1/3 от младите харесаха Бонев, Фандъкова - любимка на ромите

Манолова и основната ѝ опонентка си делят подкрепата на пенсионерите
258
1/3 от младите харесаха Бонев, Фандъкова - любимка на ромите
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Преимуществено млади хора са подкрепили незевисиимия кандидат, издигнат от "Спаси София" Борис Бонев, пенсионери и роми са предпочели Йорданка Фандъкова от ГЕРБ и независимата, но подкрепена от БСП и десни партии Мая Манолова. Това сочат данните на "Галъп интернешънъл".

Според  анализаторите очевидно младите са открили в Бонев възможност за протестно гласуване срещу статуквото.

Още по темата
Една трета или 32,8% от вота за него идва от групата на 18-30-годишните. За сравнение – средният дял на тази група общо във вота в София е само около 14%.

От тази възрастова група за Фандъкова глас са дали 26%, а за Мая Манолова – 13 на сто.

За сметка на това и при Фандъкова, и при Манолова, личи осезаем дял на гласували пенсионери – между една пета и една четвърт от вота им.

Явно и "сини", и "червени" имат своето представителство в по-високите възрастови групи в София. Това е и отличителната черта на столицата – докато в останалата част от страната възрастният вот е преимуществено "червен", посочват от "Галъп интернешънъл".

Най-активните в икономически план възрасти пък, очаквано, подкрепят кандидати от типа на Бонев и Борислав Игнатов.

Вотът за Игнатов и донякъде за Бонев е – по традиция за това политическо пространство – в по-голяма степен представен сред най-образованите групи. И двамата обаче не са получили нито един ромски глас.

Фаворитът сред този етнос на вота в неделя се оказа Фандъкова. За нея са гласували 69,4 на сто, а за Манолова – 16,7%.

Изненада се оказва кандидатът на ВМРО, който в предизборната си кампания заложи като мярка събарянето на ромските гета в София. Въпреки това 5,6% от малцинството са пуснали бюлетина за него.

Зад Фандъкова стоят основно привърженици на ГЕРБ. При Манолова обратно - партийният вот на БСП е около една втора.

Останалото са предимно привърженици на нови, протестни, малки и други формации или дистанцирани от политиката хора.

Двете кандидатки по-скоро са успели да влязат в очаквания профил на партиен кандидат и кандидат, който се опитва да получи повече подкрепи.

Любопитно е, че и Фандъкова, и Манолова, и Игнатов, и Бонев имат подчертано "женски" вот. "По-мъжки" е той при Джамбазки и особено при кандидата на "Атака" Волен Сидеров. Последното е логично при по-радикалните групи и е очаквано на фона и на възрастовото-половата структура на общността.

------------------------------------------------------
Проучването е финансирано от „Нова броадкастинг груп“ АД и Българското национално радио и е извършено от "Галъп интернешънъл болкан" с подкрепата на Investor Media Group

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


258
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
172
23
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
СКЪПИ ПРИЯТЕЛИ И СЪЮЗНИЦИ, ОТНОВО ПОБЕДИХМЕ ЧЕРВЕНАТА ЧУМА
171
16
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
До Анонименпребоядисани комунисти, които лъжат че са евроатлантици има само в бсп и президенството
170
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До СТРАНДЖАТАВашата партия от пребоядисани комунисти станали евроатлантици с избиратили бедняци роми и турци е проклятието на България. Що дарихте Доган с ТЕЦ Варна ве ***
169
6
 
8
 
! Отговори
избирател на БСП преди 4 години
Ще гласувам във Видин срещу ГЕРБ за кандидата на СДС. СДС е автентичната партия, има и други десни партии. ГЕРБ е диктаторска групиравка. Човекът е прав - ние трябва да елеминираме ромския вот за ГЕРБ и да ги изритаме от властта колкото е възможно по-далеч. Унгарците не са по-прости от нас, че се обединиха срещу диктатурата на Орбан. Партийните лидери са масово зависими от ГЕРБ, не ги слушайте, ние хората да свалим гербестите кметове. Видин - свободен град от ГЕРБЕРАСТИЯ
168
9
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Кьорчо Райчев пука от завист и злоба и съчинява олиго.френии отчаяно
167
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ТОВА МОЖЕ ДА ГО НАПИШЕ САМО НАПЪЛНО НЕГРАМОТЕН ЧОВЕК
166
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
сАМИЯ ФАКТ, ЧЕ ГЕРБАВИТЕ ТОТАЛИТАРНИ ТЕЛЕВИЗИИ ДОПУСНАХА БОНЕВ БЕЗ РЕД ДО ДЕБАТИ ПОКАЗВА ЧЕ Е ПАТЕРИЦА ПОРЕДНАТА НА герб КАКТО ЩЕ Е И СЛАВИ ТРИФОНОВ. Хора ако сте демократи вие за диктаторските кметове на ГЕРБ няма да гласувате, на много места в страната на балотаж са десни и леви, помогнете си и си променете градовете. Манолова ако е кмет и не се справя лесно ще падне след 4 години, а Фандъкова се е окопала като гърмяща змия в камъни.
165
3
 
19
 
! Отговори
двоен мутростандарт преди 4 години
Тоя Бонев с листата си само от 2 съветника показа че е поредната патерица на ГЕРБ - сега с 10 процента от гласовете протестния вот против ГЕРБ отиде по дяволите. НИЕ, ЛЕВИТЕ, ЦЕНТРИСТИ И ДЕСНИ БЪЛГАРИ ТРЯБВА НА ВТОРИЯ ТУР ДА ИЗРИТАМЕ ГЕРБАВАТА ШАЙКА ОТ ВЛАСТТА. Ние да се обединим за да елиминираме ГЕРБ И ДПС. Другото е продажна Радан Къневщина. в дясното е пълно с гербести продажници, в БСП също има доволно слуги и агенти на ГЕРБ, ЗАТОВА НАРОДЪТ ТРЯБВА ДА СЕ ОБЕДИНИМ. МАСОВО ГЛАСУВАНЕ НА БАЛОТАЖ
164
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фъндъчката вдигна ли цената на градския билет на 1.60 лв - вдигна я.Драчеше ли да направи градския транспорт без пари за *** - да.Е как няма да я обичат.
163
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БСП да даде пример като в страната в балотажите подкрепи всички опозиционни кандидати срещу ГЕРБ. Психодесните като Радан Кънев са си патерица на ГЕРБ пълни с агенти и шпиони на ГЕРБ.
162
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"1/3 от младите харесаха Бонев, Фандъкова - любимка на ромите"Познайте кой от двамата е наблягал на скарите с кебапчета и кюфтета!
161
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Фандъкова - любимка на ромите"Умният и образован електорат на ГЕРБ. :)
160
2
 
6
 
! Отговори
:)) преди 4 години
До Анонименно пък Борисов се целува публично със всеки друг! :)) За непублично ... съмнително е поцелувко да не е налетял на някой от ДПС! :))
159
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 159Борисов не се е целувал на пъпа на София с ДПС. Станишев беше:)
158
0
 
2
 
! Отговори
М, да ... преди 4 години
До 157 Спаси София лъжатМоже ли да припомните каква бе биографията на Чърчил- немалък небалкански политик впоследствие?
157
0
 
0
 
! Отговори
М, да ... преди 4 години
До 157 Спаси София лъжатМоже ли да припомните каква бе биографията на Чърчил- немалък небалкански политик впоследствие?
156
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да последваме примера на унгарците и да ограничим тоталитарния режим на ГЕРБ. хОРА, НА БАЛОТАЖИТЕ ВСИЧКИ СЕ ОБЕДИНЕТЕ И ГЛАСУВАЙТЕ СРЕЩУ ГЕРБ. НЕ САМО В СОФИЯ, А В ЦЯЛАТА СТРАНА, АКО ИСКАТЕ ДА ЗАПОЧНЕМ ПО МЕДИЙНА СВОБОДА ДА ИЗЛИЗАМЕ НАГОРЕ ОТ 111 О МЯСТО. Борисов се самопохвали, че е демократ. Вица на деня. Всички срещу етническите партии ГЕРБ и ДПС техния коалиционен ТЕЦ-Варна партньор. .
155
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Честита победа на ромската партия ГЕРБ в бастионите на ромския електорат - Лом, Трън. В Трън гербарката Цветислава Цветкова се сдоби с ромския вот монолитно и спечели със 71 процента. Това е кандидата на доскорошния кмет Николов, който е невинен за прегазване на дете и невинен че е сключвал договори с умрелите да им обработва земите.- да живее Цацаратурата
154
14
 
15
 
! Отговори
Спаси София лъжат преди 4 години
Бонев 8 години бута магистратура в Париж докато го издържат червените му родители, после го изгониха от там и се завърнал в София, води някакъв посредствен форум в интернет и хоп - в Общинския съвет. Пътя на "честното" момче от Лозенец. Ясно е че е комунист 4 поколение.
153
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прочетох "Галъп Интернешънъл" , сиреч голфърите милонери и спрях да чета