Кой нашари комикс героите на паметника на Съветската армия?

9 младежи: Това е БГ политиката, която се нагажда винаги
Обновена: 14 сеп 2011 14:53 | 14 сеп 2011 11:42,
243
Кой нашари комикс героите на паметника на Съветската армия?
Снимка: архив, Булфото

Кой изрисува войниците от паметника на Съветската армия в София като американски комикс герои? Този въпрос си задаваха всички, които видяха нашарения паметник една сутрин през юни. Или пък видяха снимки от "обновения" му вид, или изчетоха стотиците коментари и мнения по форумите в интернет.

Оцветените фигури под мотото "В крак с времето" предизвикаха оживена дискусия и в продължение на няколко дни бяха атракция за столичани, докато не бяха отмити.

Отзвукът от новия вид на паметника предизвика противоречиви коментари у нас, привлече вниманието на журналисти в Западна Европа и САЩ и бе остро критикувано от медиите в Русия.

Още по темата

Е, вече има отговор на въпроса кои са авторите на инициативата – това са Destructive Creation – колектив от 9 души на възраст между 17 и 21 години, студенти и ученици, които се занимават с изкуство.

"Това, което изобразихме с изрисуването на паметника, е българската политика, която се нагажда винаги спрямо посоката на вятъра, без значение дали това засяга пряко интересите ни. Както навремето родителите ни са израснали с героите на Червената армия, така ние израснахме с американските комикс герои. Искам моите деца да израснат вдъхновявани от герои с български фамилии", споделя един от младежите пред списание "Едно".

Художниците обаче остават анонимни за широката публика и се представят само с по една буква.

Двама от тях учат анимация, друг се занимава с интериорен дизайн, трети с фотография, а четвърти с музика и рисуване. Повечето от тях споделят, че учат в чужбина.

"Четирима души рисуваха, а трима наблюдаваха за минувачи и хора, които можеха да ни провалят акцията. Всичко продължи около 30 минути", обяснява един от тях за среднощното им начинание.

"Да не забравяме, че под него няма гробове на герои. Просто са останали някакви войници с вдигнати пушки в центъра на столицата. Мисля, че резултатът на това, което направихме, е доста по-добър от решението да го бутнат. Много хора казаха "браво" само защото е направено нещо с този паметник, а не е съборен", допълва друг от художниците.

Младежите споделят, че за тях паметникът не е символ на комунизма.

"Основната ни идея беше да покажем, че когато Съветският съюз е бил на власт, сме се борили да бъдем най-добрите комунисти, а откакто живеем в демокрация, се борим да бъдем най-добрите демократи, американци", разясняват те.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още по темата: Паметник
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
196
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ами и Левски и Русия са се борили за свободата на България. Искам да подчертая, че не съм привърженик на Русия и политиката, която е водила и води тази страна. Просто изразих мнение------Ужасно глупаво мнение.Значи хем Русия се е борила за свободата на България, хем не си привърженик на тая политика.ДИБИЛ...
195
11
 
6
 
! Отговори
Новата култура преди 12 години
Радост!Расте младо и бодро поколение простаци и вандали...
194
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Колкото по-зле в България, толкова по-добре."Резолюция на Александър III, руски император
193
8
 
16
 
! Отговори
5 преди 12 години
Какво прави този паметник в центъра на София,в нкрасивия парк.Този паметник трябвяа да е в гробищата ,ако има значение на загинали съветски войници.В България няма убит нито един съветски войник.Тези художници са велики и БРАВО на тях,внасят цвят и веселие в нашия мрачен живот.Браво!!!!
192
0
 
0
 
! Отговори
отговор преди 12 години
май сбърках с десет години ,хахахаха
191
1
 
3
 
! Отговори
отговор преди 12 години
2006 година когато беше зърнената криза по време правителството на Жан Виденов ,защото бяха нарушилим зърнения баланс от алчност ,дневните дажби за хляб в Гоце делчевско са били 250 грама , имах майстори от там и знама и тогава се наложи да вняся държавата зърно от воюваща Югославия , комунитстически срам и позор и не пращай никого в беляне а си хващай каскета и в архипелаг Гулаг за винаги
190
0
 
11
 
! Отговори
по повод 186 преди 12 години
За какво му слагате минуси на човека? Затова, че казва една откровена истина?? След 9.09. ние бяхме сателит на СССР без право на собствена външна политика. Руснаците казваха: Курица не птица, Болгария не заграница./кокошката не е птичка и България не ечужбина/. Но като гледам сегашните, усвоените слугинажни навици са си в сила. Най-гадното е, че "великите" май пак са си разпределили сферите на влияние а нашите доморасли политици дори не се опитват да ни защитят интересите.
189
3
 
5
 
! Отговори
Много преди 12 години
Много пъти съм ти писал Хитлер,че си ***.
188
11
 
5
 
! Отговори
Това преди 12 години
Това е работа на дрогирани шопски ***,***,безделници и нехранимайков-ци.Мисля,че най-подходящото им място е остров Белене.Там ще им се осигури дос-нтатъчно време за размисъл при дневна дажба 150 грама хляб и осемнадесет часаработа всяко денонощие.При тези условия всички ще се превъцзпитат.
187
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хубав плесник за всички политици, и бивши и настоящи. Момчетата трябваше много по-рано да си кажат мотивите. Всички знаем какви тълкувания на постъпката им имаше. Всички искаха да се представят за големи демократи. Шамара е за всички политици! Браво на момчетата за добре обоснованата постъпка.
186
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ТОЛКОВА МНОГО АМЕРИКАНЦИ И РУСНАЦИ В ТАЯ ТЕМА, А ТОЛКОВА МАЛКО БЪЛГАРИ... тъжно...
185
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Русия си гледа руските интереси, Америка си гледа американските интереси, та покрай всички тия интереси, интересно ми е защо болшинството от хората тук също гледат руските или американските интереси, а забравят за БЪЛГАРСКИТЕ ИНТЕРЕСИ?п.п. Неслучайно интереси се повтаря толкова пъти.
184
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Евала на момчетата, но не са в час. След 9.9.1944 българска политика няма. Има само един референдум под дулата на съветските оръжия, които превръща България в република и дава зелено на червените психопати да избият хиляди невинни хора, само защото имат честта и достойнството да не са комунисти.
183
9
 
11
 
! Отговори
Димитров преди 12 години
Браво на момчетата!!!
182
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Komuniagite triabva da blagodariat ne tezi talantlivi mladeji ! V poslednite godini edva li niakoi gi zabeliazvashe tezi sivi kamani...?!
181
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Приемам отговора ти. Не си мисли че не признавам това , което са нправили за България , но наистина след като се разбраха помежду си Великите сили и ни тласнаха в лапите на СССР , просто часовника за България спря за половин век . А за терена на този паметник има от много време проект за изграждане на Исторически музей ,защото сегашния е на неправилното място , а в центъра няма много свободни терени .
180
2
 
5
 
! Отговори
poohy преди 12 години
То и под паметника на Цар Освободител, или Докторския паметник няма гробове, а просто някой на кон или камъни, но не са ги окепазили. А какъв по- нагаждачески строеж има пред НДК, и какъв само простор за изява, ама на - принебрегнали са го. Какво значи израстнали с комикси? Да не би комиксите да са измислени от 20г.? Хората над 20г. не са виждали комикси ли?
179
2
 
5
 
! Отговори
Против преди 12 години
Ами и Левски и Русия са се борили за свободата на България. Искам да подчертая, че не съм привърженик на Русия и политиката, която е водила и води тази страна. Просто изразих мнение
178
6
 
8
 
! Отговори
optimist преди 12 години
Войниците ako бяха живи и те щяха да се радват. Чe koгa са видeли такива хубави и шарени дрехи ?!!
177
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Грешка до 174