1/3 от младите харесаха Бонев, Фандъкова - любимка на ромите

Манолова и основната ѝ опонентка си делят подкрепата на пенсионерите
258
1/3 от младите харесаха Бонев, Фандъкова - любимка на ромите
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Преимуществено млади хора са подкрепили незевисиимия кандидат, издигнат от "Спаси София" Борис Бонев, пенсионери и роми са предпочели Йорданка Фандъкова от ГЕРБ и независимата, но подкрепена от БСП и десни партии Мая Манолова. Това сочат данните на "Галъп интернешънъл".

Според  анализаторите очевидно младите са открили в Бонев възможност за протестно гласуване срещу статуквото.

Още по темата
Една трета или 32,8% от вота за него идва от групата на 18-30-годишните. За сравнение – средният дял на тази група общо във вота в София е само около 14%.

От тази възрастова група за Фандъкова глас са дали 26%, а за Мая Манолова – 13 на сто.

За сметка на това и при Фандъкова, и при Манолова, личи осезаем дял на гласували пенсионери – между една пета и една четвърт от вота им.

Явно и "сини", и "червени" имат своето представителство в по-високите възрастови групи в София. Това е и отличителната черта на столицата – докато в останалата част от страната възрастният вот е преимуществено "червен", посочват от "Галъп интернешънъл".

Най-активните в икономически план възрасти пък, очаквано, подкрепят кандидати от типа на Бонев и Борислав Игнатов.

Вотът за Игнатов и донякъде за Бонев е – по традиция за това политическо пространство – в по-голяма степен представен сред най-образованите групи. И двамата обаче не са получили нито един ромски глас.

Фаворитът сред този етнос на вота в неделя се оказа Фандъкова. За нея са гласували 69,4 на сто, а за Манолова – 16,7%.

Изненада се оказва кандидатът на ВМРО, който в предизборната си кампания заложи като мярка събарянето на ромските гета в София. Въпреки това 5,6% от малцинството са пуснали бюлетина за него.

Зад Фандъкова стоят основно привърженици на ГЕРБ. При Манолова обратно - партийният вот на БСП е около една втора.

Останалото са предимно привърженици на нови, протестни, малки и други формации или дистанцирани от политиката хора.

Двете кандидатки по-скоро са успели да влязат в очаквания профил на партиен кандидат и кандидат, който се опитва да получи повече подкрепи.

Любопитно е, че и Фандъкова, и Манолова, и Игнатов, и Бонев имат подчертано "женски" вот. "По-мъжки" е той при Джамбазки и особено при кандидата на "Атака" Волен Сидеров. Последното е логично при по-радикалните групи и е очаквано на фона и на възрастовото-половата структура на общността.

------------------------------------------------------
Проучването е финансирано от „Нова броадкастинг груп“ АД и Българското национално радио и е извършено от "Галъп интернешънъл болкан" с подкрепата на Investor Media Group

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


258
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До хахахЧакай, този мой коментар не беше за тебе и твоето мнение ( ти си прав за което), а за друг човек. Твоя коментар беше публикуван с неговия номер, който преди това е бил изтрит, а на негово място и число са поставили твоя коментра.
131
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Фандъкова - любимка на ромите" ХАХА като знаем какво мотивира ромските гласове, мисля стана ясно как е спечелил ГЕРБ
130
19
 
8
 
! Отговори
НаКоленеее преди 4 години
Няма десен в София,който да гласува за кмет пето поколение действаща комунистка. Забравете!Това й беше на Мая максимума.Илюзиите свършиха,жената си дойде до заслуженото ффиаскоу- на колене и ффирки.Много комунистки преди тебе плакаха,Майче.Ядоха го син и твърд!На тебе също няма да ти се размине!Ке умрем да разцепим червена шшуфрандия!
129
3
 
16
 
! Отговори
М, да ... преди 4 години
Младите са очарователни, но наивни! С бившия трети ешалон на БКП, т.с ГЕРБ трудно ще се преборят! Та това е най- голямата група / ГЕРБ / в прирамидата на властта преди 89та! Сега им е паднало да се изявяват и да се доказват :)) / че не са съвсем обслужващ персонал - само, че днес на господарите отвън, пр. ББ на Брюксел/!
128
4
 
10
 
! Отговори
До 116 преди 4 години
Млади момко имаш ли баба и дядо? Питай ги,аз не товоря глупости и Перла -04 беше 630 лева/провери в Гугъл/.Абе вие сте егати поколението.Още малко и ще отречете всичко от преживяното от нас.Трябва ли още веднъж да настъпвате мотикатаЯвно си невръстен и като тебе има много такива ,,интернет многознайковци" за които Гугъл е техният свят и са далеч от реалният живот.Провери ,плесни се по челото и кажи ,,Яааа,верно бе!?!?!
127
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това някой либералстваш бсп ар ли го е писал с идеята да се гушне с НПО то Взели младите по някой лев та гласували за консомолеца (Сам по себеси симпатично момче ) Неги подценявайте толкова и определени не вейте сини знамена с петолъчки Припомням че 10% в софиските избори са 41 600 гласа капка в морето Особено в национален мащаб
126
3
 
16
 
! Отговори
ГЕРБ преди 4 години
ГЕРБ са комуноидна организирана престъпна група!Долу ГЕРБ, Долу слугите на ***, Долу на купения вот, Долу мафията ГЕРБУУУУУ МАФИЯЯя
125
3
 
22
 
! Отговори
софиянка преди 4 години
най-сетне светна на всички за кого гласува платеният и контролиран вот!!
124
7
 
3
 
! Отговори
lorko преди 4 години
Затова и в наскоро публикуваната " Нова Турска Карта" не пребивав цялата Софийска област.Защото те просто мразят кюрдите,както ги наричат те.Или пък Турция си е забравила собственната 500 годишна история?
123
2
 
9
 
! Отговори
хахах преди 4 години
И ти ли си от тези телета.Наядените...дет само с далаверка се издържа?Обиждал съм ги? Моля? Те са за разстрел,тая пасмина.Нямас такива родоотстъпници като Бацевата чета!
122
3
 
9
 
! Отговори
До 112 преди 4 години
По бай Тошово време държавата беше задлъжняла около 10 милиарда за погасяване на предишният дълг.Това е политика на абсолютно всички държави по света.Смяташ ли че Швейцария,Дания,Австрия,Холандия,Швеция и други малки са по-бедни от нас като имат двойно и тройно по голям външен дълг? Или Кувейт,Катар и саудитска Арабия ?Проблема при нас е че фалирахме защото не можехме да го погасим с нов заем.Никой не даваше валута защото бяхме ,,заключени" със СИВ и руската рубла.За това Тошо каза-,,НЕДОНОСЧЕ"
121
12
 
5
 
! Отговори
Честито комуняги преди 4 години
Честито на ГЕРБ, как е *** мутренца, върви далаверата, а червени мутрички.
120
18
 
6
 
! Отговори
Седен осми преди 4 години
А пък 3/3 от младите, старите и средните харесват Бойко Борисов. Бойко Борисов обича българите и българите обичат Бойко Борисов. Затова си гласуват за него и неговите хора, а той и неговите хора управляват българите. И те така.
119
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 120Я по- полека и спри да псуваш. Не обиждай хората и техните близки.
118
0
 
2
 
! Отговори
Tрън преди 4 години
Ами така, като всеки е много зает да гласува, ромите ще гласува вместо вас...
117
1
 
15
 
! Отговори
! преди 4 години
Баце теглил,ама правил. Да,ФАКТ!!! Така се наядоха цялата дружинка,че и правнуците ще имат охолен живот и ще са телета по 150 кила!!!
116
0
 
3
 
! Отговори
! преди 4 години
И къв е извода? Щото сме много големи,много отворени,много над нещата,големите тарикати, за това ромите определят живота ни вече.Това е абсурд!!! И понеже точно те избират,затова и ги закрилят, а ние....Ние вече сме малцинство.Да на брой сме повече,но по права сме последни в тая държава! Не знам,мислите ли за бъдещето на децата си изобщо.Пука ли ви? Или ден за ден да я бутаме?
115
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Видяхме как БСП фалира държавата, дайте властта на Манолова и ще видим как фалира София.
114
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен каскетБаце тегли, но и прави нещо с тия пари. А по между другото 16 млрд. бяха да плаща ваши предишни заеми като стана на въпрос. Докато Ореха, Сергея и Догана само на тях си раздаваха, сега схвала ли чугунената_ти тиква.
113
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 110Съвсем се оля с лъжите, тя сега една пералня среден клас е доста под 630 лева, а доходите средно са 10 пъти по- големи от тогавашните.Все едно е да ми кажеш, че днес си купил пералня за 10 000 лева.