тези предизборни статистики в стил кандидатпрезидентска кампания. Изключително кръчмарски сметки.
55
9
 
6
 
! Отговори
знам преди 4 години
до анонимен 63Мечтите са безплатни.
54
10
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първи тур- Борислав ИгнатовВтори тур- Мая МаноловаВън ГЕРБ
53
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 66 как да не са се продали като в миналото правителство бяха коалиционен партньор и водача им беше министър :)
52
5
 
14
 
! Отговори
до 48 преди 4 години
Ако поне малко следеше нещата, щеше да знаеш, че Игнатов нямаше как да е патерица на ГЕРБ. Неслучайно медийните атаки в *** медии са винаги срещу кандидатите на Демократична България. Само с тях не могат да се разберат, само те не биха се продали.
51
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 56Aми такива като тебе - "тъБ".... Боже, мили. Колко *** и неграмотен треа си...Стана фаворит защото докато беше омбудсман помогна на много хора , слушаше им жалбите и работеше за решаването им. Ето затова. А твоята самоковска фея превърна за 14 години София в разбита, грозна дупка с безумен трафик, *** двойни ленти по България, автобусни ленти от нищо в нищо, велосипедби безумия по Раковска и къде ли не...Ето затова
50
6
 
12
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До Анонимен56"Манолката" НЕ стана "изведнаж" фаворит!..Тая жена отдавна е в "политпространството" ,а ако си проспал последните години,не е зле да се информираш,че въпросната беше Омбудсман....така че НИКОЙ фокусник НЕ я е "извадил от ръкава"!..Е,и тя,като всеки "грешник на Земята" си има "близки и далечни",но...калта по нея е "светлина" в сравнение с калта ,с която се самоопръска Белчинската даскалица..С неколко думи:-Искате ли ПРОМЯНА,или не?
49
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Борислав игнатов вибратора е пълен провал, да си ходи във варна с половинката си - страстна почитателка на два ви раъора в ръкатс!
48
6
 
24
 
! Отговори
За Фандъкова преди 4 години
Ще гласува строителната мафия,която тя направи милионери, обгрижвани ги с раздути обществени поръчки.Софиянци да отидат да им видят палатите в Бояна и Драгалевци.И после да погледнат презастроените квартали и лющещите се панелки,разбитите тротоари,нередоения градски транспорт.Ако не ви е жал за себе си,помислете поне за децата си Те не заслужават тъжната ви съдба.
47
23
 
9
 
! Отговори
Фандъкова преди 4 години
Пак ще ме изберете нямате избор!
46
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не мога да проумея как изведнъж Манолката стана фаворит наравно с Фандъка!?! С какви професионални качества се отличава от останалите кандидати, че изплува над всички и реално се спряга като единствения конкурент на текущия кмет? Бива тъб народ, ама чак пък толкова, вече взе да идва в повече.
45
19
 
9
 
! Отговори
ЗАВОЙ НАДЯСНО преди 4 години
Фандъкова и Мая са комунистки, а Джабзакки е безопасна игла, Десният кандидат е БОРИСЛАВ ИГНАТОВ
44
6
 
29
 
! Отговори
Anonimna преди 4 години
Като в Багдад сме. Само в центъра има някакъв ред. Не бих гласувала за Фъндъкова
43
3
 
18
 
! Отговори
Anonimna преди 4 години
А кои ще оправи панаира в кварталите. Майки с колички стари хора нама къде да ходят заради колите по тротоарите. За *** да не говорим. Миене на улици не. Етова свършена кметска работа ли е
42
4
 
27
 
! Отговори
НИКОГА ПОВЕЧЕ ГЕРБ преди 4 години
във власта. ОЯДОХА СЕ!
41
2
 
12
 
! Отговори
Пенсионер преди 4 години
Аз ще гласувам за по хубавата , а вие правете каквото искате.
40
4
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До Тонкатаникакви "съвети" не давам,кукло!..така и не се реши да вденеш,че "ПроСоТо" е от .."друг свят",той НЕ се интересува от ВАШИТЕ проблеми!..Просто КАТО СТРАНИЧЕН НАБЛЮДАТЕЛ използва .."правото",което му дава тоя сайт да изрази мнението си..../разбира се "правото" свършва там,където "ПроСоТо" настъпи някого..Тогава просто се включва вездесъщата "гума"../