Грозни, мръсни, зли

България ли е най-тъжното място на света?
Обновена: 17 дек 2010 10:01 | 17 дек 2010 10:00,
212
Грозни, мръсни, зли
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Латиноамериканците са радостни, бившите съветски републики са окаяни, а България е най-тъжното място на света според доходите на глава от населението. Това установили двама изследователи от University of Pennsylvania, цитирани преди ден от списание Economist. 

От години във форумите и коментарите под статии в българското виртуално пространство има хиляди свидетелства за тази тъга. 

Публикуваме материал със заглавие Какво искат съвременните българки?, например, и значителна част от реакциите на читателите следват странна закономерност: За пореден път се отвращавам от българските жени, които са наистина едни от най-красивите жени, но са и едни от най-разглезените и алчни създания, които съм виждал... не всички са материалистки, които гледат на мъжа като ходещ банкомат, но 90% изповядват точно тези ценности... 

Следва задочна борба между половете: Все повече българи не искат да бъдат бащи. Искат да имат готина работа, на която да не работят, да имат лъскава кола и куп момичета на повикване... И така като че ли е по-добре... Защото деца се раждат, но не се гледат с шамари, с пачки или с мълчание (мнение на читателка).

„Тъгата“ се промъква и в коментарите за предстоящите празници: Каквото и да ми подарят, пак ще се напия; в отношенията между потребителите в мрежата: Много кретени има в този форум; в афоризмите: Който живее без пари, умира прост!

Не знам дали България е най-тъжното място на света, но ако чужденец успее да прочете дори малка част от дискусиите във виртуалните ни форуми, ще се хване за главата.

Още по темата

Кой или какво ни причини толкова тъга? Вероятно има и по-спокойно обяснение. Който е чел Ъпдайк, знае: Нашето съществуване е обсебено от сексуални отношения, професионални разочарования и социални проблеми, натежало е с диалози и откровения, разбулващи тайните на детството, пронизвано е от внезапни прозрения на самопознание или неочаквано изречени сбогувания. 

Ъпдайк да си у нас, но да не пишеш на български.

_________________________

 "kolonka w петък" е седмичното коментарно пространство на Dnes.bg за медиите и медийните контексти на горещите политически теми. Излиза всеки петък в сутрешните часове. За връзка с автора: savchev@start.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
189
2
 
5
 
! Отговори
Gluposti преди 13 години
Аре само без да драматизирате! Картинката не е чак толкова лоша, пък и най-важното е че тенденцията е нещата да се оправят.
188
1
 
6
 
! Отговори
55 преди 13 години
Тъжно ще е.... Нашата нация деградира, това е факт. Никога няма да изпълзим нагоре с тоя наш манталитет.
187
0
 
11
 
! Отговори
дългоушко преди 13 години
Определено не изразявам съгласие със заглавието.Ние,българите сме без самочувствие и това ни е във вреда.Историческите факти са ни довели до начина на мислене,манталитета и липсата на самочувствие.Не считам,че другите народи са по-добри от нас,те с нищо не ни превъзхождат.
186
0
 
1
 
! Отговори
lisygera преди 13 години
Според мен, човек си търси причина да е весел или тъжен...то си зависи от неговото самоопределяне...
185
1
 
8
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Ей, писна ми, щом някой ливне поредната помия върху България и българите, дежурните мрънкачи веднага почват да вият, колко сме зле, какви сме грозни, гадни, отвратителни, това българите. Разберете веднъж за винаги. МОЖЕ ДА МРЪНКАТЕ САМО И ЕДИНСТВЕНО ОТ СОБСТВЕНО ИМЕ. Ако смятате, че сте грозни, мръсни и зли, това е ВАШ ЛИЧЕН ПРОБЛЕМ. Нормалните българи знаят, че тяхото щастие зависи само и единствено от тях самите, а мрънкачите чакат поредния месия, а той не идва и не идва. Ех, пуста невольо....
184
2
 
8
 
! Отговори
Пенчо преди 13 години
"българските жени, които са наистина едни от най-красивите жени, но са и едни от най-разглезените и алчни създания, които съм виждал"и на мен ми е странно как вчерашни селянки , които са ходили по нужда в нужник на двора , днес се дъжът като потомствени графини, расли в дворец с прислуга.. Сърдят се ако не слезеш да им изчистиш колата от сняг, да я затоплиш и тн. Я марш на каруцата :)
183
0
 
2
 
! Отговори
утре.бг преди 13 години
....Между другото...Миро е един от малкото пишещи тук,които владеят наистина българският език...и то граматически.Евала Миро.
182
1
 
4
 
! Отговори
утре.бг преди 13 години
Е точно това е проблема Миро...умните са достатъчно умни за да не пишат по форумите...И се получава един вид вакоум,който ни разобличава като зли и грозни ...Апропо...аз самия не се смятам за умен де...
181
0
 
9
 
! Отговори
утре.бг преди 13 години
Малейй,грозни мръсни и зли...*** наистина са ни хванали в крачка май.Достатъчно е човек да прочете коментарите по темата и всичко му е ясно.Пасва ни като на свинче звънче...те тва сме ние все едни таквиз изкелефинчени,дето ни описват чуждоземците....само дето нямаме надпис на задниците: произведено от Господа...а и може би като допълнение: запазена марка :)
180
1
 
7
 
! Отговори
Миро преди 13 години
Интересна статия и много странни изводи. А на тия многознайковци от Пенсилванския университет не им ли е минало през ума, че хората които не споделят тези ценности и имат съвсем друг подход и мироглед изобщо не си и помислят да пишат във форуми или да коментират онлайн? По ред причини които няма да изброявам... Недомислено. Намерили от къде да черпят информация и изводи да правят. Това е несериозно господа"учени" !!!
179
5
 
3
 
! Отговори
4yjdenkata преди 13 години
ne moga da se suglasia s komentara,4e bulgarkite sa samo materialistki.az rabotia v Anglia i poznavam dostatu4no bg, jeni za da znam,4e se pretrepvat ot rabota-4istiat wc-tata na taka nare4enite "inteligentni angli4anki".Rabotiat po 10-12h. na den i si izdurjat semeistvata v BG.Moje i da sme tujna nacia,no v hikakuv sly4ai ne sme izpolzva4i.V 4yjbina vseki den triabva da se dokazva6 za da ima6 rabota,niama miasto za murzelivi.Koito e yti6ul za lesna pe4alba,prosto ne e poznal.Veseli praznici.
178
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Как няма да са зли хората, всеки ден ги лъжат, крадат и мачкат. Цървулите са по властта и положението е отчайващо. Щом си позволиха да не дадат коледни на деца и пенсионери,няма светлина в тунела. Днешните си мислят само за тях и се опитват да стъпят на раменете на предишните за да станат по голями, а те са дребни тесногръди същества.
177
3
 
7
 
! Отговори
ЕВРОПА преди 13 години
Стига с този псевдо патриотизъм. Хората ти го казват в лицето, не от злоба и не с презрение. Ако няма статистики няма и да има стимул за прогрес. Колкото и да е тъжно си е самата истина.
176
13
 
19
 
! Отговори
Помнят Дойран! преди 13 години
"България е най-тъжното място на света според доходите на глава от населението." Абе, ***, може да е тъжно, може да станахме мрънкьовци, но това можем да си го кажем ние! Не разрешавам разни псевдоучени от Пениссливанския университет и разни пасивни английски гейчета от "Економист" да се гаврят с народ, на който са правили само мръсотии, като почнеш от Берлинския конгрес, минеш през Дойран, бомбардировките на "Ланкастърите" през ВСВ, активната противобългарска пропаганда - "атентати", "чадъри
175
1
 
2
 
! Отговори
coco Chanel преди 13 години
PS: ot kade reshiha che balgarkite sa tochno alchni razglezeni i bezchovechni sashtestva? Koq e bila predstaitelnata ivadka? Na gospojica Lozanova i SIE? Balgarkite v sravnenie s drugite nacii evropeiski jeni, taka da se kaje ot Zapada, sa si izkluchitelno zemni i klasi nad tqh! Mislq vseki,koito e bil navan shte se saglasi
174
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до Pluribus unumБългарина не е мързелив! Много бг отидоха да работят навън за почти без пари на ония с "парите", "работните, които и домовете немогат сами да си спретнат"! По скоро бг е объркан и депресиран когато е в страната си!
173
1
 
2
 
! Отговори
Coco Chanel преди 13 години
Eh, haide stiga veche, te kakvo se opitvat da ni kajat, che sme po nehstastni ot afrikancite ili somaliicite,naprimer, koito umirat ot glad i jajda li???Mnogo tendenciozno napraveno "prouchvane"Ne im pravi chest,naistina!
172
2
 
18
 
! Отговори
poohy преди 13 години
Тези дето са го писали имам чувството, че не са влизали във форумите и не пътуват в градски транспорт. Бих определила българина като ГНЕВЕН - срещу политици, ***, Топлофикация и всякакви монополи.
171
3
 
31
 
! Отговори
Pluribus unum преди 13 години
Българите не са тъжни ,а са мързеливи.Мързеливи да поправят собствените си грешки-да изметат продажните политици,които сами избраха.Никой не е виновен,за това че ни мързи да излезем по улиците и да протестираме!Много по лесно е да се плюем един друг,а говедата,които ни управляват през последните 20 години това и искат!!!Иначе всеки е много горд със себе си и мисли,че прави всичко възможно.Да,но нищо,което да е обществено полезно.Само оцеляваме и ...чакаме.А какво чакаме,ние самите не знаем...
170
0
 
10
 
! Отговори
@@ преди 13 години
Тъгата е относително понятие, според личния хоризонт. Факт е, че по предколедните улици окото не намира нищо ведро и празнично (освен децата, те се смеят, още не са поразени от националната ни болест). Докато пиша, поглеждам навън и виждам: трамвай с мръсни стъкла и помръкнали лица зад тях; бабичка, кретаща предпазливо по разбитите заледени плочки и опърпано куче върху парче кашон. (Репортаж от "скъпата" зона според новите общ. данъци:) Това е реалността, тук и сега. Тъжна е.